Представництво Президента засуджує незаконний вирок кримському політв'язню Еюпову

Представництво Президента засуджує незаконний вирок кримському політв'язню Еюпову

Укрінформ
Справа проти Азамата Еюпова є політично вмотивованою, Представництво Президента в АР Крим вимагає негайного скасування незаконного вироку та звільнення активіста.

Про це Представництво Президента України в Автономній Республіці Крим повідомило у Фейсбуці, передає Укрінформ.

«Представництво вважає справу проти Азамата Еюпова політично вмотивованою, вимагає негайного скасування незаконного вироку та звільнення активіста. Репресії та переслідування громадян України в окупованому Криму мають негайно припинитися», - йдеться у повідомленні.

Представництво звертає увагу правоохоронних органів України на чергове порушення прав і свобод громадянина України, представника корінного кримськотатарського народу.

Читайте також: Кримські татари знову стали об’єктом інформаційного терору росіян – ЦПД

Воно також закликає міжнародну спільноту відреагувати на чергову «нечувану несправедливість» і посилювати тиск на рф, яка разом із підконтрольними їй окупаційними адміністраціями Криму відверто ігнорує всі міжнародні норми гуманітарного права, зокрема IV Женевської конвенції про захист цивільного населення під час війни.

Політичні переслідування, репресії та незаконні вироки на тимчасово окупованій території Криму повинні негайно припинитися, а всі винні понести відповідальність за скоєння злочинів, що неможливо без повної деокупації Криму, підкреслюють у Представництві.

Як повідомляв Укрінформ, 19 липня Південний окружний військовий суд оголосив вирок фігуранту «справи Хізб ут-Тахрір» Азамату Еюпову - 17 років позбавлення волі в колонії суворого режиму з першими 3 роками у в'язниці та ще півтора року обмеження волі.

Еюпов переніс у СІЗО 4 випадки ішемічного інсульту, його адвокат просить помістити підзахисного в стаціонар на життєво необхідне лікування.

Читайте також: Жертвами окупації Криму стали 93 політв'язні, що відбувають покарання в колоніях

Еюпов був затриманий 17 лютого 2021 року в місті Білогірськ. Цього дня в помешканнях кримських татар у Білогірську, Бахчисараї, Сімферополі, Севастополі та Совєтському районі співробітники ФСБ провели обшуки з подальшим затриманням сімох осіб, одну з яких пізніше відпустили.

Еюпову інкримінується ч.1 ст. 205.5 КК рф (організація терористичної діяльності), за якою передбачено від 15 до 20 років позбавлення волі. Його обвинувачують у причетності до ісламської політичної партії «Хізб ут-Тахрір», яка визнана в росії терористичною, але діє без обмеження на рівні національних законодавств багатьох країн світу.

Фото: Кримська солідарність

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-