Кулеба закликає Росію надати міжнародним організаціям повний доступ до окупованого Криму

Кулеба закликає Росію надати міжнародним організаціям повний доступ до окупованого Криму

Укрінформ
Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба закликав Росію надати повний доступ до незаконного окупованого нею Криму для представників ООН, ОБСЄ та Ради Європи.

Як передає Укрінформ, про це Кулеба написав на своїй сторінці у Твіттері.

«Ми закликаємо Росію як окупаційну державу зайняти неполітизовану позицію та забезпечити для ООН, також інших міжнародних організацій, включаючи ОБСЄ та Раду Європи, повний доступ до Криму відповідно до міжнародного права та, зокрема, міжнародного гуманітарного права», - зазначив український міністр.

Як передавав Укрінформ, Дмитро Кулеба зауважив, що підривна політика Росії спрямована як на легітимізацію спроби анексувати півострів, закріпити статус-кво, так і на «проєктування своєї військової потужності з Криму на весь Азово-Чорноморський регіон та Середземне море».

Міністр також звернув увагу на інші негативні тенденції в окупованому Криму. Це, зокрема, зміна демографії населення півострова, масштабні порушення прав людини, політичні переслідування й утиски української і кримськотатарської громад.

Міністр також звернув увагу на варварське поводження та розграбовування об’єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО та культурних об’єктів на тимчасово окупованому півострові.

«Світ може закрити очі на погіршення ситуації на півострові й тимчасово окупованих територіях на Сході України та продовжувати свої відносини з Росією «як завжди». Це найгірше, що може статися сьогодні», - підкреслив Кулеба.

Читайте також: Військова присутність РФ у Криму за сім років зросла більш ніж удвічі – Кулеба

У цьому зв’язку він вважає надзвичайно важливим «підтримувати тверду спільну позицію щодо окупації, вироблену в межах ООН, ЄС та інших регіональних і міжнародних організацій». Глава МЗС України зауважив, що причин переглядати або послаблювати цю позицію нині не існує.

Кулеба наголосив на необхідності довготермінового бачення й рішучих дій щодо подолання негативних наслідків окупації Криму та забезпечення відновлення територіальної цілісності України.

З огляду на це він нагадав, що Україна ініціювала новий формат консультацій та координації – Кримську платформу.

Кулеба запросив усі країни-члени ООН долучитися до цієї ініціативи.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-