У Києві відкрилася виставка

У Києві відкрилася виставка "Вкрадений Крим. Історія депортації"

Фото
Укрінформ
В «Експоцентрі України» (ВДНГ) відкрилася виставка інсталяцій, присвячених 75-й річниці пам'яті жертв геноциду кримськотатарського народу.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Виставка розмістилася в одному з павільйонів Експоцентру, в кількох залах якого розміщено 10 тематичних інсталяцій, які розповідають про те, як почалася і проходила 75 років тому депортація кримськотатарського народу. 

Відкриття виставки "Вкрадений Крим. Історія депортації" у Києві / Фото: Бамгут Павло, Укрінформ

Про пережите горе і страждання кримськотатарського народу розповідають інсталяції «Світанок», «Пісковий годинник», «Шлях додому», «Повернення», «Посмішка Сталіна», «Світло», «Зруйнований півострів», «Портрет літнього чоловіка», «Мапа депортації» та інші.

Глава Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, відкриваючи виставку, сказав, що «події, про які нагадують інсталяції виставки «Вкрадений Крим. Історія депортації», ніколи не повинні повторитися ні з кримськими татарами, ні з іншими народами».

Як повідомляв Укрінформ, у суботу, 18 травня, виповнюється 75 років з часу депортації радянським режимом кримських татар з їхньої історичної батьківщини - Криму. Цього дня Україна і світ відзначають День пам'яті жертв депортації і геноциду кримськотатарського народу.

Читайте також: У Києві представили виставку "Вкрадений Крим. Історія депортації"

За офіційними даними, було депортовано 183 144 кримських татар, за татарськими джерелами - понад 400 тисяч, з яких протягом перших півтора року померли близько 46%.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-