ЄС передасть Україні понад мільйон снарядів, але до кінця року - Боррель

ЄС передасть Україні понад мільйон снарядів, але до кінця року - Боррель

Оновлено
Укрінформ
З минулого березня країни ЄС надали Україні 330 тисяч снарядів із власних запасів, і, як очікується, невдовзі передадуть ще близько 200 тисяч за рахунок уже розміщених контрактів та спільного замовлення для промисловості.

Водночас нарощування виробничої спроможності європейської оборонної індустрії дасть змогу Європі поставити Україні більше мільйона боєприпасів до кінця року. Про це у середу в Брюсселі під час пресконференції за підсумками неформальної зустрічі міністрів оборони країн Європейського Союзу заявив високий представник ЄС Жозеп Боррель, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Минулого року ЄС та країни-члени зобов’язалися поставити Україні 1 мільйон артилерійських снарядів протягом одного року. Ми отримали оновлену інформацію від країн-членів, хоча ці цифри змінюються щоденно, і не всі країни-члени вже зробили свій внесок. Загальна картина така: з березня минулого року й дотепер, до початку цього року, ми поставили 330 тисяч одиниць боєприпасів. Тож це третина від мети. Боєприпаси були поставлені, головним чином, із існуючих складів», - зазначив високий представник ЄС.

«Відсьогодні й до березня ця кількість буде збільшена ще на 200 тисяч снарядів та сягне 524 тисяч, що дещо перевищує 52 відсотки від мети. Це надходитиме зі складів, за рахунок індивідуальних та спільних замовлень. Але ця робота у прогресі. Вся машинерія європейської оборонної промисловості працює, й країни-члени роблять внески. До кінця року планові поставки становитимуть більше ніж 1 мільйон снарядів. Тому що поточні цифри (майбутнього виробництва – ред.) дорівнюють 630 тисячам. За попередньою оцінкою, до кінця року ми поставимо Україні більше 1 мільйона снарядів», - додав Боррель.

Він зауважив, що цифри щодо вже поставлених в Україну боєприпасів змінюються щодня, і вони надалі зростатимуть, протягом наступних місяців, на переконання Борреля, ситуація з поставками боєприпасів буде лише поліпшуватися.

Високий представник ЄС також повідомив, що за оцінкою Єврокомісії та, зокрема, єврокомісара Тьєррі Бретона, завдяки цілеспрямованим зусиллям ЄС та країн-членів з початку війни в Україні виробничу спроможність європейської оборонної промисловості вдалося збільшити на 40 відсотків, що є дуже суттєвим результатом.

Читайте також: Країни ЄС цьогоріч нададуть Україні військову допомогу на €21 мільярд - Боррель

«Ми були на дуже низькому рівні технологічної та промислової бази в сфері оборони. Він був збільшений і продовжує зростати. Але 40 відсотків зростання - ще доволі багато. Сьогодні виробнича спроможність для боєприпасів - майже 1 мільйон снарядів на рік. Але до кінця року вона сягне 1,4 мільйона та продовжуватиме зростати. Тому що промисловість була мобілізована та збільшила виробничі спроможності. Що більше замовлень надходитиме для промисловості, то більше зростатиме виробництво», - підкреслив Боррель.

За його словами, європейське оборонне агентство вже уклало 60 рамкових угод на спільне замовлення снарядів калібру 155 мм на загальну суму 1,5 мільярда євро, і продовжує заохочувати країни-члени розміщувати подальші замовлення.

Боррель повідомив також, що міністри оборони країн ЄС обговорили також створення фонду допомоги Україні в Європейському фонді миру. В цілому, ці пропозиції були добре сприйняті урядовцями, і завтра будуть винесені на розгляд європейських лідерів під час спеціального саміту в Брюсселі. Дискусія щодо створення цього фінансового інструменту триває.

Як повідомлялося, 31 січня в Брюсселі під егідою Бельгійського головування в ЄС відбулася неформальна зустріч європейських міністрів оборони.

Завтра в Брюсселі відбудеться спеціальне засідання Європейської ради, під час якого лідери країн ЄС прийматимуть багаторічний бюджет ЄС на 2024-2027 роки, який включає створення Українського фонду в обсязі 50 мільярдів євро на наступні чотири роки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-