У кримського політв’язня Богдана Зізи погіршився стан здоровʼя — Лубінець

У кримського політв’язня Богдана Зізи погіршився стан здоровʼя — Лубінець

Укрінформ
Через порушення Росією права на життя та надання медичної допомоги у кримського політв’язня Богдана Зізи погіршився стан здоровʼя.

Про це уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець повідомив у Телеграмі, передає Укрінформ.

Так, за інформацією омбудсмена, після завершення 17-денного голодування у Зізи почалися проблеми зі шлунком — організм не сприймає їжу після тривалої перерви.

"Хлопець схуд на 10 кілограмів. Будь-які інші деталі щодо стану його здоров’я наразі невідомі. Богдан Зіза, як повідомляють його рідні, залишається в ізольованій камері", — зазначив Лубінець.

Уповноважений ВР наголосив, що ненадання належної медичної допомоги громадянам України, позбавленим Росією свободи з політичних мотивів, має системний характер. Це завдає шкоди здоров’ю, загрожує життю та може призвести до летальних наслідків.

Читайте також: Кримського політв'язня Белялова в російській колонії перевели до штрафного ізолятора

Лубінець закликає світову спільноту звернути увагу на грубе порушення Росією міжнародного гуманітарного права та Женевської конвенції, відповідно до якої ненадання медичної допомоги прирівнюється до катувань і тортур, а також суперечить гарантованим нормам статті 3-ї Конвенції про захист прав людини й основоположних свобод.

Омбудсмен наголосив, що Росія має звільнити Зізу й інших незаконно утримуваних українських громадян.

Як повідомлялося, кримський художник й активіст Богдан Зіза оголосив голодування 10 червня. Він вимагав позбавити його нав'язаного російського громадянства та звільнити із російських тюрем усіх політв'язнів.

Після оголошення голодування Зізу перевели до карцера. 9 червня Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону призначив йому 15 років позбавлення волі. Вирок був винесений за чотирма статтями Кримінального кодексу РФ: здійснений теракт; загроза здійснення теракту; заклик до тероризму й вандалізм із політичних причин. На рішення суду подана апеляція.

Завершив голодування Зіза 27 червня.

Фото: Instagram/ Bogdan Zizа

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-