Битва за Україну. День сімсот тридцять сьомий

Битва за Україну. День сімсот тридцять сьомий

Укрінформ
Україна пройшла цю зиму виключно на власному газі – це історична подія. Україна і Нідерланди підписали двосторонню безпекову угоду

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять сьомий день Великої війни: чим жили Україна та українці 1 березня 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Зеленський і голова уряду Нідерландів Марк Рютте

- 1 березня підписали двосторонню  безпекову угоду, яка передбачає конкретний обсяг військової підтримки на рік – 2 мільярди євро – Офіс президента. «У цьому році нові винищувачі – вони будуть у нашому небі, і цей рік маємо зробити результативним у захисті від російських керованих авіабомб, від російських літаків, від їх ракет».

взяли участь у засіданні військового кабінету в Харкові. Поспілкувалися з міністром оборони Рустемом Умєровим, головнокомандувачем ЗСУ Олександром Сирським та командувачем Повітряних сил ЗСУ Миколою Олещуком. Окремо обговорили потреби сил ППО для захисту Харкова.

- оглянули у Харкові будівлі, зруйновані внаслідок обстрілів з боку РФ, і вшанували пам'ять загиблих дітей.

- заслухали доповідь про розслідування щодо знищеного росіянами літака рейсу MH17.

- Уряд Нідерландів надасть Україні новий пакет військової допомоги. Він включатиме, зокрема, бойові катери. Нідерланди також зобов'язалися внести 250 мільйонів євро у чеську ініціативу щодо замовлення 800 тисяч артилерійських снарядів для України, а також нададуть додаткову допомогу у вигляді боєприпасів на суму понад 100 млн євро. Нідерланди замовили у Чехії для України дев'ять найновіших самохідних артустановок DITA – офіційний сайт Міноборони Нідерландів.

- Заступник голови Офісу президента Ігор Жовква назвав в угоді з Нідерландами блок про відповідальність Росії «найсильнішим» серед усіх вже підписаних двосторонніх угод, вона закріплює пропозицію Нідерландів розмістити майбутній спеціальний трибунал щодо злочину агресії в Гаазі – «Європейська правда».

***

Проукраїнський республіканець у Палаті представників США Браян Фітцпатрік готує спробу обійти спікера Майка Джонсона, щоб домогтися схвалення допомоги Україні — Axios.

- Будь-який план щодо конфіскації чи монетизації заморожених російських активів на 300 млрд доларів на користь України не може розглядатися як заміна терміново необхідної допомоги, яка була затримана у Конгресі – Джанет Єллен, міністр фінансів США.

- Зустріч міністрів фінансів і керівників центробанків країн «Великої двадцятки» (G20) у Бразилії завершилася без спільної заяви через розбіжності щодо протистояння між ХАМАС та Ізраїлем і російської війни проти України – Kyodo.

ЦИТАТА

Ян Ліпавський, міністр закордонних справ Чехії: «Російські імперські амбіції не знають меж, Росія без вагань напала б на інші країни колишнього Східного блоку, якби їй дозволили. На карту поставлено наше майбутнє. Якщо ми дозволимо Росії знищити Україну, якщо її агресія залишиться безкарною, за нею підуть інші хижаки по всьому світу».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- У Бєлгородській області успішно атакований російський ракетний комплекс «Панцир С-1» – ГУР Міноборони.

- У районі Авдіївки Силам оборони вдалося зупинити наступ російських окупантів, завдавши їм великих втрат, – Сергій Цехоцький, представник 59 окремої мотопіхотної бригади.

- Сили оборони на Авдіївському напрямку продовжують ведення оборонної операції, подекуди відновлюють втрачені позиції. Загальні втрати ворога склали 319 осіб, в озброєнні та військовій техніці – 36 од. Нейтралізовано або знищено 278 безпілотників різних типів – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- На Авдіївському напрямку бійці Національної гвардії України знищили будівлю з ворожими пілотами FPV-дронів – Центр спеціального призначення Нацгвардії «ОМЕГА».

- Зараз відбувається один із «потужних ривків» армії РФ на Часів Яр – це плацдарм для наступу на Костянтинівку. Нашими Силами оборони зведено декілька кіл оборони. На цьому напрямку також є мінні поля – як протитанкові, так і протипіхотні, насипи і протитанкові вали для перешкоджання просуванню важкої техніки ворога – Ілля Євлаш, речник пресслужби оперативно-стратегічного угруповання військ «Хортиця».

- На Запоріжжі в районі Роботиного Силам оборони вдалося дещо посунути окупантів і забрати назад кілька опорних пунктів – боєць 65-ї бригади.

- Сили ППО у ніч на 1 березня знищили чотири із пяти ворожих безпілотних літальних апаратів типу Shahed-131/136, якими ворог атакував Україну – Повітряні сили ЗСУ.

- Українські пілоти та інженери продовжують навчання з управління винищувачами F-16. Льотчики вже відпрацьовують тактичні прийоми, тобто завдання ударів по цілях – Юрій Ігнат, речник Повітряних сил ЗСУ.

- У Кремлі заявили, що готові передати Києву тіла українських військовополонених, які нібито перебували на літаку Іл-76, який 24 січня впав у Бєлгородській області – Ліга.Новини.

- У тимчасово окупованому Криму місцеві пабліки інформують про ракетну атаку. Пишуть, що є влучання в Севастополі та в Сакському районі. Перекрито Керченський міст та пункт пропуску «Джанкой» у Севастополі – Телеграм-канал «Крымский ветер».

- У Росії атаковано одне з провідних підприємств російського ВПК – завод імені Свердлова в Дзержинську Нижньогородської області, що виробляє вибухівку та боєприпаси – Телеграм-канал Baza.

***

- У тимчасово окупованому Криму російські загарбники порушили 699 справ за «дискредитацію ЗС РФ». З них у 612 випадках було винесено постанову про накладення адміністративного стягнення у вигляді штрафу – представництво Президента України в Криму.

- Окупанти минулої доби обстріляли Дніпропетровську, Донецьку, Запорізьку, Сумську, Херсонську, Харківську області, загинула 1 людина, ще 12 зазнали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Президент України Володимир Зеленський підписав закон про організацію належного рівня медичного забезпечення Збройних сил України.

- Прем’єр-міністр Денис Шмигаль на засіданні уряду:

- Україна пройшла другу зиму в умовах повномасштабного вторгнення без жодного блекауту та без застосування графіків відключень для всієї країни.

- 1 березня уряд розпочав індексацію пенсій.

- Індустріальний парк «Смарт тех індастрі» на Полтавщині включено до Реєстру індустріальних парків.

- Уряд схвалить і передасть на розгляд до Верховної Ради законопроєкт про розширення функціоналу Державного аграрного реєстру.

- «Нафтогаз України» у 2023 році запустив 86 нових свердловин, за підсумками цього року має досягти 15 мільярдів кубометрів газовидобутку.

- Кабінет міністрів

  • схвалив законопроєкт про денонсацію угоди з РФ про співпрацю в галузі запобігання промисловим аваріям, катастрофам, стихійним лихам та ліквідації їхніх наслідків.
  • хоче створити в тимчасово окупованому Криму і Севастополі військові адміністрації а наділити їх відповідними повноваженнями. Відповідний проєкт закону Кабмін схвалив на засіданні 1 березня – Тарас Мельничук, представник уряду у Верховній Раді.
  • вніс зміни до програми «єРобота» в частині безповоротних грантів на висадку садів та виноградників. Збільшено розмір компенсації на 105 тисяч гривень за гектар, а максимальна сума гранту відтепер складатиме 10 мільйонів гривень.
  • затвердив порядок використання коштів для «Укрфінжитла» та програму «єОселя» на 2024 рік, виділив на цю програму майже 1,5 мільярда гривень.
  • схвалив постанову, яка запроваджує механізм «контрактів на різницю» замість фіксованого тарифу для виробників електроенергії з відновлюваних джерел.
  • звільнив з посади держсекретаря МОЗ Інну Солодку та призначив Ігоря Копача заступником міністра охорони здоровʼя.

- На конференції представників Міністерства освіти і науки України, Міністерства закордонних справ України та Світового конгресу українців обговорили питання ефективної організації освітнього середовища для понад 600 тисяч українських дітей, які постійно, або тимчасово проживають за межами України – сайт СКУ.

- Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України запровадило нову методику закупівель експлуатаційного утримання доріг – пресслужба агентства.

- Повірений у справах Посольства Федеративної Республіки Німеччина в Україні Тім Пранге та військовий аташе Торстен Фріз вшанували на Чернігівщині жертв Корюківської трагедії 1943 року – Корюківська міськрада. Це був наймасштабніший випадок геноциду неєврейського населення за час Другої світової війни. Основну роль у ньому відіграли угорські окупанти.

- У цьому році у профтехах семи областей України навчатимуть новій професії – «Оператор дистанційно керованих апаратів» або просто: «оператор цивільного дрона» – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- У «Дії» з’явиться чат-бот на основі штучного інтелекту «Надія» для спілкування з клієнтами у чаті – Михайло Федоров, міністр цифрової трансформації.

- В Українському інституті книги презентували інтерактивну мапу книжкової системи України – Ліга.Новини. Це має сприяти популяризації читання та наблизити книжку до українського читача.

- Український інститут, МЗС та громадська організація «Вікімедіа Україна» з 1 по 31 березня проведуть щорічну інформаційну кампанію «Місяць культурної дипломатії України у Вікіпедії» – Український інститут.

***

- У Києві передали до суду обвинувальний акт щодо чотирьох посадовців різних рівнів, через недбалість яких призвела до загибелі трьох людей біля укриття під час повітряної тривоги – відділ комунікації поліції Києва. Підозрюваним загрожує до п'яти років позбавлення волі.

***

- Україна пройшла зиму 2023/2024 року виключно на власному газі. Олексій Чернишов, голова правління НАК «Нафтогаз України», назвав це історичною подією – Нафтогаз.

- Вантажообіг портів Великої Одеси в лютому поточного року склав 8 млн т, з яких 5,2 – продукція українських аграріїв. Це рекордні показники експорту за часів повномасштабного вторгнення – Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури.

- «Оператор ГТС України» перерахував до держбюджету першу частину суми дивідендів за підсумками минулого року – 5,4 млрд грн – Міненерго.

- У лютому 2024 року «Укрзалізниця» встановила новий рекорд з перевезення вантажів, досягнувши показника в 14,5 млн тонн через різні види сполучень. Це показник став найкращим результатом з початку повномасштабної війни – пресслужба УЗ.

- В Україні у лютому 2024 року зареєстрували майже 5,7 тис. нових легкових автомобілів, що на 51% більше, ніж за аналогічний період минулого року – пресслужба Укравтопрому.

- Підвищення тарифів на електроенергію не буде – Міненерго.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Франція замовить для України 100 дронів виробництва компанії Delair, які мають прибути до літа – Себастьян Лекорню, міністр оборони країни.

- Новообраний президент Аргентини Хав'єр Мілей передав Збройним силам України два вертольоти Мі-17 – Financial Times.

- Французи не вмиратимуть за Україну, але Франція зробить все можливе, щоб не дати перемогти Росії, не ведучи війну з Москвою. Не вступати в пряму конфронтацію з Росією – це чіткі рамки, окреслені президентською стратегією – Стефан Сежурне, міністр закордонних справ Франції.

- Канада готова відправити в Україну обмежену кількість військовослужбовців, але не для участі у бойових діях – Білл Блер, міністр оборони Канади.

***

- Польські фермери з 13.00 п'ятниці повністю заблокували КПП «Шегині» – Андрій Демченко, речник Держприкордонслужби.

- Ситуація на українсько-польському кордоні загострилась після приєднання до протестів польських далекобійників – Європейська правда. Зранку 1 березня українським водіям оголосили, що пропускатимуть лише по одній машині на годину.

- У січні 2024 року порівняно із січнем 2023-го через польський кордон проходили удвічі менше зернових та олійних з України – 240 тисяч тонн – Олег Хоменко, гендиректор Українського клубу аграрного бізнесу. 95% зернового експорту зараз відбувається через глибоководні порти, що є традиційним для України.

***

- У Туреччині під егідою президента Туреччини Реджепа Тайїпа Ердогана розпочався Анталійський дипломатичний форум, головною темою якого обрано «Розвиток дипломатії в період криз». Участь у заході беруть представники 147 країн, серед них 19 глав держав і урядів та 73 міністри. Українську делегацію очолює заступник міністра закордонних справ Микола Точицький – Укрінформ.

- Болгарія з 1 березня офіційно припинила імпорт і перероблювання сирої російської нафти – Novinite. З 1 січня країна припинила експорт продуктів перероблювання, отриманих із російської нафти.

- Уряд Канади повністю відмовився від російських алмазів – їх заборонено імпортувати навіть через треті країни – сайт уряду Канади.

- Японія схвалила нові санкції проти 12 осіб і 36 організацій за війну проти України – Андрій Єрмак, керівник Офісу Президента.

- Австралія запровадила додаткові фінансові санкції та заборону на в'їзд для трьох російських тюремних чиновників, причетних до смерті Олексія Навального – МЗС Австралії.

- Новий президент Фінляндії Александер Стубб у п’ятницю розпочав виконання своїх обов’язків. Стубб став 13-м президентом Фінляндії – Helsingin Sanomat.

- Уряд Великої Британії в приватному порядку закликає Німеччину надати ракети великої дальності Taurus Києву – Bloomberg.

- Греція розглядає можливість збільшення військової допомоги Україні, включаючи надання протиповітряної оборони та зенітного озброєння, яке більше не використовується грецькими збройними силами – Спірос Лампрідіс, постійний представник Греції в НАТО.

- Французькі винищувачі Mirage 2000-5 двічі за добу перехопили над Балтійським морем два російські Су-30М, а згодом – і Ан-72 – Повітряне командування НАТО.

- В Ірані 1 березня проходять парламентські вибори – це перше голосування у країні після масових протестів 2022 року, спричинених смертю Махси Аміні – АР.

- Німеччина виділила додатково ще €20 мільйонів жителям Гази – Анналена Бербок, міністерка закордонних справ ФРН.

- Іспанський роздрібний велетень Zara, який закрився з початком повномасштабного вторгнення РФ, планує знову відкрити магазини в Україні на початку квітня – Reuters.

ВОРОГ

- Підривною кампанією «Майдан-3» із розхитування ситуації в Україні у РФ займаються колишній помічник Путіна Сурков та заступник глави адміністрації Кремля Кирієнко – Андрій Юсов, представник воєнної розвідки.

- Російського опозиціонера Олексія Навального поховали на Борисівському цвинтарі Москви під мелодію My Way та саундтрек із фільму «Термінатор-2» – улюбленої стрічки Олексія Навального – Медіазона.

- Російська поліція має вказівку не відкривати справи на осіб, затриманих за збут наркотиків – натомість їх схиляють укладати контракти з армією та відправляють на війну проти України – Центр нацспротиву.

- Застосування Росією ядерної зброї в Україні та за її межами вкрай малоймовірне – Інститут вивчення війни (ISW). У «посланні до Федеральних зборів» Путін використовував застарілу кремлівську риторику про переговори та брязкання ядерною зброєю, щоб сприяти інформаційним операціям Кремля.

- Спроможності ОПК Росії можуть надати їй перевагу над Україною у 2024 році, але не можуть забезпечити всі потреби у війні – Міноборони Великої Британії.

- «Роснєфть» починає продаж своїх німецьких активів, прагнучи завершити процес до вересня – Reuters.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-