Німеччина надає Україні новий пакет військової допомоги більш як на €1 мільярд

Німеччина надає Україні новий пакет військової допомоги більш як на €1 мільярд

Доповнено
Укрінформ
Німеччина від початку повномасштабної війни Росії проти Україна надала Україні військової допомоги та обіцянок на майже 28 млрд євро, зокрема, щойно ухвалено допомогу на понад 1 млрд євро.

Про це заявив канцлер ФРН Олаф Шольц під час спільної пресконференції з Президентом України Володимиром Зеленським 16 лютого в Берліні, передає кореспондент Укрінформу.

«Сьогодні ми запускаємо черговий пакет військової допомоги Україні на суму близько 1,1 млрд євро», - анонсував Шольц.

У цьому пакеті будуть, зокрема, 36 одиниць броньованої техніки з запасів примисловості, 120 тис боєприпасів, 2 систем Skynex, ракети для систем ППО Iris-T.

Читайте також: Зеленський - про ситуацію в Авдіївці: Наші військові героїчно захищають логістичні шляхи

Загалом Німеччина для військової підтримки України вже надала або передбачила на майбутнє близько 28 млрд євро, зауважив Шольц.

Він нагадав, що на цей рік у бюджеті ФРН передбачено понад 7 млрд євро на військову допомогу Україні.

Канцлер заявив, що уряд укладає контракти з промисловістю на виробництво боєприпасів і техніки. Він висловив сподівання, що ці заходи допоможуть значно збільшити постачання необхідного Україні озброєння.

За словами канцлера, за останні 2 роки відносини між Німеччиною та Україною набули нової якості. Підписану 16 лютого угоду Шольц назвав «свідомим і історичним кроком», значення цього документа важко переоцінити.

Читайте також: ФРН планує збільшити в 3-4 рази постачання артснарядів в Україну - Пісторіус

«Це свідчення того, що ми підтримуватиме Україну так довго, як буде потрібно», - підкреслив німецький політик і додав, що до держав G7 у прагненні надати гарантії Україні долучилися ще понад 20 країн.

Очільник німецького уряду пообіцяв допомогу у розбудові сучасних ЗСУ, які зможуть відбити будь-яку агресію, та відбудові України, зкорема за програмами розмінування, посилення енергетики тощо.

Шольц підкреслив, що Путін не досяг жодної з поставлених ним на початку війни цілей.

«Ми всі хочемо якнайшвидшого закінчення війни, але Росія не готова що цього, навпаки, вона просуває свої воєнні цілі. Тому ми сьогодні посилаємо однозначний меседж Путіну: ми в нашій підтримці не зупинимося, ми продовжуємо стояти на боці України. Слава Україні», - заявив Шольц.

Він також скористався нагодою і звернувся до «відповідальних американських законодавців» із закликом схвалити підтримку Україні.

Як зазначив на брифінгу Зеленський, підтримка Німеччини життєво важлива для України та українських воїнів на фронті.

"На жаль, ми маємо відчутне зменшення постачання від партнерів, і підтримка Німеччини в таких умовах життєво важлива для України, для наших воїнів на фронті", - зазначив він.

Зеленський подякував Німеччині за новий оборонний пакет для України, який так потрібен саме зараз. За його словами, вже найближчим часом артилерія буде на фронті.

"Наша безпекова угода - дійсно безпрецедентний двосторонній документ. Це відображає не лише рівень наших двосторонніх відносин, а й фундаментальну роль Німеччини для збереження нормальності в Європі та світі. Війна ніколи не має заміняти собою буття будь-якого з народів світу. І агресор повинен ще до початку своїх злочинних дій розуміти як і внаслідок чого він неминуче програє", - зазначив Зеленський.

Читайте також: Безпекова угода між Україною та Німеччиною (повний текст)

Як повідомлялося, у межах візиту до Німеччини Президент України Володимир Зеленський підписав із Федеральним канцлером ФРН Олафом Шольцом Угоду про співробітництво у сфері безпеки та довгострокову підтримку між Україною та Федеративною Республікою Німеччина.

Фото: ОП

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-