У Криму катували людину через пошук депортованих українських дітей - правозахисниця

У Криму катували людину через пошук депортованих українських дітей - правозахисниця

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму затримали та піддали тортурам людину, яка намагалася дізнатися про місцезнаходження вивезених українських дітей.

Про це повідомляє "Крим.Реалії" з посиланням на експертку громадської організації "Регіональний центр з прав людини" Катерину Рашевську, передає Укрінформ.

"У Криму затримали і піддали тортурам людину, яка намагалася дізнатися про місцезнаходження вивезених українських дітей", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: Партизани зафіксували переміщення російської техніки у Криму

Після цього громадські діячі прийняли рішення, що не збиратимуть такі відомості на території півострова, оскільки це дуже небезпечно для тих, хто готовий допомагати у пошуках. Водночас, за словами Рашевської, багато даних публікують російські пропагандисти, що допомагає скласти уявлення про кількість дітей і особливості їхнього насильницького переміщення. Проте у ряді випадків російська влада згодом змінює дані дітей, щоб їх неможливо було відшукати.

"Потрібно діяти. Росія повинна виконати вимоги по ідентифікації дітей відповідно до Женевської конвенції. Для цього усі повинні давити на неї, у тому числі ухвалити окрему Резолюцію Генеральної асамблеї ООН з цього приводу. А потім призначити третю сторону, яка контролюватиме і просуватиме репатріацію дітей в Україну", - заявила експертка.

Читайте також: В Україні зареєстрували майже 107 тисяч російських воєнних злочинів - Костін

Всього, за даними правозахисників, ідентифіковані 19 546 українських дітей в статусі насильно депортованих на російську і білоруську територію. За півтора роки з моменту початку повномасштабної війни вдалося повернути близько 300 дітей. За розрахунками експертів, якщо такі темпи збережуться, то останніх з жертв вдасться повернути приблизно через 80 років. Громадські діячі ж переконані, що навіть через рік буде пізно, тому що українським дітям "промивають мізки", внаслідок чого вони бояться повертатися в Україну.

Раніше повідомлялося, що Україна розпочинає інформкампанію на території РФ задля повернення депортованих дітей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-