рф вивозить до Криму частину захоплених українських цивільних

рф вивозить до Криму частину захоплених українських цивільних

Укрінформ
Частину українських цивільних, яких рф силоміць вивезла з окупованих територій, завозять до Криму.

Про це під час презентації доповіді в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Дмитро Лубінець.

За його словами, росія не повідомляє, де саме утримує захоплених українських цивільних. Але Офіс Омбудсмена фіксує, що частину з них повертають на територію України — у Крим, а частину залишають у рф.

Лубінець не озвучив кількість цивільних, яких росіяни силою утримують, але сказав, що йдеться про велику кількість людей.

Читайте також: Правозахисники знайшли кілька установ у рф, де перебувають депортовані українські сироти

За словами Омбудсмена, з його російською колегою Тетяною Москальковою планується окремий формат співпраці з питання повернення українських цивільних громадян.

“Згідно з міжнародним гуманітарним правом, ми не можемо порушувати питання щодо обміну цивільних осіб. Ми використовуємо дефініцію, що цивільні особи не можуть затримуватися без висунення будь-яких звинувачень. рф тримає місяцями і роками цивільних громадян України. Це є порушення Женевських конвенцій і ми продовжуватимемо вимагати, щоб рф їх відпустила”, - сказав Лубінець.

Як повідомляв Укрінформ, з початку повномасштабного вторгнення близько 2,8 млн українців були вимушені виїхати чи були депортовані на територію росії.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-