Битва за Україну. День сімсот сорок перший

Битва за Україну. День сімсот сорок перший

Укрінформ
ГУР морськими дронами «Magura V5» знищили патрульний корабель ЧФ РФ «Сєрґєй Котов». Вперше! МКС видав ордери на арешт росіян-командувачів дальньої авіації і ЧФ

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот сорок перший день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- У ніч на 5 березня 2024 року спецпідрозділ ГУР МО України  «Group 13» у співпраці з ВМС ЗСУ та за підтримки Мінцифри атакував корвет  Чорноморського флоту РФ «Сєрґєй Котов». Внаслідок удару морськими дронами «Magura V5» російський корабель проєкту 22160 зазнав пошкоджень корми, правого та лівого бортів – ГУР.  Вогневе ураження російського корвету відбулось у територіальних водах України, неподалік Керченської протоки. За даним ГУР знищені семеро членів екіпажу, поранено 6, ще 52 членів екіпажу, ймовірно, вдалося евакуювати. Які кораблі ЗСУ знищили від початку 2024 року дивись в інфографіці.

- Міжнародний кримінальний суд (МКС) видав ордери на арешт командувача дальньої авіації РФ Сергія Кобилаша і командувача Чорноморським флотом РФ Віктора Соколова у контексті ситуації в Україні за ймовірні злочини, вчинені щонайменше з 10 жовтня 2022 року до щонайменше 9 березня 2023 року – МКС. Президент Зеленський привітав рішення Міжнародного кримінального суду щодо видачі ордерів на арешт командувача дальньою авіацією Сергія Кобилаша і командувача Чорноморським флотом РФ Віктора Соколова.

- Українські виробники дронів вже спроможні щомісяця виготовляти до 150 тисяч одиниць продукції, а до кінця року планують вийти на загальну цифру у 2 мільйонів безпілотників – Ганна Гвоздяр, заступниця міністра з питань стратегічних галузей промисловості України.

- Уряд Сполучених Штатів оголосив про введення санкцій проти повітряно-космічних сил Росії, ПВК «Вагнер» та всіх афілійованих з ним підрозділів – Федеральний реєстр США.

- У роботі соціальних мереж Facebook та Instagram у вівторок стався глобальний збій – Downdetector.

ЦИТАТИ

Грант Шаппс, міністр оборони Великої Британії: «Чорне море не є безпечним для путінського флоту. Донедавна це було неможливо уявити. Тепер, коли Захід підтримав Україну, це не викликає сумнівів».

Ілва Йоганссон, єврокомісар: «Вони (МВС України – ред.) дуже тісно працюють разом з нами, щоб захистити і нас, щоб до ЄС не потрапляла зброя, яка зараз є в Україні, в руках українців… Українці зареєстрували всю стрілецьку зброю, і ми не бачимо нічого, жодної вогнепальної зброї, яка б потрапляла з України в руки кримінальних груп».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Український дрон атакував нафтобазу АТ «Бєлгороднєфтєпродукт» у Бєлгородській області  – ГУР. Російські ЗМІ повідомили, що 5 березня близько 9 години ранку в селі Долгое Бєлгородської області РФ пролунав вибух на нафтобазі АТ «Бєлгороднєфтєпродукт» і сталася пожежа.

- Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по восьми районах зосередження особового складу ворога та по наземній станції управління БпЛА – Генштаб.

- Одним з найгарячіших напрямків на фронті став Новопавлівський, який раніше називався Мар’їнським, сюди ворог перекидає значні резерви – Дмитро Лиховій, начальник відділу зв’язків з громадськістю ОСУВ «Таврія»

- Під Авдіївкою ще з грудня 2023 року збудовані лінії оборони, щоб стримувати наступ росіян – Дмитро Лиховій, речник Сил оборони Таврійського напрямку

- Росіяни після втрати півтора десятка літаків шукають інші способи для ведення розвідки, зокрема задіюють більше безпілотників – Наталія Гуменюк, керівник об’єднаного пресцентру ОК «Південь»

- У ніч проти 5 березня російські агресори атакували Україну 22 ударними безпілотниками типу «Шахед», сили ППО знищили 18 з них, усі – над Одеською областю – Повітряні сили ЗСУ.

- Найсучасніший російський танк Т-14 «Армата» не відправили на війну в Україну через потенційну можливість втрати його в бою – британська розвідка

***

- Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну Запорізька АЕС пережила вісім повних і ще одне часткове знеструмлення – Енергоатом.

- Ворог атакує населені пункти Херсонщини на правобережжі дронами, скидаючи розривні боєприпаси на автомобілі цивільних, поліцейських і рятувальників, а також цілить по місцях видачі гуманітарної допомоги – Наталія Гуменюк

- В Одеській області внаслідок чергової ворожої атаки дронів пошкоджені будівлі рекреаційного об'єкта і приватний будинок, люди не постраждали – ОВА.

- Внаслідок обстрілів минулої доби російськими окупантами Сумської, Херсонської та Донецької областей 1 людина загинула, 3 отримали поранення – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр оборони України Рустем Умєров телефоном обговорив з главою Пентагону  Ллойдом Остіном останні події на полі бою, а також перспективи підтримки України з боку США та інших партнерів – Укрінформ.

- Очільницю комунікаційного відділу міністерства з «медведчуківським» минулим Дар’ю Гордійко звільнили – МОЗ. 4 березня, стало відомо що з Центру громадського здоровʼя МОЗ України у повному складі звільнилася команда комунікаційників, які не погодилися з призначенням на посаду керівника відділу комунікацій Дарії Гордійко, яка раніше була шеф-редакторкою медведчуківського телеканалу ZIK.

- Комітет Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики рекомендує парламенту ухвалити в другому читанні законопроєкт щодо заборони діяльності в Україні релігійних організацій, пов‘язаних з Російською Федерацією – Євгенія Кравчук, заступниця керівника фракції «Слуга народу».

- Голова парламентської фракції «Слуги народу» Давид Арахамія пояснив скасування засідань Верховної Ради цього тижня тим, що депутати мають виконати «термінове завдання», яке впливає на допомогу партнерів – Укрінформ. 5 березня стало відомо про скасування пленарних засідань ВР, які мали відбутися 6-8 березня.

- У Полтавській області відкрили школу підготовки пілотів БпЛА, які впродовж 3 тижнів опановуватимуть теорію та практику управління агродронами – Мінагрополітики.

- Упродовж останніх трьох тижнів прикордонники завдяки Єдиному державному реєстру військовозобов'язаних, призовників та резервістів «Оберіг» зупинили 230 спроб незаконного перетину кордону з використанням підроблених документів – ДПСУ.

- У Львові 4 березня раптово помер історик, дослідник визвольного руху, науковий працівник Музею Гідності Володимир Муравський – Спілка української молоді.

- Служба безпеки України завершила досудове розслідування і передала до суду справу керівника забороненої партії «Наш», колишнього народного депутата Євгена Мураєва, причетного до підривної діяльності на користь РФ – СБУ.

***

- До загального фонду державного бюджету за січень-лютий 2024 року надійшло 304,6 млрд грн Мінфін. Державні запозичення до загального фонду Державного бюджету України за січень-лютий становили 83,7 млрд грн.

- Україна планує експортувати рекордну кількість електроенергії – 13,39 гігавата – до п'яти країн Європи: Словаччини, Угорщини, Польщі, Румунії та Молдови. У понеділок показник експорту становив 13,2 гігавата – НЕК «Укренерго».

- У лютому 2024 року в Україні було зареєстровано 1 025 нових комерційних автомобілів, що на 31% більше, ніж у січні. У порівнянні з торішнім лютим реєстрації нових комерційних авто збільшились на 41% – Асоціація автовиробників України (Укравтопром).

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Через блокаду на кордоні низка компаній має труднощі щодо виконання зобов’язань перед замовниками, що призводить до штрафних санкцій з боку покупців, скасування нових замовлень та втрати клієнтів – Європейська Бізнес Асоціація (ЄБА).

Європейська комісія:

  • висунула пропозицію продовжити угоду про автомобільні перевезення з Україною, але вирішила внести у неї зміни. Пропозиції, надіслані Раді ЄС, включають оновлення угоди з Україною «з метою покращення її практичної реалізації та правозастосування, зберігаючи при цьому її цілі та сферу дії».
  • запропонує Європейському союзу способи стимулювати свою оборонну промисловість, щоб вона могла перейти в "режим військової економіки" у відповідь на вторгнення Росії в Україну
  • Європейська комісія та високий представник ЄС Жозеп Боррель представили першу в історії Європейську оборонно-промислову стратегію (EDIS) на рівні ЄС, яка передбачає залучення України

- Президент Франції Еммануель Макрон оголосив про приєднання країни до чеської ініціативи щодо закупівлі боєприпасів для Збройних сил України та пошуку фінансування проекту – Укрінформ.

- Литва висловила готовність приєднатися до ініціативи Чехії щодо закупівлі поза межами Євросоюзу боєприпасів для потреб ЗСУ – офіс глави литовського уряду.

- Сполучені Штати вважають заяви Путіна про готовність застосувати ядерну зброю безвідповідальними та недоречними, однак поки що не бачать причин змінювати конфігурацію власних ядерних сил – Метью Міллер, речник Державного департаменту США

- Польські фермери продовжують блокувати рух вантажівок до пунктів пропуску на кордоні з Україною, пропускаючи по кілька вантажних транспортних засобів на годину в обох напрямках, або взагалі обмежуючи рух на окремих напрямках. Через ПП «Шегині» протестувальники вирішили пропускати в бік України по 12 автівок раз на 12 годин – ДПСУ.

- Заступниця держсекретаря США з політичних питань Вікторія Нуланд повідомила керівництво про те, що має намір залишити свою посаду в зовнішньополітичному відомстві упродовж наступних тижнів – Ентоні Блінкен, держсекретар США.

- Американське Міністерство юстиції повідомило, що 2 березня затримали підполковника армії США у відставці, якого звинувачують у незаконному розголошенні секретної інформації про національну оборону та російсько-українську війну на сайті знайомств – Мін’юст США.

- Російська розвідка використовувала сербського агента для проникнення в інституції ЄС та поширення прокремлівських тез про вторгнення Росії в Україну – Politico.

- У Сполучених Штатах 5 березня відбудеться один із визначальних етапів президентських перегонів, відомий як «супервівторок», коли голосування на праймеріз та кокусах проходитимуть у понад півтора десятка штатах упродовж одного дня – Укрінформ.

- Новий президент Угорщини Томаш Шуйок 5 березня – в перший день перебування на цій посаді – підписав протокол про ратифікацію вступу Швеції в НАТО – Reuters.

- Уряд Китаю цього року планує зберегти темпи зростання національної економіки на рівні 5% та збільшити на понад 7% – до 1,7 трильйона юанів ($239 мільярди), витрати на оборону – Лі Цян, прем’єр-міністр.

- Один із середземноморських нафтових терміналів Туреччини Dortyol більше не прийматиме російський імпорт після отримання рекордних обсягів минулого року на тлі посилення санкцій з боку США – Reuters.

ВОРОГ

- Генпрокуратура РФ за два роки широкомасштабної війни проти України подала до судів 40 позовів про вилучення на користь держави понад 180 компаній, що фактично стало воєнною націоналізацією приватної власності – ЗМІ.

- Чистий збиток авіакомпанії «Россия» у 2023 році зріс у 41 разів порівняно з 2022 роком, до 21,6 мільярда рублів – російський «Інтерфакс».

- Комуністична партія «Комуністи Росії» звернулася до ФСБ та Генеральної прокуратури РФ з проханням перевірити можливу причетність західних спецслужб до смерті радянського диктатора Йосифа Сталіна – росЗМІ.

- Російський уряд приховав дані про отримувачів послуг соціальної підтримки у 2022 році, щоб приховати втрати, які російські війська зазнали в перший рік війни в Україні – Інститут вивчення війни.

Підготувала Марина Дмитрів, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-