Кримські окупанти

Кримські окупанти "шиють" українцю кримінал за коментар у соцмережі

Укрінформ
Кримському активісту Ігорю Мовенку висунули обвинувачення за ч. 2 ст. 280 КК РФ (публічні заклики до здійснення екстремістської діяльності). За інформацією Кримської правозахисної групи, на цей час Ігор перебуває під підпискою про невиїзд.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група.

«За цією статтею Ігорю загрожує до 5 років позбавлення волі. Кримінальну справу стосовно Ігоря Мовенка порушили за коментар, який він написав у групі «Крим-Україна» в соціальній мережі «ВКонтакте». Коментар був написаний влітку 2016 року і виражав проукраїнську позицію Мовенка», - йдеться в повідомленні.

Як повідомлялося, 7 вересня 2016 року Мовенка побили в Севастополі за розміщену на рамі його велосипеда символіку батальйону «Азов». На місце події були викликані поліція та бригада швидкої медичної допомоги. Кримчанин потрапив до лікарні. Лікарі діагностували у нього відкриту черепно-мозкову травму, струс головного мозку, перелом основи черепа, перелом щелепи, закритий перелом кісток носа, контузію очного яблука та інші травми. Нападник Мовенка назвався співробітником поліції. Проте справу за побиття українця тоді не відкрили. Замість цього в Гагарінському районному суді Севастополя 22 вересня відбулося судове засідання, на якому потерпілого Мовенка оштрафували на 2000 рублів «за розповсюдження нацистської символіки».

Кримчанин намагався змусити співробітників поліції порушити справу за фактом його побиття. Він писав офіційні листи до «Слідчого комітету», «прокуратури» та «поліції» Севастополя. Однак справу так і не порушили.

16 грудня 2016 року в Севастополі співробітники ФСБ приїхали на роботу до Ігоря Мовенка та забрали його з собою. Також працівники силового відомства вилучили робочий комп'ютер Ігоря й сказали його дружині, що відвозять Ігоря Мовенка до севастопольського ФСБ. Їй  забороняли спілкуватися з чоловіком, але він встиг повідомити, що його били, погрожували помістити до СІЗО, якщо він не зізнається в екстремізмі.

В ході обшуку, який провели того ж дня також і вдома у Мовенка, вилучили ноутбук, жорсткі диски домашнього комп'ютера, сімкарти і упаковку від стартового пакету. Також забрали мобільний телефон Ігоря. Обшук проводили 7 осіб. Під час обшуку у квартирі були присутні двоє понятих. Співробітники ФСБ проводили відеозйомку в квартирі Мовенка.

Фото: Радіо Свобода

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-