Битва за Україну. День сімсот тридцять п’ятий

Битва за Україну. День сімсот тридцять п’ятий

Укрінформ
Лідери країн Південно-Східної Європи і України підписали спільну декларацію, в якій закликали всю міжнародну спільноту рішуче посилити підтримку України

Ми зібрали для вас інформацію про сімсот тридцять п’ятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 28 лютого 2024 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

- Лідери країн Південно-Східної Європи і України підписали спільну декларацію, в якій закликали всю міжнародну спільноту рішуче посилити підтримку України – сайт глави Української держави. Декларацію підписали: Косово, Молдова,Чорногорія, Північна Македонія, Сербія, Україна, Албанія, Боснія і Герцоговина, Болгарія, Хорватія, Румунія

- Президент Зеленський і Прем’єр-міністр Албанії Еді Рама підписали у Тирані угоду про співпрацю.

На саміті «Україна – Південно-Східна Європа»:

- Володимир Зеленський запропонував лідерам країн Південно-Східної Європи об’єднати оборонні виробничі потужності та провести Українсько-Балканський форум оборонної промисловості в Києві або в одній зі столиць регіону.

- Підтримка України не повинна залежати від перепон. Зупиняти Київ замість того, щоб зупиняти російського диктатора Володимира Путіна – легітимація для наступної агресії – Еді Рама, прем'єр-міністр Албанії.

- Володимир Зеленський закликав лідерів Південно-Східної Європи взяти участь у першому Глобальному саміті миру у Швейцарії з реалізації Формули миру.

- Україна має домовленості з країнами Західних Балкан щодо зміцнення української артилерії – Володимир Зеленський, президент України.

- Президент Зеленський закликав партнерів не допускати затримок у постачанні зброї Україні, щоб не дати Путіну приводу думати про можливість дотиснути Європу і Захід.

- Росія не змогла стерти Україну з карти за кілька днів, як планувала, але Україна продовжує потребувати підтримки вільного світу, зокрема і з боку балканських країн – Еді Рама.

Спільна зустріч Президента України і прем’єр-міністра Республіки Албанія зі ЗМІ:

- Росія несе загрозу і намагатиметься дестабілізувати ситуацію в усіх державах, які перебували свого часу під впливом Радянського Союзу – Володимир Зеленський.

- Справедливий мир в Україні має базуватися на запропонованій Президентом Зеленським Формулі миру, яку Албанія повністю підтримує – Еді Рама.

Міністр закордонних справ Албанії Іглі Хасані зустрівся у середу в Тирані зі своїм українським колегою Дмитром Кулебою та запевнив у підтримці «Формули миру» Президента Володимира Зеленського – соцмережа Х глави МЗС Албанії.

За підсумками переговорів Дмитро Кулеба повідомив:

- Албанія оголосила про готовність приєднатися до основної групи спеціального трибуналу для злочину агресії проти України.

- Албанія планує невдовзі відкрити посольство у Києві.

***

- Європейський Союз спрямує доходи від російських фінансових активів, що знаходяться в європейських банківських установах, для колективної закупівлі зброї для України – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.

- Спікери 23 парламентів та очільниця Європарламенту надіслали відкритий лист до спікера Палати Представників США Майка Джонсона з проханням внести на розгляд законопроєкт, який передбачає асигнування у розмірі $60,06 мільярда допомоги Україні –  Руслан Стефанчук, Голова Верховної Ради.

ЦИТАТА

Юлія Навальна, вдова Олексія Навального: «Публічне вбивство ще раз показало, що Путін здатний на все, і що з ним не можна домовлятися... Ви не можете зашкодити Путіну, ухваливши чергову резолюцію. Ви не можете перемогти його, думаючи, що він принципова людина, яка має мораль і правила. Він не такий, ви маєте справу не з політиком, а з монстром».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Збройні сили України продовжують оборонну операцію на Авдіївському напрямку з використанням рельєфу місцевості, зокрема, каскаду водосховищ у районі населених пунктів Тоненьке, Орлівка і Бердичі. Саме таку лінію оборони зараз обрали у ЗСУ,  заблокувавши окупантів біля Орлівки – Дмитро Лиховій, речник оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- За минулу добу в операційній зоні ОСУВ «Таврія» Сили оборони знищили понад 560 окупантів, 38 одиниць техніки та 358 БПЛА, втрати росіян  склали 561 особу, 11 окупантів здалися в полон – генерал Олександр Тарнавський, командувач ОСУВ «Таврія».

- Британська армія повернулася до вивчення тактик окопної війни на тлі бойових дій в Україні.  Країни-партнери, які допомагають у навчанні бійців ЗСУ, зрозуміли, що мають застарілу доктрину щодо окопної війни. У цьому зв'язку навчання українців змінюється «майже в реальному часі» – Business Insider.

- Окупанти атакували  дронами Одеську і Миколаївську області України. ППО України знищила всі 10 дронів – Генштаб.

***

Удари по Харківщині

- Окупанти 28 лютого вдарили КАБами по кафе і церкві в центрі міста Купʼянськ у Харківській області, двоє людей загинули, п'ятеро поранені, під завалами можуть бути люди – Олег Синєгубов, голова Харківської ОВА.

- Росія завдала авіаційного удару по вокзалу в селі Великий Бурлук у Куп'янському районі на Харківщині. В результаті атаки загинули дві людини, серед них дитина – ОВА.

- За фактами убивств 45 українських військовополонених з початку широкомасштабного вторгнення Росії правоохоронці розслідують 19 кримінальних справ – Офіс генпрокурора.

- Ворог за минулу добу завдав ударів по Запорізькій, Донецькій, Херсонській, Сумській областях. 5 людей загинуло, 14 дістали поранень – дані ОВА.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- В комітеті Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки сподіваються блоками розглянути більше 4 тисяч правок, що надійшли до законопроєкту про мобілізацію і вже в березні винести його в сесійну залу для другого читання – Єгор Чернєв, заступника голови комітету.

- Верховна Рада найближчим часом має розглянути законопроєкт про ветеранське підприємництво у першому читанні. Ухвалення цього закону дасть можливість закріпити на державному рівні ветеранське підприємництво – Олександр Порхун, т.в.о. міністра у справах ветеранів.

- Євросоюз відкриє у Києві Офіс з оборонних інновацій, який наблизить Україну до ЄС та допоможе країнам-членам вивчати досвід, який Україна набула на полі, а також у галузі оборонних інновацій – Урсула фон дер Ляєн, президентка Єврокомісії.

- Посли країн «Групи семи» вітали швидке призначення Віктора Павлущика новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції – Укрінформ.

- Міністр Кабінету Міністрів Олег Немчінов представив колективу Національного агентства з питань запобігання корупції нового очільника агентства Віктора Павлущика – пресслужба НАЗК.

- Представники Служби внутрішнього аудиту Міноборони разом з інспекторами зі США провели ще дві спільні інспекції озброєння, наданого Україні американськими партнерами – пресслужба Міноборони.

- В Україні триває робота над оновленням електронного суду, яке має спростити документообіг, пришвидшити розгляд справ судами та полегшити комунікацію між учасниками процесу. Зокрема, українці зможуть звернутися до суду онлайн – Мінцифри.

- Державний оператор тилу оголосив нові процедури на закупівлю харчування для Збройних сил України – пресслужба Державного оператора тилу.

- В Україні на базі закладів професійно-технічної освіти з вересня розпочнуть готувати фахівців за новим державним стандартом «Кухар закладу освіти» – Ірина Шумік, Міністерства освіти і науки.

- Міністерство закордонних справ разом з Українським інститутом та ГО «Вікімедіа Україна» з 1 по 31 березня проведуть щорічну інформаційну кампанію «Місяць культурної дипломатії України у Вікіпедії». Цьогорічна тема проєкту – деколонізація української культури – пресслужба МЗС.

- У Києві 19 березня проходитиме VII Міжнародний форум «Креативна Україна» – Rethinking. Culture – МКІП.

***

- Шевченківський райсуд столиці продовжив бізнесмену Ігорю Коломойському запобіжний захід у вигляді тримання під вартою до 25 квітня – Олександр Лисак, адвокат Коломойського.

Завершено досудове розслідування у справі стосовно ексдиректора одного з підприємств концерну «Укроборонпром» та близького родича колишнього першого заступника секретаря РНБО, злочинні дії яких, за інформацією слідства, завдали державі збитків на майже 13 млн грн – САП.

- Вищий антикорупційний суд призначив 8 років позбавлення волі колишній посадовиці Мінагрополітики, яку було викрито на отриманні 150 тис. доларів неправомірної вигоди – САП.

- Працівники ДБР спільно зі співробітниками СБУ викрили й заблокували злочинну схему привласнення та продажу майна однієї з бригад Територіальної оборони Києва щонайменше на 3,6 млн грн та продажу його за демпінговими цінами – пресслужба ДБР.

- Журналісти виявили завищені у кілька разів ціни на будматеріали у кошторисі реконструкції Дегтярівського шляхопроводу в Києві, загальна вартість якої становить 920 мільйонів гривень – «Наші гроші».

***

- З початку роботи у серпні чорноморського коридору, який забезпечує Україна, через порти Одеса, південний та Чорноморськ було експортовано 27 млн тонн вантажів – Олександр Кубраков, міністр розвитку громад, територій та інфраструктури.

- За підсумками діяльності у 2023 році АТ «Укрзалізниця» перерахувало до державного бюджету авансом 1,259 млрд грн дивідендів – пресслужба компанії.

- «Укргідроенерго» перерахувало до держбюджету майже 2 мільярди дивідендів – «Укргідроенерго».

- За два роки повномасштабної війни онлайн-аукціони в системі Прозорро.Продажі поповнили бюджети різних рівнів на 23,5 мільярда гривень – Мінекономіки.

- Україна отримала 760 млн доларів США гранту від Японії та Норвегії через проєкт Світового банку PEACE. Кошти будуть спрямовані на часткову компенсацію видатків держбюджету, не пов’язаних зі сферою безпеки та оборони – Мінфін.

- Уряд Німеччини та Євросоюз через програму EU4Business виділили 1 млн євро грантів для українських мікро-, малих та середніх підприємств – Мінекономіки.

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Латвія не виступає принципово проти військ НАТО на території України – Міноборони Латвії.

- Міністерство оборони Нідерландів повідомило, що країна замовила в Чехії 9 новітніх гаубиць DITA для України – Міноборони Нідерландів.

- Бельгія виділить 200 мільйонів євро на ініціативу Чехії щодо швидкої доставки в Україну сотень тисяч артилерійських снарядів – Александер Де Кроо, премʼєр-міністр Бельгії.

- За кілька днів Болгарія розпочне передання Україні понад 100 бронетранспортерів – Тодор Тагарев, міністр оборони країни.

- Компанія Uber передала 1 млн доларів Україні на машини екстреної меддопомоги – МОЗ.

- Державне агентство відновлення та розвитку інфраструктури України підписало з японськими партнерами меморандуми про співпрацю у відновленні пошкоджених населених пунктів і дамб – пресслужба Агентства.

- До Судану прибула партія пшениці з України, відправлена у межах ініціативи Grain from Ukraine – сайт Всесвітньої продовольчої програми ООН.

- 30 тисяч громадян України офіційно працевлаштовані в Литовській Республіці – Олена Кондратюк, заступниця Голови ВРУ.

- Міністерство національної безпеки США ухвалило рішення на два роки продовжити можливість перебування українців за гуманітарними паролями – Оксана Маркарова, посол України в США.

***

- Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба вважає, що урядам європейських країн треба розпочати чесну розмову із своїми фермерами щодо причини їхніх проблем, а не звинувачувати в усьому лише Україну – Дмитро Кулеба, міністр закордонних справ.

- Польські фермери, які 27 лютого протестували у Варшаві проти європейського зеленого курсу і напливу української агропродукції на внутрішній ринок, планують знову вийти на протест у польській столиці 6 березня. Польська влада пропонує аграріям проведення «круглого столу» для вирішення усіх проблем – Tvn24.

- Абсолютна більшість поляків вважають, що до проблем польських фермерів призвело рішення Євросоюзу відкрити ринок для українських агротоварів – опитування United Surveys.

- Польща та Україна ведуть перемовини про тимчасове закриття кордону для торгівлі товарами – Дональд Туск, прем'єр-міністр Польщі.

***

- Спеціальний представник Китаю Лі Хуей навесні відвідає Україн, країни Євросоюзу і Росію для проведення нового раунду переговорів щодо, як заявили в МЗС Китаю, «вирішення української кризи» – МЗС Китаю.

- Угорщина часто чинить перешкоди при ухваленні колективних рішень у Євросоюзі з підтримки України, але позиція прем’єр-міністра Віктора Орбана створює проблеми й щодо інших питань – Таня Файон, віцепрем’єр-міністр – міністр закордонних справ Словенії. Про це та багато іншого в інтерв’ю Укрінформу.

- Колишній голова Мюнхенської безпекової конференції Вольфганг Ішингер вважає слушною ідею президента Франції Еммануеля Макрона, який не виключив використання сухопутних військ західних країн в Україні – Welt.

- Нові санкції США щодо РФ загрожують знизити обсяги продажу російської нафти до Індії – наразі найбільшого покупця російської морської нафти – Reuters.

- Президент Грузії Саломе Зурабішвілі заявила про зростання перед парламентськими виборами загроз з боку Росії і наголосила, що єдина перспектива для Тбілісі – бути ближче до ЄС – Sky News.

- Експрезидент США Дональд Трамп виграв чергові праймериз Республіканської партії – цього разу у штаті Мічиган – АР.

- Міністри оборони США і Південної Кореї Ллойд Остін та Шин Вон Сік домовилися в координації з міжнародним співтовариством рішуче реагувати на передачу Північною Кореєю зброї Росії для її війни проти України – Yonhap.

- Французькі військові перехопили російський літак-розвідник Іл-20М поблизу узбережжя Естонії.Також Повітряні Сили Німеччини підіймали у повітря винищувач Eurofighter через російський Іл-20М, який був виявлений в районі Фінляндії – Генштаб ЗС Франції.

- Британські експерти виявили понад 200 компаній, які РФ залучає для обходу санкцій – Деміен Сплітерс, заступник директора британської організації Conflict Armament Research.

- Результати «з’їзду депутатів» усіх рівнів невизнаного Придністров’я 28 лютого не відповідають очікуванням Кремля – Андрій Юсов, представник ГУР. «З’їзд депутатів» Придністров’я звернувся не лише до Росії, а й до європейських інститутів «у багатовекторному стилі» – що саме по собі є «красномовним фактом».

ВОРОГ

- Відспівування російського опозиціонера Олексія Навального відбудеться 1 березня у церкві московського спального району Мар'їно, де в політика була квартира, поховають його на Борисовському цвинтарі, розташованому неподалік – Кіра Ярмиш, прессекретарка опозиціонера.

- У російському Петербурзі суд відправив 18-річну Дар'ю Козирєву у СІЗО за статтею про повторну дискредитацію російської армії. Вона наклеїла на постамент памʼятника Тарасу Шевченку невеликий плакат з уривком його вірша «Заповіт» – Детектор Медіа.

- Кілька найбідніших регіонів Росії показали аномальний приріст коштів на банківських рахунках, експерти пояснюють, що це пов'язано з виплатами за участь у війні проти України – «Радіо Свобода».

- Спецслужби РФ поширюють 166 млн дезінформаційних постів про Україну щотижня – Олексій Данілов, секретар РНБОУ.

- Росія щороку витрачає на Sputnik і Russia Today $4,5 мільярда – Артем Біденко, директор Інституту інформаційної безпеки.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-