На саміті Кримської платформи вперше обговорять внутрішню політику України щодо півострова – МЗС

На саміті Кримської платформи вперше обговорять внутрішню політику України щодо півострова – МЗС

Укрінформ
На третьому саміті Кримської платформи вперше обговорять повоєнне відновлення Криму та гуманітарну політику України на півострові.

Про це заявила перша заступниця міністра закордонних справ України Еміне Джапарова, відкриваючи переддень третього саміту Кримської платформи, передає кореспондент Укрінформу.

Вона поінформувала, що на додачу до завдань попередніх самітів Кримської платформи – підтвердити територіальну цілісність України і навколо цього консолідувати максимальну кількість партнерів – третій матиме два додаткові сигнали.

“Жодної торгівлі навколо Криму не може бути, адже Крим є інтегральною частиною України, і друге, що Україна сама вирішуватиме шлях деокупації півострова. Навколо цих двох сигналів і буде розвиватися саміт”, – сказала Джапарова.

Читайте також: Зеленський: Крок за кроком ми робимо деокупацію Криму більш досяжною й продуманою

За її словами, подія вперше включатиме внутрішній трек, адже другу і третю панель Президент Володимир Зеленський вирішив присвятити майбутньому Криму. Так, друга панель буде присвячена повоєнному відновленню Криму, про що говоритимуть представники різних міністерств, а третя – гуманітарній політиці.

“На жаль, ми всі з вами були свідками змін демографії на півострові тоді, коли сотні тисяч російських громадян були переселені в Крим, коли відбулася примусова паспортизація наших громадян, і це широкий спектр питань, на який ми як держава маємо мати відповідь”, – пояснила Джапарова зміст третьої панелі.

Читайте також: Зеленський: Готуємо перелік кроків, аби швидко реінтегрувати Крим у державну тканину України

Крім того, перша заступниця міністра зазначила, що Кримська платформа цьогоріч має чотири нових учасники.

Третій саміт Кримської платформи має відбутися 23 серпня.

Кримська платформа - формат консультацій та комунікацій, започаткований Президентом України у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-