Більшість мікросхем у зброї РФ мають американське та європейське походження - Bloomberg

Більшість мікросхем у зброї РФ мають американське та європейське походження - Bloomberg

Укрінформ
Минулого року Росія імпортувала американських та європейських мікросхем на суму 1,7 мільярда доларів, незважаючи на санкції, покликані перешкодити Путіну заволодіти технологіями, які використовуються для ведення війни в Україні.

Про це Bloomberg стало відомо із засекречених даних російської митної служби, передає Укрінформ.

Дані показують, що більше половини імпортованих напівпровідників та інтегральних схем за перші дев'ять місяців 2023 року були вироблені американськими та європейськими компаніями.

Видання нарахувало 20 компаній, серед них Intel Corp, Advanced Micro Devices та Analog Devices Inc., а також європейські бренди Infineon Technologies AG, STMicroelectronics NV та NXP Semiconductors NV. Ці компанії заявили, що повністю дотримуються санкційних вимог, припинили бізнес у Росії після 24 лютого 2022 року і запровадили процеси та політику для контролю за дотриманням санкцій.

«Немає жодних припущень, що компанії порушили санкційне законодавство, і дані не вказують на те, хто експортував технології до Росії, звідки вони були відправлені і коли товари були виготовлені», - зазначають автори статті.

Читайте також: Західні компанії продовжують постачати компоненти для російських танків

Компанії заявили, що працюють над протидією незаконному перенаправленню товарів, у тому числі у співпраці з відповідними органами влади.

Переважна більшість заборонених технологій потрапляє до Росії шляхом реекспорту з третіх країн, включаючи Китай, Туреччину та ОАЕ. Виробники не завжди зобов'язані відстежувати, куди потрапляє їх продукція після продажу компаніям, хоча деякі й ведуть облік.

Невелика кількість китайських виробників і тайванська Realtek Semiconductor Corp. також увійшли до цього топ-20. Видання зауважує, що немає жодних ознак того, що тайванська компанія експортувала мікросхеми безпосередньо до Росії або знала, що її товари потрапляють туди.

Читайте також: НАЗК додало деталі ракети «Іскандер» до бази іноземних компонентів зброї

«Дані російської митниці вказують на те, що кількість декларацій і загальний річний обсяг поставок технологій, ймовірно, неухильно падає з 2021 року. Це свідчить про те, що Росія, можливо, платить більше за товари, оскільки вартість обходу обмежень зростає, або про те, що тип товарів, які Москва постачає, змінився з початку війни», - констатують автори.

Росія припинила публікувати офіційні дані невдовзі після вторгнення в Україну. Федеральна митна служба РФ повідомила виданню, що тимчасово не надає дані про зовнішню торгівлю.

Як повідомляв Укрінформ, ЄС продовжує опрацювання 13-го пакету санкцій проти Росії, та, як очікується, завершить цю роботу до другої річниці початку російського вторгнення.

А в грудні минулого року уряд США запровадив санкції проти понад 250 осіб та організацій в Росії й у інших країнах, пов’язаних з повномасштабним вторгненням РФ в Україну, а також із допомогою російській стороні обходити введені раніше обмеження.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-