Президент ініціював створення меморіалу жертв кримськотатарського народу

Президент ініціював створення меморіалу жертв кримськотатарського народу

Укрінформ
Президент Володимир Зеленський запропонував створити центральний меморіал пам’яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це він сказав, виступаючи на заходах з нагоди Дня боротьби за права кримськотатарського народу та вшанування пам'яті жертв депортації кримських татар, повідомляє Укрінформ.

«Історія – це не лише події, це і місця, у яких серця людей на мить завмирають, коли торкаються трагічних моментів історії. Кримськотатарський народ заслуговує на такий повноцінний центральний меморіал, який би нагадував про злочин, що був скоєний проти кримськотатарського народу, про жертв депортації, про силу народу, який зберігся. Мені здається, це дуже важливо. Шановні присутні, перш за все Мустафа-ага (лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв - ред.), я пропоную, щоб ми разом попрацювали над такою ідеєю й обрали найкращий варіант», - сказав Президент.

Відео: ОП

Він нагадав, що нині вся українська родина вшановує пам’ять жертв депортації кримськотатарського народу, проти якого 79 років тому був скоєний злочин геноциду: «Сотні тисяч людей були вигнані на чужину. Увесь народ позбавили рідного дому і намагалися стерти у Криму все, що говорило саме про нього».

Зеленський підкреслив, що зараз усі в Україні впізнають зло, яке повернулося через роки, змінивши свої символи, але не змінивши своєї суті, щоб так само знищувати людей.

«Але цього разу ми його знищимо. Ми повинні це зробити. Що б не робила Росія, її агресію чекає поразка. Їй не вдасться вкрасти ані Крим, ані будь-яку іншу нашу частинку нашої держави. Це – наш із вами дім», - наголосив Президент.

Читайте також: Зеленський: Без повернення Криму не буде спокою в міжнародних відносинах

Він також зазначив, що Україна робить усе, щоб додати до своєї історії день спільної перемоги, який відкриє надійний шлях додому для всіх наших людей і буде опорою свободи на всій нашій землі.

«Ми бʼємось заради перемоги, зокрема для того, щоб нею найдостойніше вшанувати памʼять усіх, хто був убитий злом геноциду, усіх, проти кого здійснювали депортації, усіх, чиї діти загинули або, на жаль, не народились. Щоб катастрофи, які знищували наших людей, перестали бути відкритими ранами, які переходять від покоління до покоління, – ми маємо розбити джерело катастроф. І ми це обовʼязково зробимо», - заявив Зеленський.

Як повідомлялося, 18 травня в Україні встановлено День боротьби за права кримськотатарського народу та вшановується пам'ять жертв депортації кримських татар.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-