Представник Тихановської: Крим має бути українським і де-юре, і де-факто

Представник Тихановської: Крим має бути українським і де-юре, і де-факто

Укрінформ
В Об’єднаному перехідному кабінеті лідера білоруської опозиції Світлана Тихановської вважають Крим українським, і півострів має бути таким не тільки де-юре, а й де-факто.

Про це заявив представник з іноземних справ в Об’єднаному перехідному кабінеті Тихановської Валерій Ковалевский на брифінгу в Медіацентрі Україна – Укрінформ.

«Ми виступаємо за територіальну цілісність України, і це передбачає, що Крим має стати українським не тільки де-юре, а й де-факто», - сказав Ковалевський.

Він також наголосив на підтримці білоруською опозицією України у протистоянні російській агресії.

«Від самого початку війни головним посилом від Світлани Тихановської та всіх демократичних сил білорусі було те, що ми мусимо всіма силами підтримати Україну в цій війні», - сказав Ковалевський.

За його словами, олександр лукашенко і президент рф путін «є співучасниками у злочині агресивної війни й мають понести відповідальність».

Читайте також: Тихановська: Без вільної України не буде вільної білорусі

Стосовно відносин білорусі з рф після усунення лукашенка від влади, як зазначив Ковалевський, у кабінеті Тихановської «є бачення необхідності перегляду угод про співробітництво з рф і вихід із частини таких домовленостей, які цілком і повністю підривають незалежність і безпеку білорусі».

Він підкреслив, що перегляд стосуватиметься укладених лукашенком угод про політичне співробітництво з росією, співпрацю в межах ОДКБ, а також угод зі створення союзної держави білорусі та рф, які «фактично є дорожніми картами поглинання білорусі росією».

Натомість білоруська опозиція має намір змінити зовнішньополітичний вектор країни та рухатись у бік зближення з Європейським Союзом, заявив представник Тихановської.

«Ми належимо до європейської родини, європейської цивілізації… Наше місце у Європі», - наголосив Ковалевський.

Як повідомляв Укрінформ, лідер білоруської опозиції в еміграції Світлана Тихановська 11 жовтня звернулась до Президента України Володимира Зеленського з проханням встановити дипломатичні та політичні відносини між Україною та Об'єднаним перехідним кабінетом білорусі.

Читайте також: Кулеба пояснив, чому Україна не розриває дипвідносин з білоруссю

Між Україною та росією немає дипломатичних відносин, але з білоруссю вони поки що зберігаються.

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба наголосив, що їх розірвуть, якщо армія рб перетне кордон та здійснить пряме вторгнення.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-