Майже 50% українців вважають співгромадян у Криму заручниками життєвих обставин

Майже 50% українців вважають співгромадян у Криму заручниками життєвих обставин

Дослідження
Укрінформ
Майже 50% респондентів вважають, що українці, які з 2014 року лишаються в Криму, є заручниками складних життєвих обставин.

Про це в Медіацентрі Україна-Укрінформ сказав аналітик Громадянської мережі ОПОРА Анатолій Бондарчук.

Зокрема, він розповів про результати відповідей на запитання ким, на думку респондентів, є більшість громадян України, які з 2014 року залишалися в тимчасово окупованому Криму.

“Найбільшу підтримку набрав той варіант, що українці, які лишилися, які 9 років перебувають в окупації в Криму, вони є заручниками складних життєвих обставин. Таку позицію підтримують 30,9% респондентів. 16,6% українців вважають, що вони є заручниками окупаційних сил. Тобто практично 50% українців вважають, що ті, хто лишилися в окупації в Криму, вони є заручниками обставин”, - сказав Бондарчук.

Окрім того, за його словами, 17,8% респондентів вважають, що ці люди є пристосуванцями, яким байдуже, хто ними керує, а на думку 12,5% - що такі особи є пасивними прихильниками ідеології “русского мира”, або СРСР.

“І найменше відповідей набрав варіант, що ці люди є зрадниками, які підтримують збройну агресію України. І відповідно 8,4% українців так вважають”, - додав аналітик.

Читайте також: Українці назвали «ознаки патріотизму» - донати, рідна мова та служба на фронті

Він зауважив, що “чим молодші українці, тим вони менше розуміють тих, хто лишився в Криму”.

“Відповідно до результатів нашого опитування, фактично 32, 4% тих, кому понад 60 років , ставляться з розумінням до тих, хто лишився в Криму”, - сказав Бондарчук.

За його словами, найменше таку позицію розділяють респонденти віком від 18 до 29 років - 25,9%.

На думку аналітика, молоді люди мобільніші та припустив, що ймовірно на їхнє переконання, було б доцільніше виїхати з окупованих територій і розпочати нове життя на вільній території України.

Як зазначив Бондарчук, подібні тенденції спостерігаються і у відповідях респондентів щодо окупованих територій Донбасу, “але дещо більше відсоток українців, які ставляться з розумінням до тих людей, які лишилися жити на цих окупованих територіях”.

Так, за його словами, 35,9% респондентів вважають українців, які залишалися на тимчасово окупованих районах Донецької та Луганської областей заручниками складних життєвих обставинах. На переконання 16,3% респондентів такі особи є пристосуванцями, яким байдуже, хто ними керує, 14,5% вважають, що такі особи є заручниками окупаційних сил, а 14,3% називають їх пасивними прихильниками ідеології “русского мира” та СРСР. Зрадниками, які підтримали російську збройну агресію, таких українців називають 7,1% опитаних.

Читайте також: Головна емоція, яку відчувають українці щодо України, – гордість

Дослідження відбувалося на замовлення Громадянської мережі ОПОРА з 3 до 17 липня 2023 року. У межах дослідження було опитано 2011 дорослих (віком від 18 років) громадян України, які проживають на підконтрольній Україні території (на момент польового етапу) і не перебувають в інституційних умовах (лікарні, в’язниці, військова служба, яка унеможливлює відбір у звичайних домогосподарствах тощо).

З вибірки відразу виключили Донецьку й Луганську області через безпекові питання. Херсонська область спочатку була включена для розрахунків, проте через проблеми з безпекою завдання для неї реалізували в сусідній Миколаївській області. Внутрішньо переміщені особи могли, як і інші громадяни, потрапити до вибірки та бути опитаними.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-