Україна вже відбила понад п’ять тисяч російських кібератак - Федоров

Україна вже відбила понад п’ять тисяч російських кібератак - Федоров

Відео
Укрінформ
З початку війни Україні вдалося відбити понад 5 тис. російських кібератак. Проте ворог продовжує розвиватися, і Україні важливо виходити на новий рівень протидії його кібернаступу.

Як передає кореспондент Укрінформу, на цьому наголосив віцепрем’єр з інновацій, розвитку освіти, науки та технологій - міністр цифрової трансформації Михайло Федоров під час виступу на Київському міжнародному форумі з кібербезпеки 2024.

«Вторгнення російської федерації почалося саме з кіберпростору. Перші кібератаки були здійснені після 2014 року, найбільш масштабна з них сталася у січні 2022 року. На сьогоднішній момент зафіксовано вже понад 5000 кібератак, які Україна витримує завдяки тому, що нам вдалося налагодити потужну взаємодію між усіма інституціями та суб'єктами з кібербезпеки», - сказав Федоров.

Водночас, підкреслив віцепрем’єр з інновацій, ворог продовжує розвиватися в цьому напрямку і посилює свої атаки не лише на державний сектор, а й на приватний. Тому Україні не варто «жити перемогами 2022-2023 років», слід виходити на новий рівень захисту даних.

«Нам важливо виходити на інший рівень взаємодії між усіма суб'єктами ринку, оновлювати законодавство, гармонізувати його із законодавством європейських країн та кран НАТО. Нам дуже важливо продовжити навчання наших фахівців у вищих навчальних закладах, і це окремий трек, над яким ми працюємо», - сказав Федоров.

Читайте також: Нідерланди виділяють Україні €122 мільйони на боєприпаси, озброєння та кібербезпеку

Також він закликав колег по уряду докласти зусиль, аби відкрити сферу кіберзахисту в державному секторі для приватних компаній.

«Тому що саме приватний сектор генерує постійні інновації і впроваджує найбільш технологічні інструменти. Сучасна війна відбувається в кіберпросторі, і нам потрібно продовжувати розвиватися в цьому напрямку: оновлювати наші policy, законодавство і відкривати ринок для приватного бізнесу», - зазначив Федоров.

Як зазначила заступниця міністра оборони з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Катерина Черногоренко, плацдармом для війни зараз стає і кіберпростір, тому Міністерство оборони робить усе можливе, аби військові системи були більш гнучкими, відповідали сучасним вимогам для належного рівня захисту.

 «Війна переміщується в інший домен. Зараз війна ведеться не тільки в фізичному просторі, плацдармом для війни стає і кіберпростір. Звичайно, наші системи роблять наше військо маневреним, швидким, тому вони є мішенню для ворога. Тож зараз ми маємо зробити все для того, щоб перейти від формальних вимог до таких систем, від консервативних підходів у законодавстві до таких систем у військовій сфері, до нових гнучких і релевантних правил для того, щоб ми були більше захищені саме в цій сфері», - наголосила Черногоренко.

Заступниця міністра презентувала ключові ідеї МОУ та поінформувала про те, що вже зроблено, щоб військові системи були більш гнучкими, відповідали сучасним вимогам для належного рівня захисту.

«Перше, що ми зробили, - запропонували зміни до законодавства. Ви знаєте, що проголосовано законопроєкт 10062 ("Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення порядку обробки та використання даних в державних реєстрах для військового обліку та набуття статусу ветерана війни під час дії воєнного стану" - ред.). Нарешті ми зможемо завдяки сучасній інфраструктурі розгортати наші системи, в тому числі і в «хмарі». Ми зробимо все для того, щоб ці системи, де б вони не розміщались, були захищені», - сказала Черногоренко.

Читайте також: У Нідерландах 62% громадян за збільшення витрат на оборону через російську загрозу

За її словами, також планується запропонувати нову парадигму атестації систем у військовій сфері. Разом з Держспецзв'язком вже проводиться робота над тим, щоб можна було розробляти цільові профілі безпеки для військових систем. «Я вважаю, що це революційний крок Міноборони, ЗСУ, Держспецзв'язку за підтримки Міністерства цифрової трансформації, нашого парламенту. Ми нарешті зможемо наростити суб’єктність, спроможність, зробити все, щоб дуже гнучко реагувати на всі виклики», - сказала заступниця міністра.

Вона також відзначила створення Security Operations Center (SOC), який у режимі 24/7 моніторить вразливості системи Міністерства оборони, співпрацює з кіберцентром ЗСУ. «Ми далі будемо робити все для того, щоб на горизонтальному рівні повністю співпрацювати з нашими партнерами», - запевнила представниця МОУ.

За її словами, одним із викликів зараз є створення Мілітарі-центру.

«Ми хочемо зробити все для того, щоб він найскоріше з’явився, щоб став міжвідомчим майданчиком у військовій сфері, і ми зробимо все для цього», - сказала заступниця міністра.

Київський міжнародний форум з кібербезпеки «Стійкість під час кібервійни» проходить 7-8 лютого. Він передбачає мультиформатне обговорення стратегій і тактик протидії сучасним кіберзагрозам широким колом політиків, експертів, лідерів думок та міжнародних партнерів. Форум відбудеться за участю представників Державного департаменту США, країн НАТО та ЄС.

Як повідомляв Укрінформ, 16 січня Верховна Рада ухвалила закон про створення в Україні єдиного електронного реєстру військовозобов'язаних.

20 січня Черногоренко заявила, що Україна зможе розміщувати свої ІТ-системи у «хмарах» країн-членів НАТО, а реєстр військовозобов’язаних буде розміщуватись виключно на території України.

Фото: РНБО

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-