У в’язницях РФ утримують 175 політв’язнів, з яких 117 - представники кримськотатарського народу

У в’язницях РФ утримують 175 політв’язнів, з яких 117 - представники кримськотатарського народу

Укрінформ
У в’язницях РФ утримують 175 політв’язнів, з яких 117 - представники кримськотатарського народу. За 6 місяців 2023 року було зафіксовано 101 затримання, з них 66 - щодо корінного народу

Про це повідомив голова Кримськотатарського Ресурсного Центру (КРЦ) Ескендер Барієв в ефірі телеканалу FREEДОМ, передає Укрінформ.

“У місцях несвободи зараз перебуває 175 осіб, політв’язнів. З них 117 - це представники кримськотатарського народу. Ось така в окупантів “демократія”, - сказав він.

Також Барієв зауважив, що з кожним роком в РФ вигадують все нові й нові інструменти, щоби переслідувати людей.

“До 2022-го вони неправомірно застосовували своє законодавство щодо заборони організації “Хізб ут-Тахрір” або "Свідки Єгови", а вже 2022-го року з’явився новий інструмент: суд Російської Федерації виніс рішення про визнання батальйону імені Номана Челебіджихана терористичною організацією. Крім того, з’явилися ще нові статті - за дискредитацію збройних сил Російської Федерації, як в Адміністративному кодексі, так і в Кримінальному. І вже є випадки, коли переслідуються люди саме відповідно до Кримінального кодексу РФ за цією статтею", - акцентував голова КРЦ.

Читайте також: Кримського політв’язня Зекір'яєва знову відправили до штрафного ізолятора

"Сотні людей переслідуються за Адміністративним кодексом, їх штрафують, заарештовують на кілька діб, змушують вибачатися публічно. Існують списки заборонених тем, забороненої літератури, заборонених пісень. Ось таку “демократію” російські окупанти принесли в Крим”, - зазначив він.

За інформацією Барієва, починаючи з 2015 року, російські окупанти намагаються заборонити символи кримськотатарського народу. І переважна більшість арештів і затримань у Криму проводиться щодо корінного народу. За 6 місяців 2023 року правозахисники зафіксували 101 затримання, з них 66 - щодо кримських татар.

“Тільки за 6 місяців 2023 року було зафіксовано 101 затримання, з них 66 - щодо корінного народу. Було 37 обшуків, з яких 29 - у будинках кримських татар. Було нами зафіксовано 140 випадків арештів. З них - 93 щодо кримськотатарського народу. Окупанти провели 106 допитів, 73 - щодо кримських татар”, - розповів він.

Також, за словами Барієва, правозахисники зафіксували за пів року 156 випадків порушення права людини на справедливий суд, з яких 103 - щодо кримських татар.

Раніше повідомлялося, що після деокупації Криму всі політв’язні будуть звільнені без перегляду справ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-