Суд РФ ще у грудні

Суд РФ ще у грудні "завернув" позови Чийгоза і Умерова до Путіна - адвокат

Укрінформ
Російський суд відмовив у прийнятті адміністративних позовів від імені Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова до адміністрації президента РФ Путіна, проте адвоката Миколи Полозова про це так і не поінформували.

Про це повідомив сьогодні Полозов на своїй сторінці в Facebook.

"Наприкінці грудня минулого року я подав два адміністративні позови від імені Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова до адміністрації президента Росії Путіна. Суть позовів стосувалася відмови адміністрації Путіна надати інформацію про укази президента про помилування Чийгоза й Умерова за запитом сторони захисту. (...) Майже місяць чекав від суду якогось повідомлення, але воно так і не надійшло. Сьогодні безпосередньо приїхав до суду з'ясувати, в якому стані наші позови. З'ясувалося. Ще 27 і 29 грудня суддя Тверського районного суду Любов Виноградова винесла два визначення про відмову в прийнятті адміністративних позовів", - написав адвокат.

За словами Полозова, попри те, що свою адресу для листування з судом він вказував, визначення й усі додані до позовів документи суддя направила до Криму, і вони, ймовірно, ще не дійшли.

Адвокат пояснює, що на даний момент правовий статус Ахтема Чийгоза й Ільмі Умерова в Росії та на підконтрольних їй територіях так і не визначений.

Тому позиція захисту гранично прозора. Стаття 24 Конституції РФ передбачає, що органи держвлади і місцевого самоврядування, їх посадовці зобов'язані забезпечити кожному можливість ознайомлення з документами та матеріалами, що безпосередньо порушують його права і свободи. А саме такими документами, за словами Полозова, є укази про помилування.

Полозов також наводить аргументацію судді Виноградової, суть відповіді якої зводиться до того, що президент Росії має недоторканість та імунітет від судового переслідування.

"Тут важливо зауважити, що безпосередньо до посадовця - президента Росії позови не подавалися, мало того, позови не оскаржили прийняті ним укази про помилування Чийгоза й Умерова. Позови були подані до його адміністрації, яка засекретила відомості про ці укази і незаконно,(...) відмовилася знайомити з ними осіб, чиї права та свободи ці укази безпосередньо порушують", - пише адвокат.

Читайте також: Умеров і Чийгоз розповіли в Європарламенті, як Росія тероризує кримчан

Він також цитує рішення судді: "Оскарження в судовому порядку дій державних органів, їх посадовців, які знаходяться у безпосередньому підпорядкуванні Президента Російської Федерації, а також застосування адміністративних позовів до цих державних органів на практиці означає пряме або непряме втручання в конституційно-правову й іншу діяльність президента Росії як глави держави, який має недоторканість і здійснює верховну державну владу в Російській Федерації".

Іншими словами, зауважує Полозов, "суддя Тверського районного суду пояснила, мовляв, не ваша холопська справа, які рішення відносно вас приймає цар і його бояри, не смійте турбувати їх. Прийняли – отже, так треба було. Знайте своє місце".

Адвокат також заявив про свій намір оскаржити це рішення, а крім того підсумував, що захист не мала ілюзій про справедливість в російських судах, проте пройти всі ці інстанції необхідно для звернення до міжнародних судових органів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-