У будівництві Кримського мосту брали участь сім нідерландських компаній - почесний консул

У будівництві Кримського мосту брали участь сім нідерландських компаній - почесний консул

Укрінформ
Сім нідерландських компаній брали участь у будівництві мосту з Росії в окупований Крим через Керченську протоку.

Про це Почесний консул України у Королівстві Нідерланди Карел Бургер Дірвен сказав в коментарі кореспонденту Укрінформу в Гаазі.

«Нідерландські компанії сприяли незаконному будівництву Кримського мосту на тимчасово окупованій території України. Вони порушили санкції ЄС і територіальну цілісність України. У будівництві Кримського мосту брали участь сім нідерландських компаній, які відіграли вирішальну роль. Вони постачали молоти, вимірювальне обладнання та вібромолоти, тоді як ЄС заборонив будь-яку торгівлю з Кримом після окупації з 2014 року», - сказав він.

Він також наголосив, що всі порушники будуть притягнуті до відповідальності.

«Справедливість візьме гору. Давайте не заплющувати очі на несправедливість. Верховенство закону, жодного панування грошей», - сказав він.

Почесний консул України у Королівстві Нідерланди також подякував прокуратурі Нідерландів, що чотири нідерландські компанії було покарано.

Читайте також: Кримський міст допомагали будувати ще кілька нідерландських компаній, крім покараних

«Я дуже вдячний за цей крок прокуратурі Нідерландів щодо притягнення до відповідальності кількох компаній та їхніх менеджерів, які причетні до будівництва Кримського мосту, за порушення санкцій ЄС та за підтримку Кремля шляхом порушення територіальної цілісності України», - сказав він.

Він також наголосив, що треба робити все, щоб нідерландські та європейські компанії не могли уникнути санкцій, щоб не було змоги допомогти Росії відновити частково зруйнований Кримський міст.

«Давайте внесемо ясність: Крим – це Україна», - наголосив він.

Своєю чергою нідерландська адвокатка Хелен Овер де Лінден, яка взялася за вивчення питання санкцій ЄС проти Росії, а також відстежує порушників санкцій, в коментарі Укрінформу сказала, що «назви компаній та людей, які порушили санкції не називають. Процес триває проти решти компаній. Загальна кількість сім, з яких чотири отримали штрафи».

Вона також зазначила, що грошове стягнення, тобто штраф, не завджи накладається через суд.

«Щодо чотирьох нідерландських компаній та штрафу €160 тисяч, то насправді можна дійти згоди щодо виплати штрафу, тому це не завжди обов'язково робити через суд», - пояснила вона.

Читайте також: СБУ - про річницю влучання по Кримському мосту: РФ отримала найболючіший репутаційний удар

Нідерландська адвокатка також зазначила, що введені санкції проти Росії працюють, але цього не достатньо, щоб зупинити війну.

«Я думаю, що санкції працюють, але цього не достатньо, щоб Путін пішов з України, як спочатку сподівалися. Але я думаю, що санкції гарні, адже Росія потребує техніки, чіпи, обладнання для літаків, також подивіться на банківський сектор та багато іншого, тобто ці санкції важливі, адже не дають змоги Росії робити бізнес. І якщо Росія намагається обходити санкції, то це означає, що вони працюють. Також я знаю, що в Нідерландах досить вдало слідкують за тим, щоб не могли обходити санкції. Наші органи стали більш кмітливими та компетентними», - розповіла вона.

Як повідомляв Укрінформ, чотири нідерландські компанії вже сплатили штраф на загальну суму €160 тисяч за сприяння у будівництві мосту з Росії в окупований Крим через Керченську протоку.

Крім того, вісім осіб отримали громадські роботи від 20 до 60 годин.

Кримінальні справи проти чотирьох компаній і восьми осіб закрито в позасудовому порядку. Прокуратура звинувачувала їх у навмисному продажу деталей та наданні технічної допомоги для будівництва мосту.

Прокуратура Нідерландів також має намір викликати до суду кількох фізичних осіб, суд має з'ясувати факти щодо їхньої причетності.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-