Кабмін за пів року має провести роботу із перейменування топонімів у Криму – Чубаров

Кабмін за пів року має провести роботу із перейменування топонімів у Криму – Чубаров

Укрінформ
Згідно з підписаним Президентом законом про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики та деколонізації топонімії, уряд зобов'язаний у шестимісячний термін провести роботу щодо зміни топонімів у тимчасово окупованому Криму та подати свої пропозиції до Верховної Ради.

Про це в ефірі FreeДом сказав голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, передає Укрінформ. 

“Цей закон пропонує всім органам місцевого самоврядування, військовим адміністраціям у певний термін провести роботу зі зміни топонімії та подати свої пропозиції до Верховної Ради України. Оскільки ми говоримо про окупований Крим, то це завдання покладається безпосередньо на Кабінет Міністрів України, який упродовж шести місяців з моменту запровадження закону має провести цю роботу. Ми зі свого боку готові до виконання завдання”, - зазначив Чубаров.

На його думку, закон про засудження та заборону пропаганди російської імперської політики та деколонізації топонімії встановлює принципи, на основі яких буде здійснюватися «деколонізація свідомості українців».

Читайте також: На момент звільнення Криму Україні потрібно мати стратегію підтримки безпеки в Чорному морі - експерт

«У нас два напрямки роботи щодо Криму. Перший - повернення історичних назв, що були виключені під час злочинів радянського режиму щодо кримськотатарського народу, під час геноциду, пов'язаного з депортацією. Тоді всі топоніми, які спиралися на кримскотатарську культуру, традиції, були змінені. Другий напрямок - змінити назви, пов'язані з виправданням російської імперської політики на території Криму. Таких назв багато, це населені пункти – Нахімови, Лазареві, Кутузівки, Єкатеринівки. Багато пам'ятників, які звеличували російську колоніальну політику в Криму, починаючи від пам'ятника затонулим кораблям. Або пам'ятники, які росія встановлює зараз - пам'ятник Катерині II у Криму», - сказав Чубаров.

Він наголосив, що робота за даними напрямками має розпочатися негайно.

«Можливо, ми встигнемо до звільнення Криму зробити основну частину поставленого завдання. І коли Збройні сили України входитимуть до Криму, ми вже звикатимемо до багатьох нових назв”, - сказав Чубаров.

Як повідомлялося, 21 квітня Президент України Володимир Зеленський підписав закон про засудження і заборону пропаганди російської імперської політики в Україні і деколонізацію топонімії, який називають важливим кроком у справі дерусифікації і деколонізації.

Фото: Krym.org (RFE/RL)

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-