Битва за Україну. День сімсот дев’яносто другий

Битва за Україну. День сімсот дев’яносто другий

Укрінформ
Європарламент ухвалив резолюцію, яка засуджує фальшиві «вибори» в Росії і закликає не визнавати Путіна президентом, починаючи з 7 травня. Україна вже отримала 100 ATACMS

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот дев’яносто другий день Великої війни: чим жили Україна та українці 25 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Сполучені Штати надали Україні ракети великого радіусу дії ATACMSу попередньому пакеті допомоги. Президент Байден у лютому віддав негласне розпорядження своїй команді відправити ці ракети українській стороні для їх застосування на суверенній території України. Відправку було здійснено в межах пакета допомоги, оголошеного США 12 березня, ці ракети прибули в Україну цього місяця (у квітні – ред.) – Ведант Пател, заступник речника Державного департаменту США.

- Європарламент ухвалив резолюцію, у якій засуджує те, як проходили «вибори» в Росії та закликає не вважити їх легітимними, а Путіна – не визнавати президентом Росії, починаючи з 7 травня – пресслужба Європарламенту.

- Четверо українців, які мають досвід пілотування цивільних літаків або тренувань на навчальних літаках L39, вже проходять підготовку у Франції для роботи на винищувачах на F-16 – BFMTV.

ЦИТАТА

Радослав Сікорський, глава МЗС Польщі: «Росія бреше на тему нібито польських планів анексувати частину України. Донбас – це Україна, Крим – це Україна, Львів, Волинь, давня Східна Галичина – це також Україна. Тому, повторюю так, щоб це також почули у Кремлі (сказав українською мовою – ред.): Львів – це Україна».

Джуліанна Сміт, посол США при НАТО: «Наразі немає доказів того, що Китай надає пряму «військову підтримку» Росії, однак країна надає товари, які використовуються як у військових, так і цивільних цілях – і це допомагає РФ у війні проти України».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Протягом минулої доби на різних напрямках сталося 104 бойових зіткнення Сил оборони України з російськими загарбниками, росіяни активізувались на Авдіївському та Бахмутському напрямку – Генштаб.

- Ситуація на Сході складна, але контрольована Силами Оборони. Найгарячіші напрямки зараз: Бахмутський, Авдіївський та Новопавлівський. Росіяни не полишають спроб штурмувати наші позиції, використовуючи при цьому: артилерію, танки, БПЛА, а також для нанесення ракетно-бомбових ударів авіацію – це КАБи та ФАБи – Назар Волошин, речник ОСУВ «Хортиця».

- Ворог намагається просуватися на флангах довкола Часового Яру на Донеччині, однак успіху не має – Руслан Музичук, речник Національної гвардії

- Воїни Сил спеціальних операцій ЗСУ на одному з найгарячіших напрямків знищили зенітно-ракетний комплекс «Бук-М1» – Сили спецоперацій.

- В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили чотири штурми російських загарбників на лівому березі Дніпра, та один – на Оріхівському напрямку, в районі Старомайорського – Сили оборони півдня України.

- Відсутність кораблів-ракетоносіїв у Азовському та Чорному морях Росія компенсує мобільними платформами в Криму – Дмитро Плетенчук, начальник Центру стратегічних комунікацій Сил оборони Півдня.

- Росіяни щоденно випускають по Харківщині від 10 до 15 керованих авіабомб та завдають ударів новими типами боєприпасів – Олег Синєгубов, голова ОВА.

***

- Внаслідок ракетної атаки по Смілі Черкаської області крилатою ракетою «Іскандер-К» 6 людей отримали поранення, вибуховою хвилею та уламками пошкоджено 74 будинки на кількох вулицях – ОВА.

- Росія завдала ракетного удару по вокзалу у Балаклії, коли у пасажирському потягу перебували люди, семеро осіб постраждали – ОВА.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Херсонської та Донецької областей 7 людей отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський провів засідання Ставки, обговорили захист енергетики, ППО і фронт – сайт президента.

- Президент Зеленський провів зустріч із канцлером казначейства Великої Британії Джеремі Гантом і обговорив заходи для розширення обмежувальних заходів проти Росії – Укрінформ. Прем'єр-міністр Денис Шмигаль і канцлер казначейства Великої Британії обговорили потреби України в енергетичному обладнанні.

- До Верховної Ради надійшла заява про відставку від міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського – Руслан Стефанчук, голова ВР. 23 квітня у НАБУ заявили, що правоохоронці викрили чинного міністра на заволодінні держземлею на 291 млн гривень та на спробі заволодіння землею ще на 190 млн грн.

- Адвокат міністра аграрної політики та продовольства Миколи Сольського Назар Кульчицький закликав Вищий антикорупційний суд відхилити клопотання прокуратури і не обирати очільнику Мінагрополітики жодного запобіжного заходу – Укрінформ.

- Міністр оборони Рустем Умєров і помічник генерального секретаря НАТО з розвідки та безпеки Скотт Брей обговорили кроки для наближення вступу України до Альянсу – МОУ.

- Верховна Рада

  • провалила голосування у першому читанні за законопроєкт № 9212 про накопичувальне пенсійне забезпечення;
  • ухвалила в другому читанні і в цілому законопроєкт №9453, який розв'язує одразу декілька проблемних питань із призначенням пенсій, що виникли через початок повномасштабної російської агресії.

- Працівники ДБР розслідують кримінальне провадження щодо обставин вибухів у Миколаєві та причин, які призвели до загибелі двох військових і травмування п’ятьох рятувальників – пресслужба бюро. 24 квітня 2024 року в Миколаєві на автомобільній парковці під час необережного перевантаження боєприпасів військовослужбовцями з одного автомобіля до іншого відбулася детонація.

- У Києві відбулася презентація нової міжнародної жіночої премії «Берегиня людства», яка покликана вшанувати видатних жінок за їхню діяльність у розбудову своїх країн та зміцнення контактів і зв’язків з Україною – Укрінформ.

***

- Правління Національного банку України ухвалило рішення знизити облікову ставку до 14,5% із 26 квітня. Це дасть змогу підтримати розвиток кредитування та відновлення економіки без додаткових ризиків для цінової та фінансової стабільності – НБУ.

- Фонд гарантування вкладів фізичних осіб продав на 5 млрд грн активів колишніх «дочок» російських банків через онлайн-аукціони в електронній торговій системі Prozorro.Продажі; ці доходи будуть спрямовані на нашу оборону та підтримку економіки – пресслужба Міністерства економіки.

- Українські банки із грудня 2020 року, станом на 1 квітня 2024 року, видали мікро-, малому та середньому бізнесу кредитів під державні гарантії на портфельній основі на 111,8 млрд грн, із них у березні – на 3,9 млрд грн – Мінфін.

- Національний банк поліпшив прогноз інфляції на 2024 рік з 8,6% до 8,2%, а зростання економіки у поточному році складе 3%, а в наступному – 4,5% – Андрій Пишний, голова НБУ.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністр оборони Польщі Владислав Косіняк-Камиш заявив, що його країна готова сприяти Україні в поверненні додому чоловіків призовного віку – Reuters. Міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас допустив можливість допомоги Україні у поверненні чоловіків призовного віку, які виїхали з країни.

- Уряд Сполучених Штатів оголосив про запровадження санкцій проти понад десяти організацій та фізичних осіб, залучених до виробництва, продажу й транспортування іранських БПЛА, в тому числі в Росію – Офіс контролю за іноземними активами.

- Уряд і парламент Данії оголосили про домовленість зі збільшення фінансування Українського фонду – механізму довгострокової військової підтримки України – на ще 4,4 мільярда данських крон (590 мільйонів євро) на 2024 рік – Міністерство оборони Данії.

- Міністр оборони Німеччини Борис Пісторіус заявив, що Росія виробляє зброю у кількостях, вищих за її потреби на війні − зараз військово-промисловий комплекс РФ вже працює на заповнення складів – n-tv.

- Сейм Литви на рік продовжив дію закону про національні санкції проти громадян Росії та Білорусі, внесши до нього окремі доповнення – LRT.

- Китай надає причал для російського вантажного судна «Ангара», яке перебуває під санкціями США і причетне до поставок північнокорейської зброї до Росії – Reuters.

- Польські фермери станом на сьогодні блокують на кордоні рух вантажівок у пункті пропуску «Рава-Руська», пропускаючи по кілька транспортних засобів на годину – ДПСУ.

- Європейський парламент рішуче засудив масштабну атаку Ірану та його сателітів у регіоні Близького Сходу та Перської затоки, та закликав всі сторони до максимальної стриманості, з метою запобігти подальшій ескалації напруги у цьому регіоні – резолюція ЄП.

- Цими вихідними у Досі (Катар) відбудеться зустріч радників із національної безпеки та високопосадовців, на якій обговорять плани проведення Саміту миру щодо України – Bloomberg.

- Європейський банк реконструкції та розвитку (ЄБРР) призначив Арвіда Тюркнера новим керуючим директором ЄБРР в Україні та Молдові – ЄБРР.

ВОРОГ

- Російська Федерація наклала вето на проєкт резолюції Ради Безпеки ООН, спрямованої проти поширення ядерної зброї в космічному просторі – Укрінформ.

- Російська уповноважена з прав дитини Марія Львова-Бєлова заявила про РФ та Україна провели «перші очні переговори» щодо обміну дітей. Натомість вона не розповіла подробиць про те, чому і як діти опинилися в руках росіян – ЗМІ. Центр протидії дезінформації при РНБО України наголосив, що інформація про нібито «перші очні переговори» між Україною та Росією щодо обміну дітей не відповідає дійсності.

- Керівник КГБ Білорусі Іван Тертель заявив про нібито зірвану в результаті «гострих чекістських заходів» атаку безпілотниками на Мінськ з території Литви, однак відмовився розкрити деталі – росЗМІ. У Збройних силах Литви назвали дезінформацією заяву очільника КГБ Білорусі про нібито зірвану «атаку дронами» по Мінську з території Литви.

- Міністерство закордонних справ РФ викликало тимчасову повірену у справах Латвії Даце Рутку та оголосило їй про вислання двох працівників латвійського посольства в Москві – росЗМІ.

- Російський Слідчий комітет висунув обвинувачення колишнім голові Верховної Ради України Володимиру Гройсману, міністру закордонних справ Павлу Клімкіну і міністру інформполітики Юрію Стецю – ЗМІ. Російські «слідчі» обвинувачують українських посадовців у тому, що ті, будучи членами Ради національної безпеки і оборони України, підтримали рішення про проведення на Донбасі антитерористичної операції.

- Самопроголошений Лукашенко заявив, що білоруська опозиція нібито планує захопити Кобринський район країни і звернутися до НАТО щодо введення туди військ – ЗМІ.

- 25 квітня в російському Омську горіли три ємності з нафтопродуктами. Площа пожежі становила 500 квадратних метрів – МНС Росії.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-