Міф про російський Крим почали створювати ще у 1944-му - історик

Міф про російський Крим почали створювати ще у 1944-му - історик

Укрінформ
Міф про російський Крим, який існує і нині, почали конструювати в СРСР відразу після депортації кримськотатарського народу і, попри війну, вливали в нього величезні кошти. 

Про це свідчать документи партійних органів і НКВС, що довгі роки залишалися під грифом "абсолютно таємно", повідомила історик, кандидат політичних наук Гульнара Бекірова під час дискусії, присвяченої пам'яті жертв депортації кримськотатарського народу 18 травня 1944 року. 

"Цей міф почав напрацьовуватися, максимально забезпечуватися, у тому числі і фінансовими вливаннями, в 1944 році, буквально через 2-3 місяці після депортації кримськотатарського народу. У партійних документах проголошувалося, що Крим має стати новим, російським Кримом зі своїм російським вкладом. Уявіть собі - йде війна, і величезні кошти вливаються в те, щоб тут же, в 1944 році, перейменувати топонімію. Тільки вигнані кримські татари, греки, вірмени, болгари - півострів порожній. Про це теж пишеться в документах. І йде масоване переселення людей, які ніколи в Криму не жили. Тих російських людей, нащадки яких в 2014 році, по суті, здали Крим", - сказала Бекірова. 

Вона зазначила, що ця страшна пропаганда, на яку було кинуто гроші, розпаленим залізом забивалася в голови радянських громадян, і навіть дуже багато українців дотепер живуть з цим комплексом - про російський Крим. Це особливо страшно, тому що якби на момент анексії півострова було розуміння, що Крим - український, нічого б цього не трапилося, вважає історик. 

За словами Бекірової, багато сторінок історії поки що, на жаль, не вивчено, оскільки архіви були закриті, була установка влади на масштабні фальсифікації. Історик закликала активніше зайнятися  історією спільної боротьби українців і кримських татар за право на свою батьківщину.

"Це дуже важливо - відновити нашу спільну історію, тому що існували ці контакти. Цього року - 100-річчя Української революції і 100-річчя Курултаю кримськотатарського народу. Тоді, в 1917-му, ми були разом, лідер кримських татар Номан Челебіджіхан і лідери Української революції співробітничали, спілкувалися", - підкреслила Бекірова. 

Під час дискусії мова йшла, зокрема, про те, що у момент початку окупації в Перевальному  стояли українські частини, але вони там знаходилися, по суті, для боротьби з кримськими татарами. А до цього близько 20 років був період взаємного нерозуміння між українською владою і кримськими татарами, хоча меджліс завжди намагався знайти компроміс з владою, яка частенько не дуже доброзичливо була налаштована до кримських татар. 

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв нагадав, зокрема, що тривала стратегія, нав'язана через засоби інформації з "сусідньої країни", - присікати дії кримських татар, якщо вони "піднімуть голову і будуть відділятися  і приєднаються до Туреччини".

"Коли проти ночі з 26-го на 27 лютого Рада міністрів і Верховна Рада Крима були захоплені "зеленими чоловічками", а насправді співробітниками ГРУ РФ, за 15 км від Сімферополя була "Альфа" чисельністю 1,5 тисяч осіб, і ними нічого не було зроблено. Коли Рефат Чубаров розмовляв з одним з командирів - чому вони нічого не зробили, той сказав, що, по-перше, не було команди, а по-друге, вони тут в основному для боротьби з кримськими татарами. Основна концепція була, що кримські татари - головні сепаратисти", - розповів Джемілєв. 

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-