Захист готує апеляцію на вирок засудженому у Криму журналісту з Нової Каховки Цигіпу

Захист готує апеляцію на вирок засудженому у Криму журналісту з Нової Каховки Цигіпу

Укрінформ
Адвокати українського журналіста, волонтера з Нової Каховки Сергія Цигіпи, якого росіяни утримують у полоні півтора року у СІЗО Сімферополя та засудили 6 жовтня до 13 років в'язниці, готують апеляцію. Він завуальовано повідомляє родичам, що над ним там знущаються окупанти.

Про це "Суспільному Крим" розповіла дружина Сергія Цигіпи Олена, передає Укрінформ.

За її словами, для 62-річного чоловіка такий термін - це фактично довічне ув’язнення.

"Звичайно ми не здаємося, ми продовжуємо боротися за Сергія, ми подаємо на апеляцію. Наскільки ця апеляція допоможе Сергію - мені невідомо, неможливо це спрогнозувати", - зазначила Олена.

Вона уточнила, що Цигіпа відкрито не пише про свій стан у СІЗО, але у листах і віршах із в'язниці передає зашифровані послання.

Читайте також: Політв'язню Олексію Кисельову окупанти під час тортур зламали руку

"До мене дійшов один такий лист і там був акровірш. Значить полон, і перший рядок на букву "п", значить була така фраза "Приниження, катування, приниження". То з цього всього можна зробити висновок, як над ними там знущаються", — пояснила дружина викраденого українця.

Знущання з політв'язнів підтверджує й колишній бранець Кремля, журналіст і громадський діяч Олександр Тарасов, який сидів з Цигіпою в одній камері. Він згадує щоденні тортури.

"Умови перебування були дуже жорсткі, не дивлячись на те, що ми намагалися триматися, то нас морально нищили. Нас маринували, нас били електрошокерами, ставили на розтяжку, змушували підіймати високо руки. Якщо не так підняли, не так стали, підняли голову, то били електрошокером. Тому умови були жорсткі, нас катували щодня", — розповів Тарасов.

Крім того, дружина політв'язня зазначила, що наразі немає налагодженої схеми повернення цивільних громадян України з російського полону.

"До нас приходять на наші зустрічі і представники Червоного Хреста, і представники ООН і СБУ, але всі вони розводять руками, кажуть: "Ну немає такої структурної одиниці, яка б займалась вашим питанням - поверненням цивільних з полону". Нам обіцяють, що при координаційному штабі запрацює такий кабінет", - наголосила Олена.

Раніше повідомлялося, що «Верховний суд Криму» засудив до 13 років колонії суворого режиму журналіста, письменника та активіста, керівника ГО «Каховський плацдарм» Сергія Цигіпу, якого загарбники викрали у березні 2022 року на Херсонщині.

Як повідомляв Укрінформ, на сьогодні немає механізму звільнення політв’язнів у РФ, але публічність їм допомагає.

Фото: Сергій Цигіпа/Facebook

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-