Агресія на Азові: США і Євросоюз обговорили ймовірні санкції проти Росії

Агресія на Азові: США і Євросоюз обговорили ймовірні санкції проти Росії

Укрінформ
Держсекретар США Майк Помпео та високий представник ЄС Федеріка Могеріні під час зустрічі у п’ятницю серед інших питань обговорили ситуацію в Україні, зокрема можливість запровадження нових санкцій проти РФ за її дії в районі Керченської протоки.

Про це повідомив офіційний представник Євросоюзу напередодні зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС, яка має відбутися наступного понеділка.

«Я упевнений, що у бесіді Федеріка Могеріні та Майк Помпео торкалися теми обмежувальних заходів внаслідок інцидентів у Керченської протоці та навколо Азовського моря. Я не знаю нічого про якісь спільні рішення у цьому сенсі. Ми не робимо цього зазвичай – ми приймаємо свої рішення, вони приймають свої. Процес продовжується зараз у Європейській Раді із визначення заходів, які можуть бути здійснені Євросоюзом у цьому зв’язку. Ці пропозиції, наскільки мені відомо, не будуть завершені до понеділка, але вони з’являться вже невдовзі», - зазначив офіційний представник ЄС.

Як повідомлялося, 13 лютого група американських сенаторів від Республіканської та Демократичної партій представила законопроект про нові санкції щодо Росії. Він покликаний посилити економічний, політичний і дипломатичний тиск на РФ «у відповідь на її втручання в демократичні процеси за кордоном, згубний вплив у Сирії та агресію проти України, включаючи інцидент в Керченській протоці», ідеться в прес-релізі сенатського комітету із зовнішньої політики.

Законопроект передбачає введення обмежень для інвесторів на угоди щодо російського державного боргу, санкцій проти російських енергетичних компаній і банків. Сенатори також пропонують ввести санкції проти російських проектів з видобутку скрапленого природного газу за межами Росії та осіб, пов'язаних з російським президентом Володимиром Путіним.

Через загрозу нових санкцій проти Росії різко подешевшав рубль.

Читайте також: Помпео жорстко поговорив з Лавровим про "Новічок", ракетний договір і Венесуелу

Крім того, раніше газета Financial Times з посиланням на джерела повідомила, що нові західні санкції щодо Росії можуть бути введені протягом найближчих двох місяців. Ішлося лише про санкції через агресивні дії РФ біля Керченської протоки. За інформацією видання, США і Євросоюз близькі до того, щоб домовитися про нові обмежувальні заходи.

Водночас прес-секретар президента РФ Дмитро Пєсков, коментуючи можливість запровадження нових санкцій з боку США, заявив, що зараз немає надії на якесь поліпшення відносин Москви і Вашингтона, і тому потрібно «готуватися до гіршого».

25 листопада 2018 року Росія в районі Керченської протоки здійснила пряму військову агресію проти катерів і буксира Військово-морських сил Збройних сил України та захопила в полон 24 українських військових моряків.

Всі захоплені Росією українські моряки заявили слідству, що є військовополоненими. Міжнародні організації та уряди багатьох країн світу засудили факт російської агресії і вимагають від РФ негайного і безумовного звільнення українських військових.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-