У Криму окупанти з початку 2021 року провели 10 масових затримань – правозахисники

У Криму окупанти з початку 2021 року провели 10 масових затримань – правозахисники

Укрінформ
У тимчасово окупованому Криму з початку 2021 року росіяни провели щонайменше 10 масових затримань кримськотатарських активістів біля будівель окупаційних установ.

Про це інформує правозахисна організація “Крим SOS“, передає Укрінформ.

"З початку 2021 року в тимчасово окупованому Криму відбулися щонайменше 10 хвиль масових затримань біля будівель окупаційних установ. Лише з вересня по листопад 2021 року співробітники російської поліції в Криму провели шість масових хвиль затримань кримськотатарських активістів", - йдеться у повідомленні.

Читайте також: США рішуче засуджують переслідування кримських татар Росією - Блінкен

Зазначається, що 4 вересня 2021 року біля будівлі ФСБ РФ в окупованому Сімферополі затримали понад 60 осіб, які вийшли на підтримку затриманих раніше кримських татар, зокрема Нарімана Джеляла. Силовики склали 58 адміністративних проваджень, 24 людини оштрафували за нібито «порушення маскового режиму» на суми від 5 до 30 тисяч рублів.

11 жовтня 2021 року поліція затримала 20 кримськотатарських активістів, які зібралися біля «суду», щоби дізнатися про результат судового засідання щодо Красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір». Сімох людей оштрафували на суми від 5 до 20 тисяч рублів.

25 жовтня 2021 року 21 людина була затримана біля будівлі «суду», де відбувалася трансляція засідання щодо Красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір». Адвокатів до затриманих не пускали, погрожуючи притягненням до адміністративної відповідальності за нібито «непідкорення законній вимозі співробітника поліції». Серед затриманих того дня був адвокат Едем Семедляєв, згодом заарештований на 12 діб за нібито «непідкорення законній вимозі співробітника поліції». 14 осіб було оштрафовано на суми в 10 та 15 тис. рублів.

Читайте також: Етапування політв’язня Кремля Сулейманова до колонії розцінюється як катування - Лубінець

29 жовтня 2021 року окупаційна поліція затримала 31 кримськотатарського активіста та громадянського журналіста, які зібралися біля будівлі «суду». Того дня оголошували вироки фігурантам третьої Бахчисарайської групи «справи Хізб ут-Тахрір».

1 листопада 2021 року затримали 19 кримськотатарських активістів, які хотіли дізнатися результати судового засідання щодо Красногвардійської групи «справи Хізб ут-Тахрір».12 осіб оштрафували за «порушення карантинних заходів» на суми від 8 до 15 тис. рублів

23 листопада 2021 року 31 людина була затримана під час зустрічі Едема Семедляєва, який вийшов на волю після відбуття адміністративного арешту. Серед затриманих були жінки та діти. Так звані суди заарештували 21 особу на терміни від 10 до 14 діб і оштрафували 9 осіб на суми від 10 до 15 тисяч рублів.

18 лютого 2022 року біля будівлі «Бахчисарайського районного суду» були затримані 15 кримських татар. Вони прийшли підтримати затриманого раніше делегата Курултаю, культуролога Едема Дудакова. Уже 19 лютого той самий «суд» покарав затриманих адміністративними арештами, троє людей мали сплатити штрафи в розмірі 10 та 12 тисяч рублів.

Читайте також: Загарбники у Криму незаконно ув’язнили 186 громадян України

25 січня 2023 року 34 особи були затримані біля «Київського районного суду» в Сімферополі, де відбувалося слухання справи шести кримських татар, затриманих після хвилі обшуків у Джанкойському районі. Сімох затриманих відпустили, особа з інвалідністю другої групи мала заплатити 20 тисяч рублів штрафу, решту відправили під адміністративний арешт від 10 до 16 діб.

27 липня 2023 року 14 осіб були затримані біля будівлі «Верховного суду» Криму в Сімферополі. Там транслювали апеляційне слухання у справі Нарімана Джеляла та братів Ахтемових. Серед затриманих були родичі політв’язнів та журналісти Кулемет Ібраїмов і Лутфіє Зудієва. За нібито «участь у масовому одночасному перебуванні громадян у громадських місцях» «суд» помістив Куламета Ібраїмова під адміністративний арешт на 5 діб, Лутфіє Зудієву та ще трьох осіб оштрафував на суми від 12 до 15 тисяч рублів.

25 серпня 2023 року 22 особи було затримано біля будівлі «Київського районного суду» Сімферополя. Вони зібралися підтримати шістьох кримських татар, яких затримали раніше після обшуків у Бахчисарайському районі АР Крим. Усі 22 особи отримали адміністративні арешти від 1 до 7 діб.

Читайте також: Україна щодня працює над тим, щоби звільнити незаконно ув'язнених кримчан - Кулеба

Як повідомлялося, окупанти продовжують використовувати масові адміністративні арешти та штрафи кримських татар як інструмент для придушення спротиву в окупованому Криму. Відповідно до норм міжнародного права, ці затримання порушують право на свободу мирних зібрань, а затримання осіб, які намагаються потрапити на судове засідання, може також порушувати право на справедливий суд.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-