Політв'язень Азіз Ахтемов поскаржився на погані умови під час етапування до Сибіру

Політв'язень Азіз Ахтемов поскаржився на погані умови під час етапування до Сибіру

Укрінформ
Кримський політв'язень Азіз Ахтемов, якого російські загарбники незаконно етапують до міста Мінусінськ у Сибіру, поскаржився на холод та погані умови утримання.

Про це повідомляє Представництво Президента в Криму в Фейсбуці, передає Укрінформ.

"Азіз Ахтемов зміг зв’язатися з родиною через “зонателеком”. Активіст повідомив у листі, що тимчасово знаходиться в СІЗО Челябінську, та що його везуть до в’язниці у Мінусинську. Також політв’язень поскаржився на холод та погані умови незаконного утримання, адже в жовтні в Челябінську вже випав сніг, а температура повітря опустилася нижче нуля", – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що його брата Асана Ахтемова росіяни етапували до в’язниці у Владимирській області, неофіційно відому як “Владимирський централ”. Вже більш як три тижні родина політв’язня не може з ним зв’язатися та не має інформації щодо його місця знаходження. 

Дружина Асана Ахтемова розповіла, що намагалася дізнатися, чи дістався її чоловік до Владимира, але телефоном їй відмовилися надавати інформацію, вимагаючи офіційний запит у вигляді листа. На запитання, скільки триває етап з Криму до Владимира, дружині політв’язня відповіли, що цей процес може тривати до трьох місяців.

Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим засуджує незаконне утримання українських громадян російськими окупантами та закликає міжнародну спільноту реагувати на чергові злочини росії, яка не зупиняє злочинної практики незаконного етапування громадян України на свою територію, грубо порушуючи норми міжнародного гуманітарного права. Держава-окупантка повинна понести відповідальність за всі свої протиправні дії, що неможливо без оперативного реагування та посилення тиску зі сторони міжнародної спільноти, наголосили у Представництві Президента в АРК.

Читайте також: Кримському політв'язню Аметхану Умерову силовики РФ призначили дві експертизи - адвокат

Як повідомлялося, кримськотатарських активістів Азіза та Асана Ахтемових, а також першого заступника голови Меджлісу кримськотатарського народу Нарімана Джелялова було незаконно затримано окупаційною адміністрацією Криму 3 та 4 вересня 2021 року за сфальсифікованими звинуваченнями у нібито підриві газопроводу в селі Перевальне. Важливо, що Джелялова незаконно затримали після участі в Інавгураційному саміті Кримської платформи, відразу після повернення до Криму. 

Також 2 жовтня цього року Джелялова, як і братів Ахтемових, незаконно етапували із СІЗО-2 у Сімферополі до в'язниць на території Росії. 

Раніше Укрінформ повідомляв, що російські загарбники незаконно етапують до міста Мінусінськ у Сибіру кримськотатарського політв'язня Азіза Ахтемова, його брат, Асан, перебуває на етапі до міста Владимир.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-