У Криму з початку року заарештували 182 громадян, з них 122 - кримські татари

У Криму з початку року заарештували 182 громадян, з них 122 - кримські татари

Укрінформ
В тимчасово окупованому Криму за 9 місяців 2023 року росіяни заарештували 182-х громадян, з них 122 - представники кримських татар. Силовики також провели 57 обшуків та 154 затримання.

Такі дані оприлюднив Кримськотатарський ресурсний центр, передає Укрінформ.

Зазначається, що велика частина порушень з боку окупантів припадає на представників корінного кримськотатарського народу і така практика набула на півострові системний характер.

В аналізі порушень прав людини в окупованому Криму за 9 місяців 2023 рік зауважується, що за звітний період було зафіксовано 57 обшуків у мешканців півострова, з них 38 – у будинках кримських татар. За аналогічний період 2022 року було зафіксовано 25 обшуків, а у 2021 – 46.

«За 9 місяців 2023 року було зафіксовано 154 затримань/утримань, 112 – щодо кримських татар. Низка зафіксованих затримань були проведені після обшуків. Жителів Криму затримували за підозрою в причетності до заборонених у РФ організацій «Хізб ут-Тахрір», «Свідки Єгови», за ухилення від призову в збройні сили РФ, за «виправдання тероризму в соціальних мережах», «сприяння тероризму», за «державну зраду», а також були зафіксовані масові затримання біля будівель суду», - зазначив голова правління Кримськотатарського Ресурсного Центру, голова управління з правових питань та закордонних справ Меджлісу кримськотатарського народу Ескендер Барієв.

Читайте також: У Криму після окупації зафіксували понад 5 тисяч порушень прав людини - правозахисник

За даними у звіті, за 9 місяців 2023 року зафіксовано 182 арешти, з них 122 – щодо представників корінного кримськотатарського народу.

Менеджерка з комунікацій Кримськотатарського Ресурсного Центру Тетяна Савчук заявила: «Зі 182 випадків 37 – нові арешти, 44 – вироки, 1 – посмертний вирок, 68 – адмінарешти, 32 – продовження термінів утримання під вартою».

В документі йдеться, що через ненадання належної медичної допомоги в російських місцях несвободи загинули двоє політв’язнів: Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг.

У звіті КРЦ також міститься інформація про допити, порушення екологічних норм на півострові, про неналежні умови утримання в СІЗО і в’язницях, про порушення прав політв’язнів, незаконні військові навчання в окупованому Криму.

Крім цього, КРЦ почав фіксувати порушення прав люди на тимчасово окупованих територіях Запорізької та Херсонської областях.

Так, за 9 місяців цього року на цих територіях зафіксовано 42 випадки затримання, 16 арештів представників корінного кримськотатарського народу, щонайменше 17 обшуків, а також 368 випадків убивств.

Читайте також: У Криму катували людину через пошук депортованих українських дітей - правозахисниця

У звіті також звернули увагу на такі випадки, як катування та погрози, незаконне призначення окупаційної влади, депортація дітей та пропаганда, руйнування екосистеми та виокремили інші правопорушення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-