Битва за Україну. День шістсот двадцятий

Битва за Україну. День шістсот двадцятий

Укрінформ
Рекрутинг замість призову, воєнна підготовка громадян призовного віку: міністр Умєров затвердив нову концепцію кадрової політики МО. Президент України звернувся до Конгресу США

Ми зібрали для вас інформацію про шістсот двадцятий день Великої війни: чим жили Україна та українці 5 листопада 2023 року.

НАЙВАЖЛИВІШЕ

Президент Зеленський звернувся до Конгресу США і закликав зберегти військову допомогу Україні, заявивши законодавцям, які блокують новий пакет допомоги, що альтернативою цього є ризик можливого нападу РФ на одну з країн НАТО, що призведе до залучення американських солдатів – Bloomberg.

***

Війна в Ізраїлі         

  • Держсекретар Ентоні Блінкен під час візиту до Йорданії заявив, що США не підтримують припинення вогню в нинішньому протистоянні Ізраїлю і ХАМАС, однак виступають за гуманітарні паузи – Укрінформ.

  • Ентоні Блінкен зустрівся у неділю з главою Палестинської автономії Махмудом Аббасом – Sky News. Це його перший візит на Західний берег з початку війни між Ізраїлем і ХАМАСом.

  • Колишній прем’єр-міністр Великої Британії Борис Джонсон та ексочільник уряду Австралії Скотт Моррісон у неділю прибули до Ізраїлю з візитом солідарності – The Times of Israel.

  • Угорська президентка Каталін Новак у неділю прибула до Ізраїлю – Facebook Новак.

  • Міністерка закордонних справ Катрін Колонна повторила заклик Парижа до негайного перемир’я для гуманітарних цілей між Ізраїлем і бойовиками ХАМАС у секторі Гази – BFMTV.

  • Президент Зеленський планував приїхати до Ізраїлю наступного тижня, але ця поїздка «зависла» через витік новин ізраїльського каналу – The Times of Israel.

  • В Ізраїлі вранці 5 листопада розгорівся скандал через висловлювання одного з міністрів Аміхая Еліягу, представника ультраправої антиарабської партії Оцма Єгудіт (Єврейська сила). Під час інтерв'ю релігійному радіо Коль бе-Рама його спитали, чи варто скинути ядерну бомбу на Сектор Гази; він відповів, що «це один зі способів». Уряд Ізраїлю уже спростував цю заяву і відсторонив Еліягу від засідань.

  • Армія оборони Ізраїлю заявляє, що з початку наземної операції в секторі Гази вражено понад 2500 цілей терористичного угруповання ХАМАС – The Times of Israel.

  • Підконтрольне ХАМАС міністерство охорони здоров'я Гази заявило, що понад 9,7 тисячі палестинців загинули внаслідок бойових дій, що розпочалися після нападу бойовиків цього угруповання на Ізраїль 7 жовтня – Sky News.

  • Війна з ХАМАС коштуватиме Ізраїлю понад 50 мільярдів доларів – ЗМІ.

ЦИТАТИ ДНЯ

Володимир Зеленський, президент України: «Зберегти єдність народу – найважливіше. І я вдячний усім, хто докладає зусиль заради цього».

Ольга Стефанішина, віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України: «Немає ніякої загрози для нашого процесу інтеграції. Будь-яке рішення європейських лідерів, яке підважить український європейський шлях, може автоматично заблокувати процес розширення, зробити його знову токсичним, як і процес реформи самого ЄС».

ВТРАТИ ВОРОГА

ВІЙНА

- Командувач Повітряних сил Збройних сил України Микола Олещук підтвердив знищення у тимчасово окупованій Керчі ще одного ворожого носія крилатих ракет «Калібр» – Телеграм командувача. Олещук подякував пілотам тактичної авіації за успішні удари крилатими ракетами по інфраструктурі суднобудівного заводу «Залив» у Керчі.

- Сили оборони України ліквідували ворожу станцію радіоелектронної боротьби «Поле-21», що призначена для пригнічення каналів супутникової навігації –  генерал Олександр Тарнавський, командувач оперативно-стратегічного угруповання військ «Таврія».

- Протягом минулої доби Сили оборони на Таврійському напрямку ліквідували 413 окупантів та знищили 12 одиниць ворожої техніки. Наступальна операція на Мелітопольському напрямку триває.

- Сили оборони України повідомляють про просування на Бахмутському напрямку (Донецька область), хоча кардинальних змін нині немає – Олег Калашніков, офіцер пресслужби 26-ї окремої артилерійської бригади ім. генерала-хорунжого Романа Дашкевича.

- Поблизу Авдіївки протягом останньої доби знищили 212 російських загарбників. Окупанти активно підтягують резерви, стратегічних успіхів росіяни не досягли – Володимир Фітьо, начальник служби зв’язків із громадськістю командування Сухопутних військ ЗСУ.

- Сили оборони України з 30 жовтня по 5 листопада знищили 6010 російських військовослужбовців, а також 916 одиниць озброєння та військової техніки ворога – Олександр Павлюк, перший заступник міністра оборони.

- В Україні ліквідовано співробітника Судово-експертного центру Слідчого комітету Росії Віктора Передерія – ЗМІ.

- На Закарпатті оголосили триденну жалобу за загиблими воїнами 128-ї бригади – Віктор Микита, начальник Закарпатської ОВА. Під час ракетного удару по українських військових у Запорізькій області 28 військовослужбовців загинули, ще 53 поранені, загинув також один із найкращих артилеристів України – командир артилерійського взводу 128-ї бригади капітан Дмитро Мілютін «Таксист». Вічна пам’ять Героям.

- Помер 49-річний польський доброволець Мацєй Беднарський. Два тижні тому він потрапив у важку ДТП. Вічна пам'ять Герою...

***

- Російські окупаційні війська 5 листопада двічі за день обстріляли Херсон. Поранено п’ятеро людей. Росіяни скинули з дрона вибухівку поблизу продуктового магазину в Бериславі на Херсонщині. Постраждали дві людини – Херсонська ОВА.

- Унаслідок російського обстрілу Нікопольщини в Дніпропетровській області двоє чоловіків зазнали поранень, ще один загинув – Сергій Лисак, начальник Дніпропетровської ОВА.

- Російські війська минулої доби обстріляли Херсонщину, Донеччину, Полтавщину, внаслідок чого 4 людей загинули та ще 11 зазнали поранення, зокрема двоє дітей – дані ОВА.

- Російські війська вбили в Україні 510 дітей і ще 1143 дітям завдали поранень – Офіс генпрокурора.

НОВИНИ: УКРАЇНА

- Міністр оборони України Рустем Умєров підписав наказ про затвердження Концепції військової кадрової політики до 2028 року – Міноборони. ЗСУ перейдуть на військову службу за контрактом. Строкову військову службу замінять інтенсивною військовою підготовкою громадян призовного віку; в Україні функціонуватиме дієва система рекрутингу ЗСУ професійним і вмотивованим особовим складом.

- Президент Зеленський в інтервю NBC News

  • заперечив припущення, що війна з Росією начебто зайшла в «глухий кут», та зазначив, що Україна розглядає зміни у своїй стратегії, щоб несподівано вдарити по РФ;
  • заявив, що Росія у війні ХАМАС проти Ізраїлю є спонсором терористів;
  • попереджає, що небезпечною «альтернативою» продовженню підтримки України для країн Заходу може стати напад Росії на одну з країн НАТО;
  • закликав Захід суттєво посилити підтримку України системами ППО – йдеться від надання та оренди комплексів до початку їх спільного виробництва у перспективі.

- Президент Зеленський у відеозверненні 5 листопада

  • Сказав про загибель військовослужбовців 128-ї гірсько-штурмової бригади під час шикування в одному з прифронтових населених пунктів Запорізькій області. «Це трагедія, якої можна було уникнути. Головне – встановити повну правду про те, що сталося, і більше не допустити подібного».
  • відзначив вісім бойових бригад, які б’ються під Авдіївкою, Марʼїнкою, Лиманом, Бахмутом, Купʼянськом та на Мелітопольському напрямку.

- Міністр Кабміну Олег Немчин повідомив, що в Україні премії чиновників у розмірі 300-400% скасують. Натомість мають переглянути розмір заробітних плат. 70% фактичного заробітку держслужбовця має становити справедливий посадовий оклад. І 30% – це надбавки, передбачені законом і які мають бути стимулюючими: це і вислуга, і преміальний фонд – «Українське радіо».

- Під час комендантської години в столиці стався конфлікт між поліцейським та прикордонником: правоохоронці почали службові перевірки, а прокуратура – кримінальне провадження – поліція Києва.

- Протягом січня – вересня гуманітарні організації надали підтримку 3,8 мільйона внутрішньо переміщених осіб; 2,5 мільйона людей, які повернулися додому після переміщення; 4,8 мільйона непереміщених українців – Мінреінтеграції.

- Скульптури Йогана Георгія Пінзеля, які експонували з березня у Королівському замку на Вавелі у Польщі, повернулися до Львова, але найближчим часом вирушать до Риги (Латвія) – Тарас Возняк, гендиректор Львівської галереї. Про це та багато іншого в інтерв'ю Укрінформу.

- На Київщині опалювальний сезон розпочався в усіх без винятку територіальних громадах. Вже підключили 574 дошкільні заклади, 595 закладів освіти, 495 лікувальних закладів та 2543 житлові будинки. Наразі на Київщині працюють 1314 котелень – Руслан Кравченко, голова Київської обласної військової адміністрації.

***

- Українська зернова асоціація покращила оцінку потенційного врожаю 2023 року, збільшивши її ще на 1,1 млн тонн – до 81,6 млн тонн зернових та олійних – пресслужба УЗА.

- Частка сиру в імпорті молочних продуктів у жовтні поточного року склала 70%, у грошовому еквіваленті експорт збільшився до $160 млн. Вершкове масло займає близько 14% проти 1,5% торік – Спілка молочних підприємств України.

- Фонд гарантування у жовтні продав активів банків майже на ₴53,4 мільйона – пресслужба Фонду гарантування.

- Нікопольський та Запорізький заводи феросплавів, які входять до бізнес-імперії Ігоря Коломойського, зупинились слідом за гірничо-збагачувальними комбінатами, які видобували для них марганцеву руду – Ліга.Новини.

- Запуск першої якірної стоянки для рейдової перевалки українського зерна в Констанці має відбутись у листопаді 2023 року –  Микола Горбачов, президент «Української зернової асоціації».

СВІТ: ДОПОМОГА, САНКЦІЇ, ПОДІЇ

- Штурмову машину M1150 ABV (Assault Breacher Vehicle), вироблену в США на базі танка Abrams, Україна отримала разом з танками Abrams, партія яких надійшла не пізніше середини жовтня. Офіційних повідомлень про передачу цієї машини Україні не було – Defense Express.

- У чеському місті Брно наприкінці жовтня відбувся форум сил спеціальних операцій, влаштований міжнародною організацією Global SOF, у якому взяли участь українські офіцери – ГУР Міноборони України.

- Видання The Observer, яке вважається найдавнішою недільною газетою в Британії та світі, вийшло з редакційною статтею, де наголошує, що країни Заходу не мають допустити послаблення підтримки України на тлі інших викликів.

***

- У Молдові 5 листопада, проходять місцеві вибори. Жителям потрібно обрати 898 мерів та 11 058 місцевих радників – NewsMaker. За два дні до виборів комісія з надзвичайних ситуацій Молдови виключила з передвиборчих перегонів усіх кандидатів від політичної партії «Шанс» – проросійського проєкту олігарха-втікача Ілана Шора.

- Державний секретар США Ентоні Блінкен 5-6 листопада -  в Туреччині з візитом – МЗС Туреччини.

- У Туреччині протестувальники атакували базу США, поліція застосувала водомети – турецьке NTV.

- У неділю, 5 листопада, Північна Корея заявила, що військова співпраця між Південною Кореєю, Сполученими Штатами та Японією увійшла в «дуже небезпечну стадію», яка може поставити Корейський півострів на межу ядерної війни – Yonhap.

- Міцний мир не може досягатися виключно воєнним шляхом. Тому Україні варто готуватися до політичного «перемир'я» з Росією, хоча час для нього ще не прийшов – Гвідо Крозетто, міністр оборони Італії.

- Відомого філіппінського журналіста Хуана Джумалона вбили, під час презентації його  радіопрограми у прямому ефірі – The Independent.

- Після багатьох годин перемовин чоловік, який виїхав на злітну смугу в аеропорту Гамбурга і оголосив заручницею свою 4-річну доньку, без опору здався поліції – Spiegel.

- З 3 по 5 листопада в Токіо проходить вагома у поштовому світі виставка JAPEX2023 під загальною назвою «Мирні дні з філателією». На виставці представлені унікальні українські поштові марки з приватних колекцій японських філателістів – Укрпошта.

ВОРОГ

- Підводний крейсер «Імператор Олександр Третій» виконав випробувальний пуск міжконтинентальної балістичної ракети «Булава», яка може нести ядерний заряд – Міноборони РФ.

- Росія планує побудувати військово-морську базу в східній частині Лівії, щоб створити плацдарм, який загрожуватиме півдню  Європи – Bloomberg.

- Напередодні президентських виборів 2024 року у Росії вирішили провести тестове випробування електронної системи голосування. Це має сприяти подальшій підтримці можливостей для маніпуляції результатами на користь Путіна – Інститут вивчення війни.

- 15-річного Адама Кадирова, який побив людину в СІЗО, призначили на «відповідальну посаду» в службу безпеки батька, глави Чечні Рамзана Кадирова – The Insider.

- Росія не може забезпечити належного побуту своїм силам на фронті – розвідка Британії. Боротьба солдатів із погодними умовами, нестабільною матеріально-технічною підтримкою залишається головною турботою російської армії.

Підготувала Жанна Телеганова, Київ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-