Дії РФ у Криму є зумисним перешкоджанням медійникам у виконанні професійних обов'язків – НСЖУ

Дії РФ у Криму є зумисним перешкоджанням медійникам у виконанні професійних обов'язків – НСЖУ

Укрінформ
Затримання у м. Сімферополі під час розгляду апеляції на вирок у «справі» Нарімана Джелялова та братів Ахтемових кореспондентів Лутфіє Зудієвої (видання «Ґрати) і Куламета Ібраїмова (громадське об'єднання «Кримська солідарність»), винесення стосовно них «вироків» є зумисним перешкоджанням журналістам у виконанні їхніх професійних обов'язків.

Про це заявила Національна спілка журналістів України, передає Укрінформ.

«У даному випадку ми маємо справу не просто з порушенням прав журналістів, а насправді дії силовиків у Сімферополі є зумисним перешкоджанням журналістам у виконанні їхніх професійних обов’язків. Якби Росія була правовою державою, то її правові органи мали б порушувати справи не проти журналістів, а проти тих, хто перешкоджає роботі журналістів під час виконання ними своїх професійних обов’язків», - йдеться в дописі.

Зазначається, що такі дії і за законодавством країни-агресора є злочином, оскільки «перешкоджання законній професійної діяльності журналістів у кримінальному праві Росії – це діяння, яке є злочинним згідно зі статтею 144 Кримінального кодексу РФ. Кримінальна відповідальність встановлюється за створення перешкод професійній діяльності журналістів і як примусу їх до поширення чи відмови від поширення інформації…».

У спілці зазначили, що окупанти вимагали від затриманих пройти примусову дактилоскопію та фотофіксацію. Журналістка Зудієва заявила, що дії співробітників райвідділку поліції «Залізничний» незаконні та відмовилася це робити.

«Правники НСЖУ заявляють, що ці вимоги російських силовиків є грубим порушенням закону. Ніхто не має права вимагати від журналістів при виконанні їхніх професійних обов’язків з висвітлення відкритих судових процесів проходження дактилоскопії чи фотофіксації. Відмова від виконання цих заходів не є приводом для заборони відвідання суду. Більше того, прихід журналіста на судове засідання не є «участю у масовому одночасному перебуванні громадян у публічному місці поблизу Верховного суду Криму… з метою подальшого висвітлення в ЗМІ», оскільки кожен окремий журналіст виконує свої обов’язки окремо від інших», - наголосили в спілці.

Читайте також: Газети на прифронтових і деокупованих територіях працюють в економному режимі – НСЖУ

У НСЖУ підкреслили, що стосовно журналістів були винесені незаконні судові рішення, що не підтверджуються реальними обставинами справи та не відповідають положенням російських же законів.

«НСЖУ вимагає скасувати ці судові рішення, виправдати журналістів і притягнути до кримінальної відповідальності тих силовиків, які реально порушили російський закон і перешкоджали діяльності журналістів та нормальній роботі суду», - наголосили у спілці.

Окрім того, у НСЖУ поінформували, що звернулися до Міжнародної федерації журналістів із проханням виступити на захист Лутфіє Зудієвої і Куламета Ібраїмова.

Як повідомлялося, 27 липня у тимчасово окупованому Криму затримали 14 осіб перед «судом», що розглядав апеляцію на вирок Наріману Джелялову та братам Ахтемовим. Зокрема були затримані кореспонденти Лутфіє Зудієва і Куламет Ібраїмов.

Зудієву "суд" оштрафував на 12 тисяч рублів, Ібраїмову призначили п'ять діб арешту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-