Ташева розповіла про підготовку нового звіту генсека Ради Європи щодо Криму

Ташева розповіла про підготовку нового звіту генсека Ради Європи щодо Криму

Укрінформ
Постійна представниця Президента в АР Крим Таміла Ташева сподівається, що новий звіт генерального секретаря Ради Європи Марії Пейчинович-Бурич про ситуацію на окупованому півострові буде збалансованим і потужним.

Про це вона сказала в коментарі кореспонденту Укрінформу за підсумками круглого столу на тему “Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна) – Розвиток подій внаслідок російської збройної агресії”, організованому Офісом генсека Ради Європи у Страсбурзі.

Ташева зазначила, що інформація, яку на цьому заході у Раді Європи надала українська делегація, ляже в основу майбутнього, вже другого звіту генсека РЄ щодо ситуації у Криму.

“Головна мета візиту до Страсбурга - участь у круглому столі Ради Європи щодо питань порушень прав людини у Криму і підготовки другої доповіді генеральної секретарки РЄ щодо Криму і Севастополя. Перший звіт вийшов у цьому році, але він не охоплював питань, які стосуються ситуації у Криму після повномасштабного вторгнення 24 лютого. Певні речі до нього увійшли, але не повною мірою”, - сказала Ташева.

Вона зазначила, що делегація України була дуже потужно представлена у Страсбурзі, зокрема, до участі у заході були запрошені представники Представництва Президента в АРК і Севастополі, Офісу Уповноваженого з прав людини, Меджлісу кримськотатарського народу та правозахисних організацій, які більшість років окупації Криму займаються темою порушень прав людини, фіксуванням воєнних злочинів тощо.

“Ключовим було пробрифувати, розповісти по різних тематиках стосовно ситуації на Кримському півострові - право на життя, протидія катуванням, питання свободи совісті та зібрань, питання, що стосуються прав власності тощо”, - уточнила Ташева.

Читайте також: У Страсбурзі обговорюють ситуації з правами людини в окупованому Криму

Представниця Президента констатувала, що ситуація в Криму після повномасштабного вторгнення рф драматично змінилася, до порушень прав людини, переслідувань на політичному ґрунті додалися нові тенденції, посилилися репресії. Зокрема, додалася насильницька мобілізація, що є порушенням прав людини і воєнним злочином.

Також, за словами Ташевої, є питання пов’язані з появою у Криму нових форм переслідування антивоєнних активістів. До них застосовуються, зокрема, нові статті кримінального та адміністративного законодавства рф.

“Ми моніторимо рішення окупаційних так званих “судів” і знаємо про понад 200 “судових” рішень щодо таких активістів, зокрема, за статтями про дискредитацію збройних сил рф або публічну демонстрацію нацистської символіки, до якої вони відносять український прапор, українську символіку або публічне прослуховування українських пісень”, - зазначила представниця Президента в АРК.

Вона наголосила, що антивоєнних активістів в Криму, які протистоять окупації та війні, достатньо багато, і рішення, про які правозахисники дізналися з судових реєстрів, це лише верхівка айсберга. “Таких випадків набагато більше, і про це також було важливо розповісти в контексті повномасштабного вторгнення”, - сказала Ташева, додавши, що за кожним тематичним напрямком представниками української делегації були зроблені ґрунтовні доповіді.

Читайте також: Україна переглядатиме практично всі рішення окупаційних судів у Криму – Ташева

“Ми сподіваємося, що найближчим часом, вже навесні, представники Ради Європи і секретаріату генеральної секретарки РЄ відвідають Україну і зможуть додати певну інформацію до цього звіту. Сподіваємося, що він вийде дійсно збалансованим і потужним”, - наголосила Ташева.

При цьому вона зауважила, що під час підготовки попереднього звіту генерального секретаря Ради Європи стосовно ситуації в Криму також було проведено відповідні зустрічі.

“Минулого разу ми теж зустрічалися. І Представництво Президента зіграло дуже активну роль, щоб звіт достатньо сильно трансформувався - врахували наші критичні зауваження, яких була достатньо велика кількість. І на нашу думку, звіт більш збалансовано представив ситуацію у Криму. Тому ми сподіваємося, що після першого досвіду, який ми мали, новий звіт буде ще повнішим і дійсно охопить дуже важливий період”, - зазначила Ташева.

Читайте також: Ташева: Обов‘язково проведемо трибунал над воєнними злочинцями в українському Криму

Як повідомляв Укрінформ, у Страсбурзі в Раді Європи відбувся круглий стіл “Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна) – Розвиток подій внаслідок російської збройної агресії”. Мета заходу - отримання інформації для підготовки наступного звіту генсекретаря РЄ Марії Пейчинович-Бурич щодо ситуації на тимчасово окупованому Кримському півострові. Звіт улітку планують винести на голосування Комітету міністрів Ради Європи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-