Західні компанії продовжують постачати компоненти для російських танків

Західні компанії продовжують постачати компоненти для російських танків

Розслідування
Укрінформ
Низка компаній із США, Японії, Південної Кореї, Німеччини, Італії, Фінляндії, Естонії, Латвії, Литви, Австрії та Сербії продовжують попри санкції продавати в РФ верстати та компоненти для виробництва танків «Прорив» та «Армата».

Як передає Укрінформ, про йдеться у розслідуванні The Insider.

«Уралвагонзавод» як основний виробник названих танків використовує в циклі свого виробництва різні види верстатів і компонентів, які йому постачають російські підприємства. Самі вони імпортують все необхідне через своїх партнерів в інших країнах.

Багато компонентів російські оборонні постачальники імпортують із Італії. Розслідувачі наводять приклад фірми M.T.S.R.L., що постачає запчастини для верстатів компанії «ІПК «Фінвал». Вона перепродує їх «Вологодському оптико-механічному заводу» (ВОМЗ), що виробляє приціли «Сосна-У» для танків «Прорив».

Ще один оборонний постачальник для танкових підприємств РФ, петербурзька компанія «Пумори-северо-запад», закуповує фрезерні верстати у італійської фірми Devco S.R.L., а фільтрувальні картриджі, запірні клапани, полімерні кільця та інші компоненти – у фірми C.C. S.P.A. з Італії.

Партнером російських оборонних постачальників є німецька компанія WTO Werkzeug-Einrichtungen GmbH. Вона забезпечує деталі для токарних верстатів таким фірмам, як «Уніматик», «ТД «СМС» і «ОТС-Технології», а ті продають їх «Уралвагонзаводу» та «Заводу №9», що виробляє стовбури для танків Т-72, Т-90 та «Армата».

За даними розслідування, працює з компанією «Уніматик» також австрійська фірма EMCO GmbH. Вона забезпечує російського контрагента токарними шківами та кронштейнами, затискними кільцями, зубчастими ременями та верстатами, йдеться в розслідуванні.

Також виявлено зв'язки із «Уніматиком» литовського підприємства UAB Elfanta та латвійської компанії Baltic Machinery. Перша постачала російському партнеру австрійські складові для верстатів, а друга – кільця ущільнювачів, муфти та інші товари.

Читайте також: У санкціях США враховані українські дані щодо іноземних компонентів у російській зброї - Єрмак

Поставляє товари «Уніматику» й сербське підприємство Grindex D.O.O. Зокрема, на адресу російського контрагента воно відвантажило високоточні верстати для шліфування циліндричних поверхонь власного виробництва.

Своєю чергою естонська Sumar Tools OU постачає ливарні моделі та стрижневі ящики власного виробництва для ТОВ «Інвест-Станко» з підмосковних Хімок. Ця підмосковна компанія забезпечує верстатами «Завод №9».

Німецька компанія Oxapa GmbH у листопаді 2022 року поставила заготовки з оптично обробленого скла рязанській фірмі «НПК «Макрооптика» – одному з провідних у РФ виробників оптико-механічних систем для авіаційної та військової техніки. Серед підрядників «Макрооптики» журналісти називають структури «Ростеху», ФСБ, Міноборони РФ та «Тактичне ракетне озброєння».

Поставляє «Макрооптиці» свої компоненти також південнокорейська компанія Mabuchi Korea Corporation. Зокрема, в реєстрі продукції, що імпортується, значаться верстати для шліфування лінз, масла для верстатів, полірувальний порошок та інші товари.

Ще один постачальник «Макрооптики» - американська фірма Universal Photonics. Вона забезпечує російську компанію оксидом алюмінію та полірувальними порошками, необхідними для виробництва танкових прицілів.

Японські компанії Japan Industrial Trading і Kaga Electronics, як стверджують розслідувачі, постачають свою продукцію (ущільнювальні гумові прокладки, катодна фольга, готовий електроліт для електролітичних конденсаторів) в удмуртське підприємство АТ «Елеконд», яке є одним з провідних підприємств оборонно-промислового комплексу РФ з виробництва конденсаторів. Серед його контрагентів – згадуваний ВОМЗ.

Читайте також: Росія активно ввозить західні компоненти для виробництва зброї через Китай та інші країни - ЗМІ

У розслідуванні згадуються чиновники та бізнесмени російського і білоруського походження, які самі (або їх близькі родичі) беруть участь в ланцюжках поставок. Наприклад, власник згаданої «Уніматики» - 37-річний Олег Фішелєв. Акції на нього у 2018 році переписав його батько Ігор Фішелєв, який після цього став головою ради директорів підприємства. При цьому Фішелєв-старший володіє у Лондоні компанією Arpack UK Limited. Також уже 2022 року, під час повномасштабного вторгнення Росії в Україну, він отримав громадянство Великої Британії.

Як повідомлялося, після початку російського повномасштабного вторгнення в Україну демократичні країни ввели заходи щодо експортного контролю, щоб обмежити доступ Росії до технологій та інших ресурсів, які можуть підтримувати роботу її ВПК.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-