Битва за Україну. День сімсот сімдесят четвертий

Битва за Україну. День сімсот сімдесят четвертий

Укрінформ
Українська розвідка дізналася результат атаки дронів по російському аеродрому в Єйську 5 квітня – пошкоджено сім російських літаків, знищено дизельну підстанцію аеродрому

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сімдесят четвертий день Великої війни: чим жили Україна та українці 7 квітня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Зеленський

- обговорив із Головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським та міністром оборони Рустемом Умєровим ситуацію на фронті та планування подальших дій. Провів окрему розмову з головою Служби безпеки України Василем Малюком, керівником Головного управління розвідки Міністерства оборони Кирилом Будановим та міністром внутрішніх справ Ігорем Клименком щодо ударів ворога по Харкову та східних регіонах України – Телеграм глави держави.

- обговорив підтримку України з амбасадорами фандрейзингової платформи United24, зокрема із Френсісом Фукуямою, Річардом Бренсоном, Марком Геміллом, Тімоті Снайдером та іншими – Фейсбук Зеленського.

Президент Зеленський дав інтерв'ю українському телебаченню про мобілізацію, фронт та про те, що необхідно нашій країні для стримування російської агресії. Основні тези:

- Зеленський вважає, що Конгрес США все ж виділить додаткову допомогу Україні, водночас наша держава погодилася б на кошти в кредит за відсутності інших варіантів.

- Найближчими днями буде узгоджено конкретну дату проведення першого інавгураційного саміту миру в Швейцарії. Розраховуємо мати серед учасників 80-100 країн світу.

- Верховна Рада має заспокоїтись і ухвалити необхідні для виживання України зміни до мобілізації, не зважаючи на те, як це позначиться на політичних рейтингах.

- Україна не має снарядів для наступальних дій. Щодо захисту, то є кілька ініціатив, які почали працювати. У деяких випадках альтернативою стали FPV-дрони, виробництво яких збільшилося в десятки разів.

- На всіх напрямках будується по три лінії оборони. Навіть там, де бойових дій немає. Чим ближче до гарячих напрямків, там швидше все будується.

- У протидії російським керованим авіабомбам спрацьовує лише знищення літаків-носіїв, для цього потрібен комбінований підхід: системи протиповітряної оборони, «інша зброя» вітчизняної розробки та винищувачі.

- Щоб закрити Україну повністю на майбутнє бажано мати 25 систем Patriot по 6-8 батарей в кожній. Всі наші партнери про це прекрасно знають.

- Наразі підтримано ініціативу, щоб іноземні інструктори готували бійців ЗСУ прямо в Україні.

- Президент прокоментував російські вкиди щодо наступу на Харків – у них дуже професійна дезінформаційна політика. Що стосується оборонних рубежів, що стосується нашого війська, Харків не знаходиться в небезпеці, не з точки зору неба.

ЦИТАТА

Володимир Зеленський, президент України: «Я не можу сьогодні публічно сказати: так, давайте, армії світу, приїжджайте в Україну і боріться. Тому що Росія підніме цей хайп у світі, вони почнуть піднімати суспільства інших держав, що не можна відправляти своїх дітей на війну, що це не їхня війна, почнуть розколювати єдність між країнами Європи і країнами НАТО. Для нас це ризиковано».

Кирило Буданов, начальник ГУР: «Я повністю підтримую великодню ініціативу Папи Римського Франциска щодо обміну всіх російських полонених на всіх українських. Давайте це зробимо. Залишилася одна маленька справа: переконати Росію».

Олаф Шольц, канцлер ФРН: «Війна в Україні закінчиться в той момент, коли ... Путін вирішить вивести свої війська. Однак він прийме це рішення лише тоді, коли зрозуміє, що не може виграти війну на полі бою».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- За уточненими даними, безпілотники Головного управління розвідки 5 квітня пошкодили сім російських літаків на аеродромі в російському Єйську: з них чотири багатоцільові винищувачі Су-30СМ, два військово-транспортні літаки та літак-амфібія БЕ-200. Також знищено дизельну підстанцію аеропорту – «Українська правда» з посиланням на власні джерела у ГУР.

- Міністр оборони Рустем Умєров і головнокомандувач Збройних сил України Олександр Сирський ознайомилися з новітніми українськими розробками, які можна застосовувати на фронті – Фейсбук головнокомандувача ЗСУ. Невдовзі у бойових діях будуть масово використовуватися бойові роботизовані платформи.

- Цієї ночі сили Протиповітряної оборони знищили всі 17 ворожих ударних дронів типу Shahed-131/136 – Микола Олещук, командувач Повітряних сил ЗСУ.

- Ситуація навколо прифронтового міста Часів Яр на Донеччині є «складною і напруженою». Росіяни намагаються здійснити штурм безпосередньо невеликих населених пунктів Богданівка та Іванівське, за межами Часів Яру – Олег Калашніков, речник 26-ї артилерійської бригади, дислокованої у цьому районі.

- На півдні України Сили оборони відбили два ворожі штурми на Оріхівському напрямку, з яких один в районі Роботиного та один в районі Старомайорського, і п’ять штурмів – на лівобережжі Дніпра в районі Кринок, де ворог вишукував нову тактику дій – Сили оборони півдня України.

- Партизанам міжнародного руху #LiberateCrimea вдається отримати багато корисної для Збройних сил України інформації завдяки активності кримських колаборантів у соціальних мережах – «Суспільне.Новини».

- Над акваторією Чорного моря Сили оборони півдня знищили два російські розвідувальні БПЛА – Supercam та «Орлан-10» – Сил оборони півдня.

- Росія на сьогодні позбавлена можливості мінувати Чорне море, Сили оборони України забезпечують безпеку цивільного судноплавства – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.

- Начальник Головного управління розвідки Кирило Буданов прогнозує активізацію бойових дій у травні-червні 2024 року – ARD. Він не виключає спроби російського наступу на Покровськ.

- Державний оператор тилу (ДОТ) розраховує на завершення формування наглядової ради у травні та старт її роботи у червні – Арсен Жумаділов, гендиректор ДОТ.

- У березні 2024 року середньодобова кількість російських втрат в Україні знизилася до 913 осіб на день. Це менше проти лютого, що пояснюється певним зниженням активності наступальних операцій – Міноборони Великої Британії.

***

Ворожі атаки на Харків і Харківщину

  • Російські війська цілий день завдають ударів по Харкову, пошкоджено 13 будинків і навчальні заклади. В Індустріальному районі міста зафіксували удари по промисловій зоні, спалахнула пожежа на одному з виробничих підприємств. Відомо про 5 постраждалих – Олег Синєгубов, голова Харківської ОДА.
  • Внаслідок російської атаки у Харківській області пошкоджена одна із високовольтних підстанцій, відключалась високовольтна лінія обленерго – Міненерго. Через російські дронові удари у Харкові та області енергетики змушені збільшити обсяг аварійних відключень.
  • Куп’янськ: росіяни влучили авіабомбою в 4-поверхівку, з-під завалів дістали тіло жінки – Харківська ОВА.

- Російська армія обстріляла з РСЗО «Град» Гуляйполе Запорізької області, внаслідок атаки загинули троє людей, двоє людей дістали поранення – Іван Федоров, начальник Запорізької ОВА.

- Загарбники атакували балістикою припортову інфраструктуру Одеси, вогнеборці оперативно ліквідували пожежу, поранено жінку – Сили оборони півдня України.

- Поблизу Кринок на лівому березі Херсонської області російські окупанти розстріляли українських військовополонених, відповідне відео 7 квітня з'явилось у мережі. У пресслужбі Офісу генпрокурора заявили про початок розслідування – LIGA.net

- Міжнародне агентство з атомної енергії заявило про вибух безпілотника на території окупованої Запорізької АЕС у неділю. МАГАТЕ не уточнило, чий дрон вибухнув на території ЗАЕС – МАГАТЕ у соцмережі Х.

- Внаслідок обстрілів Донецької, Харківської, Херсонської областей, 15 людей загинули, 17 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Гендиректор Укрінформу відвідав у лікарні власкора Ольгу Звонарьову, поранену під час обстрілу Запоріжжя – Укрінформ.

- Головнокомандувач ЗСУ генерал-полковник Олександр Сирський доручив командувачу Сухопутних військ ЗСУ Олександру Павлюку провести службову перевірку інформації щодо спроби вручити повістку журналісту видання «Слідство.Інфо», який робив розслідування про СБУ – Фейсбук Сирського.

- Ремонтні бригади «Укренерго» відремонтували та повернули в роботу високовольтну повітряну лінію 330 кВ, яка забезпечує резервну схему живлення ЗАЕС. Станція три дні «висіла» на одній лінії – НЕК «Укренерго».

- Уже більше 220 тисяч майбутніх абітурієнтів успішно зареєструвалися на участь у Національного мультипредметному тесті. Серед них майже 20 тисяч охочих складати іспит за кордоном – Михайло Винницький, заступник міністра освіти та науки України.

- Завершився міжнародний конкурс «GENIUS Olympiad Ukraine» – перша у світі ліцензійна національна Олімпіада Геніїв, яка є єдиним відбором учасників з України до участі у GENIUS Olympiad Global. На національному етапі у номінації «Наука: Ресурси та енергія» переміг учень 9-го класу НВК «Домінанта» Кемалджан Юнлю за розробку сонячного модуля для дрона – Дніпровська РДА.

- Колишню суддю Ленінського районного суду Автономної Республіки Крим Оксану Доник, яка перейшла на бік російських загарбників, заочно засудили до 12 років ув’язнення – Центр журналістських розслідувань.

***

- У 2023 році товарооборот роздрібної торгівлі становив 1,8 трлн грн, що на 15,4% більше, ніж роком раніше – Держстат.

- У січні-березні 2024 року до держбюджету перераховано 136,8 млрд грн митних платежів – Держмитслужба.

- Держава видала 5203 житлових сертифікати на суму понад 9 мільярдів гривень. 1906 українських родин вже стали власниками нового житла – Олена Шуляк, голова Комітету Верховної Ради з організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування.

- З найбільшого за обсягами перевалки вільного морського порту України – Південний, вийшло судно Captain Leonidas під прапором Панами, що експортувало «рекордні» 195 700 тонн вантажів – Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури. Створений ВМС ЗСУ морський коридор із серпня 2023 року забезпечив експорт майже 36 млн тонн вантажів.

- З початку 2024 року у межах урядової грантової програми підтримки малого та середнього бізнесу «єРобота» агропідприємства отримали понад 119 млн грн на розвиток садівництва і тепличного господарства – пресслужба Мінагро.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Естонія має змогу придбати для української армії мільйон снарядів і ракет на суму близько 2-3 мільярдів євро, якщо союзники нададуть на них кошти – Ханно Певкур, міністр оборони Естонії.

- Міжнародні партнери України виділили понад 700 мільйонів доларів на гуманітарне розмінування – Мінреінтеграції. Ці кошти передбачені на проєкти в гуманітарному розмінуванні України на 2022-2027 роки. Серед ключових донорів – США, Швейцарія, Норвегія, країни ЄС, Японія, Нідерланди, Німеччина та інші.

- Канада наростила обсяг підтримки України на тлі затримок зі схваленням чергового пакету допомоги Конгресом США – Христя Фріланд, міністр фінансів Канади.

- Українській армії потрібен «великий технологічний прорив», інакше існує ризик заморозки конфлікту. Таким проривом може стати радіоелектронна боротьба в поєднанні з безпілотниками та літаками – Йоакім Паасіківі, підполковник армії Швеції.

- Завдяки співпраці Київської облдержадміністрації із міжнародними партнерами регіон отримав високовартісне обладнання та медичні вироби для закладів охорони здоровʼя майже на 11 млн грн – пресслужба КОДА.

- Україна візьме участь у Болонському ярмарку дитячої книги, який відбудеться з 8 по 11 квітня, на заході свої книги презентують 20 українських видавництв – МКІП.

- Україна представила свою програму на відкритті фестивалю молодої європейської фотографії Circulation(s), який почався в суботу в Парижі в мультикультурному центрі Cenquatre – Посольство України у Франції.

***

- Сполучені Штати, Філіппіни, Японія і Австралія проводять у неділю в Південнокитайському морі військові навчання – Manila Times.

- В армії США занепокоєні, що використання північнокорейських ракет Росією в Україні дає Пхеньяну рідкісну можливість випробувати свою зброю в реальних бойових діях, що може покращити її ефективність – Bloomberg.

- Німецькі Військово-повітряні сили в суботу підіймали свої винищувачі над Балтійським морем, щоб перехопити російський Іл-20 – німецькі ВПС.

- Урсула фон дер Ляєн почала передвиборчу кампанію в Афінах на 50-річчі партії влади Греції «Нова демократія», пообіцявши дати відсіч «друзям Путіна» з ЄС – Euractiv.

- У другому турі президентських виборів у Словаччині переміг кандидат від правлячої партії Петер Пеллегріні. Він набрав 53,23% голосів, його опонент Іван Корчок – 46,76% – Словацьке управління статистики.

- У Польщі в неділю відбуваються вибори до органів місцевого самоврядування країни, результати яких будуть перевіркою для Туска – Укрінформ.

- Десятки тисяч людей вийшли на протест проти уряду Віктора Орбана в центрі Будапешта в суботу – Reuters. Протест очолив юрист Петер Мадяр, раніше близький до уряду, але нещодавно він заснував політичний рух, що має на меті кинути виклик Орбану.

- Сьогодні у столиці Єгипту Каїрі відбудуться переговори про припинення вогню в секторі Газа за участю посередників та делегацій Ізраїлю і ХАМАС – Reuters.

- Армія оборони Ізраїлю оголосила про виведення своїх сухопутних підрозділів з півдня сектору Гази, за винятком однієї бригади – Reuters.

- Влада Греції підвищила рівень загрози через лісові пожежі до другого після того, як у суботу надійшли повідомлення про понад 70 лісових пожеж по всій країні – AFP.

- Азію сколихнула безпрецедентно аномальна спека – 42°C на початку квітня. Такі показники на початку квітня кліматологи фіксують вперше – The Guardian.

ВОРОГ

- Друге за величиною місто в Оренбурзькій області Росії затопило. Це призвело до зупинки ще одного НПЗ – ПАТ «Орськнафтооргсинтез» у місті Орську – росЗМІ. Режим НС федерального характеру введено в усій Оренбурзькій області.

Слідчий комітет Росії порушив кримінальну справу про недбалість щодо відповідального за пожежну безпеку концертного залу Crocus City Hall – росЗМІ.

Раніше Кремль активно використовував для просування пропаганди на Заході засоби масової інформації, але останнім часом величезні суми коштів витрачаються на просування наративів через соціальні мережі – FREEДОМ.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-