Загарбники у Криму незаконно ув’язнили 186 громадян України

Загарбники у Криму незаконно ув’язнили 186 громадян України

Укрінформ
Станом на 28 серпня відомо, що російські загарбники в Криму незаконно ув’язнили 186 громадян України, 123 із них — представники корінного кримськотатарського народу.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Представництво Президента в АРК.

«Станом на 28 серпня відомо, що окупанти в Криму незаконно ув’язнили 186 громадян України. 123 із них — представники корінного кримськотатарського народу. Із загальної кількості політв’язнів 30 — арештовані, 138 — ув’язнені, 18 — без статусу», - йдеться у повідомленні.

Також у Представництві Президента в АРК зазначають, що окупаційний суд посилив покарання 61-річному чоловікові за так звану «участь у кримськотатарському батальйоні ім. Номана Челебіджіхана». Окупанти незаконно «визнали кримчанина винним» та засудили до двох років позбавлення волі у виправній колонії загального режиму з обмеженням волі строком на рік. Ім’я та прізвище незаконно засудженого не вказані.

У Представництві інформують, що кримськотатарського правозахисника Сервера Мустафаєва, засудженого на 14 років колонії, помістили до штрафного ізолятора російської виправної колонії в Тамбові. Активісту погрожують переміщенням до суворого та максимально обмеженого приміщення для утримання засуджених осіб, не дають зв’язатись із родичами, забирають книги, зокрема Коран, їжу в нормальних порціях та не дають пити.

Як підкреслюється, у громадянської журналістки та медсестри Ірини Данилович, яку окупанти незаконно засудили до майже 7 років позбавлення волі, співробітники російської колонії вимагають гроші за побутові речі. Її батько зазначив, що в неї вимагають гроші навіть за робу, яка належала раніше іншим вʼязням. Крім того, журналістка скаржиться на відсутність медичної допомоги — після етапування до РФ в неї відібрали ліки, які вона взяла з собою. Як наслідок – повна втрата слуху на ліве вухо.

Читайте також: КримSOS: Жертвами переслідувань за «справами Хізб ут-Тахрір» стали 106 громадян України

Продовжують зазнавати переслідування і представники релігійної організації «Свідки Єгови». Минулого тижня в тимчасово окупованому Криму силовики затримали лідера її джанкойського осередку. Проти нього окупанти незаконно порушили кримінальну справу за участь в діяльності регіональної групи «Свідки Єгови» – «Сиваш».

Як повідомляв Укрінформ, міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що обмін кримськотатарських активістів є неймовірно складним завданням, але Київ продовжує працювати над пошуком шляхів його вирішення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-