Правозахисники назвали представників «влади» Криму, які відмовляють у лікуванні політв'язням

Правозахисники назвали представників «влади» Криму, які відмовляють у лікуванні політв'язням

Укрінформ
Правозахисники склали список із 22 представників "влади" Криму, які відмовляють у лікуванні політв'язням.

Про це повідомила менеджерка проєктів ZMINA Вікторія Нестеренко на пресконференції у Медіацентрі Україна — Укрінформ.

"У звіті ми виокремили категорії посадовців, які є злочинцями. Це судді, прокурори, омбудсмени, керівники місць позбавлення волі і медичних закладів при Федеральній службі виконання покарань РФ. Ми виокремили 22 посадовців, які ігнорують стан здоров'я політв'язнів та не надають їм допомогу", - сказала вона.

Список правозахисники передадуть у державні органи відкриття кримінальних проваджень України, представникам країн ЄС та США для внесення цих осіб у санкційні списки на міжнародному рівні.

Нестеренко нагадала, що на початку 2023 року через ненадання меддопомоги в російських в'язницях померли двоє українських політв'язнів - Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг. Вони мали складні хронічні захворювання, в умовах СІЗО їх стан здоров'я поступово погіршувався, але адміністрація СІЗО постійно відмовляла у госпіталізації і забороняла передавати їм ліки. Посадові особи, які були причетні до їхньої загибелі, не були покарані.

Читайте також: Кримського політв'язня Еюпова, який переніс у СІЗО чотири інсульти, етапували до Росії

Правозахисниця озвучила прізвища кількох осіб, причетних до загибелі у неволі політв'язнів. Це, зокрема, Павло Павленко, начальник "Федеральної казенної установи охорони здоров'я "Медико-санітарної частини №91" Федеральної служби виконання покарань (м.Сімферополь). Є докази його бездіяльності у справі Джеміля Гафарова.

Також Наталія Бернгардт, майор внутрішньої служби РФ. Причетна до ненадання медичної допомоги кримському політв'язню Володимиру Дудці, коли він перебував під слідством у СІЗО Сімферополя.

Нестеренко наголосила, що ненадання медичної допомоги людям у місцях позбавлення волі може прирівнюватися до тортур. Крім цього, в'язні знаходяться у жахливих умовах утримання, через що їх хронічні хвороби загострюються.

Раніше повідомлялося, що негайної меддопомоги потребує щонайменше 30 кримських політвʼязнів

Фото: Володимир Тарасов

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-