Битва за Україну. День сімсот сорок шостий

Битва за Україну. День сімсот сорок шостий

Укрінформ
Розвідка підтвердила, що під час атаки дронів по заводу у Таганрозі українці вивели з ладу ще ворожий радіолокаційний літак А-50

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок шостий день Великої війни: чим жили Україна та українці 10 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Реакція на слова Папи Римського про «підняття білого прапора»

  • У межах балансу можна також заохотити Путіна набратися мужності і вивести свої війська з України, відтак зайвими будуть будь-які переговори – Радослав Сікорський, глава польської дипломатії.
  • Глава УГКЦ відреагував на слова Папи Римського про «підняття білого прапора» – Святослав Шевчук переконаний у здатності українців вистояти проти російської агресії, нікому й на гадку не спадає здатися – пресслужба УГКЦ.
  • Не можна капітулювати перед злом, треба боротися з ним і перемагати його, щоб зло підняло білий прапор і капітулювало – Едгарс Рінкевичс, президент Латвії.
  • Міністр іноземних справ Дмитро Кулеба відреагував на заяву Папи римського Франциска щодо нібито необхідності Україні підняти «білий прапор»: Україна не підійматиме іншого прапору, окрім як державного. Міністр закликав понтифіка «не повторювати історичних помилок» – соцмережа Х.
  • Посол України при Святому Престолі Андрій Юраш незабаром матиме зустріч з Папою Римським, на якій сподівається донести «кілька моментів, які є базовими» – Україна не може прийняти модель «підняття білого прапора» – Радіо Свобода.

ЦИТАТИ

Володимир Зеленський, президент України: «Що більше з Москви лунає божевільних заяв, то більшою повинна бути наша сила. Тільки сила нашого захисту життя, нашої здатності досягати власних цілей може повернути Росію до стану хоча б часткової тверезості».

Стефан Сежурне, міністр закордонних справ Франції: «Ми дуже наївні, коли думаємо, що можемо встановлювати собі обмеження, в той час коли саме Росія порушує міжнародне право».

Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ України: «Стратегія допомоги Україні по краплях більше не працює. Якщо все триватиме так, як зараз, то це добром не закінчиться ні для кого».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- З'явились супутникові знімки таганрозького авіаційного заводу, який вчора було атаковано безпілотниками – РБК-Україна. На кадрах, зроблених 9 березня, можна побачити пошкодження одного з ангарів. Помітні сліди підпалу на даху, що свідчить про пожежу. Атаковані цехи складання літаків. Розвідка підтвердила, що під час атаки дронів по заводу у Таганрозі українці вивели з ладу ще один дуже цінний радіолокаційний літак А-50.

- У Санкт-Петербурзі закривали аеропорт «Пулково», біля якого палає ангар на площі 1 тисяча кв.м, влада заявила про збитий безпілотник – росЗМІ.

- У ніч на 10 березня силами та засобами протиповітряної оборони України були знищені 35 із 39 дронів-камікадзе, якими атакувала Росія – Повітряні сили ЗСУ.

- Воїни бригади Нацгвардії «Спартан» на південному напрямку зупинили за допомогою дронів та артилерії дві колони ворожої техніки, які рухалися у напрямку позицій українських військ – Олександр Півненко, командувач Нацгвардії України. Весь особовий склад ворога був ліквідований.

- Впродовж минулої доби відбулося 73 бойових зіткнення. На Новопавлівському напрямку ворог за підтримки авіації понад 30 разів намагався прорвати оборону наших військ – Генштаб ЗСУ.

- Навколо Авдіївки російські війська сповільнюють свій наступ. За останні 10 днів Росія захопила лише трохи більше квадратного кілометра території – The New York Times.

- На Луганщині ворог завдав авіаційних ударів по Білогорівці та Серебрянському лісу – Артем Лисогор, начальник Луганської ОВА. Росіяни намагалися просунутися південніше Невського – в районі Тернів. ЗСУ стримують усі атакувальні спроби противника.

- Сили оборони України продовжують розширювати плацдарм на лівому березі Дніпра на Херсонщині, біля Кринок ворог зазнає втрат – Наталія Гуменюк, керівниця об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь».

- Сили оборони України почали прискорено зводити оборонні позиції на кількох ділянках фронту. Це означає, що будь-яка спроба прориву з високою ймовірністю супроводжуватиметься великими втратами – Міноборони Британії.

- В операційній зоні оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія» за добу відбулися 54 бойові зіткнення. За добу загальні втрати ворога склали 310 осіб (убитими й пораненими), 65 одиниць озброєння та військової техніки. Нейтралізовані або збиті 312 БПЛА різних типів – Олександр Тарнавський,  командувач ОСУВ «Таврія».

- Росіяни 6 днів не виходять у Чорне море після втрати корабля «Сергей Котов» – Дмитро Плетенчук, речник ВМС ЗСУ.

- На південному напрямку російські війська другий день не проводять штурмові дії, зосередившись на аеророзвідці та використанні ударних дронів і артилерії – Сили оборони півдня України.

- За тиждень вороги близько 50 разів скидали з безпілотників гранати із речовиною задушливо-сльозогінної дії, а тільки за минулу добу зафіксовано 15 таких скидів боєприпасів. Майже всі ці застосування були в смузі оборони на Запорізькому напрямку – Дмитро Лиховій, Речник Об'єднаного пресцентру Таврійського напрямку.

- Військовослужбовці 47-ї окремої механізованої бригади «Маґура» отримали нового командира. Новий комбриг, полковник Яцишин пообіцяв продовжувати справу свого попередника та дійти до перемоги разом з воїнами 47-ї бригади – РБК-Україна.

- У російському місті Курськ сталася пожежа на території нафтобази, місцева влада заявляє, що туди нібито впав український безпілотник – росЗМІ.

- У тимчасово окупованому Докучаєвську на Донеччині підірвали машину зрадника Ігоря Циферова, який раніше працював у СБУ, а потім переметнувся на бік ворога і працював у так званому «міністерстві державної безпеки ДНР» – Gazeta.ua

- Під час виконання бойових завдань на передовій загинули бійці Грузинського Легіону – Нодар Насіров та Георгій Гогіашвілі. Вічна пам’ять і слава Героям....

***

- На Харківщині за минулу добу поліція евакуювала п’ятьох цивільних, зокрема двох дітей, з районів, що перебувають під російськими обстрілами – поліція Харківської області.

- Внаслідок обстрілів російськими окупантами минулої доби Донецької,  Харківської, Херсонської областей 2 людей загинули, 13 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент Зеленський подякував Франції і особисто президенту Еммануелю Макрону за підтримку України – Фейсбук глави держави.

- Головнокомандувач ЗСУ Сирський запропонував Президенту Зеленському подвоїти «бойові» виплати військовим, які захищають Україну на передовій – Руслан Горбенко, нардеп від фракції «Слуга народу».

- Голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія заявив, що питання відстрочки від мобілізації для людей з І, ІІ та ІІІ групою інвалідності та аспірантів буде врегульовано – Телеграм-канал нардепа.

- За результатами перевірок у 2023 році Державній аудиторській службі вдалося попередити бюджетних фінансових втрат майже на 20 млрд грн – пресслужба ДАСУ.

- Вчотирнадцяте у Києві відбулася акція «Не мовчи! Полон вбиває!» на підтримку військовополонених та зниклих безвісти. Близько 1500 людей зібралися біля червоного корпусу КНУ імені Тараса Шевченка – Укрінформ з посиланням на Суспільне.

- У херсонському храмі Сорока мучеників Севастійських вперше відправлена Божественна літургія українською мовою – Никодим, Єпископ Херсонський і Таврійський, керуючий Херсонською єпархією ПЦУ.

***

- Національний банк України за тиждень на міжбанківському валютному ринку продав 156,8 млн доларів США, а також купив 23,11 млн дол. США – НБУ.

- В енергосистемі України 10 березня дефіцит електроенергії не передбачався. Планувався експорт до Польщі, Словаччини, Румунії, Молдови та Угорщини до 5100 МВт*год – Міненерго.

- Український товарообіг за січень-лютий 2024 року становив 16,8 млрд дол. США, що на 2% більше показника аналогічного періоду 2023-го – Держмитслужба України.

- До кінця опалювального сезону тарифи на газ в Україні не підвищуватимуть. Проте, вже у квітні-травні чинний тариф можуть переглянути – Олег Попенко, голова Спілки споживачів комунальних послуг.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба вважає, що заява французького президента Емманюеля Макрона спровокувала дискусію, яка «заощадить Європі багато часу» на усвідомлення того, що необхідно зробити більше для підтримки України – Delfi.

- Колишній прем'єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон провів таємну зустріч із президентом Венесуели Ніколасом Мадуро у Каракасі. Сторони обговорили російсько-українську війну – The Sunday Times.

- США та Японія розглядають можливість оборонної співпраці для допомоги Україні. Йдеться про постачання Києву військової техніки та її ремонт – Bloomberg.

- Міністр економіки і віцеканцлер Німеччини Роберт Габек впевнений, що військова допомога Україні буде розблокована в Конгресі США – Tagesschau. «Я сподіваюся, що це не буде занадто довго».

- У Варшаві українська громада, учні українських шкіл, дипломати і представники влади варшавської дільниці Мокотув взяли участь у вшануванні 210-річчя від дня народження Кобзаря – Роман Шепеляк, Радник-посланник посольства України в Польщі.

- У столиці Китаю дипломати разом з китайськими друзями вшанували 210-ту річницю від дня народження Кобзаря – Укрінформ.

***

- Віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс висловився щодо вимог польських фермерів: «Навіть якщо теоретично погодитися з вимогами польських протестувальників, то невідомо, що можна зробити».

- Лідер польської опозиційної партії «Право і справедливість» (PiS) Ярослав Качинський збирає своїх прихильників 18 травня на велику демонстрацію у Варшаві проти «зеленого курсу» ЄС та імпорту агропродукції з України – Укрінформ.

- Польські фермери станом на ранок неділі вони блокують рух на 5 напрямках. До цього було 6 напрямків, а в ніч з 8 на 9 березня вони припинили свої дії на напрямку «Краківець». Це тимчасово, орієнтовно до 13 березня – Андрій Демченко, речник ДПСУ.

***

- Міністр оборони Італії Гвідо Крозетто заявив, що введення військ НАТО в Україну означатиме «крок до односторонньої ескалації, яка зітре шлях до дипломатії» – РБК-Україна.

- Сенат США підтримав законопроєкт на $460 млрд про фінансування уряду до кінця вересня. Законопроєкт підтримали 75 членів верхньої палати Конгресу, 22 були проти – The Hill.

- Президентка Словаччини Зузана Чапутова розкритикувала прем’єра країни Роберта Фіцо за спроби послабити верховенство права і його контакти з Росією  і порівняла його з Орбаном – Financial Times.

- У Португалії у неділю, 10 березня, проходять позачергові парламентські вибори – Reuters.

- У Франції президентський блок іде на вибори до Європарламенту з гаслами про єдину Європу та підтримку України – BFMTV.

- Азербайджан вимагає від влади Вірменії негайно передати контроль над чотирма селами – Баганіс Айрим, Ашаги Аскіпара, Хейрімли і Гизилгаджили – Шахін Мустафаєв, заступник прем'єра Азербайджану. Згадані села розташовані на міжнародно визнаній території Азербайджану. Вірменські сили їх зайняли 1990 року під час бойових дій.

- Американські чиновники попередили Raiffeisen Bank International (RBI), що у разі продовження ведення бізнесу в РФ банк ризикує залишитися «відрізаним від фінансової системи США» – EUobserver.

- В ЄС активізувалася російська агентура – швейцарська розвідка. Швейцарія виступає як основний центр координації російських розвідувальних операцій.

- Президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган заявив, що Анкара «твердо підтримує» палестинське терористичне угруповання ХАМАС – AFP.

- Президент США Джо Байден вважає, що ізраїльський прем'єр Біньямін Нетаньягу «більше шкодить Ізраїлю, ніж допомагає йому» у тому, як він підходить до війни проти ХАМАС у Газі – AP.

- США заявили, що військові США, Великої Британії та Франції збили десятки дронів у районі Червоного моря у суботу після того, як єменські бойовики-хусити, яких підтримує Іран, атакували суховантаж Propel Fortune та американські есмінці – Reuters.

ВОРОГ

- Пропагандисти поширюють дезінформацію у соцмережах про те, що командувач Української добровольчої армії Дмитро Ярош нібито почав закликати до повалення влади в Україні – команда української ініціативи StopFake. 

- Нікулінський районний суд Москви заарештував на 10 діб студента Московського державного університету Олега Тарасова через назву створеної ним у гуртожитку мережі Wi-Fi із назвою «Slava Ukraine» – Радіо Свобода.

- У Росії на газопроводі в Ханти-Мансійському автономному окрузі Тюменської області стався вибух, разом з цим зайнялася велика пожежа – Telegram-канал SHOT. Губернатор та інші представники місцевої влади епізод ніяк не коментували.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-