Євросоюз засудив незаконну мобілізацію РФ на окупованих територіях України

Євросоюз засудив незаконну мобілізацію РФ на окупованих територіях України

Укрінформ
Євросоюз засуджує незаконну призовну кампанію Росії на тимчасово окупованих територіях України, що є кричущим порушенням міжнародного права.

Як передає Укрінформ, про це йдеться у заяві ЄС, виголошеній під час засідання Постійної ради ОБСЄ у четвер у Відні.

"1 жовтня Росія розпочала чергову незаконну призовну кампанію на тимчасово та незаконно окупованих територіях України. Росія примусово призиває громадян України до лав збройних сил РФ, тим самим залучаючи їх до участі в агресивній війні проти їхньої Батьківщини. Ми засуджуємо цей неприпустимий акт і закликаємо Росію припинити це кричуще порушення міжнародного права", - йдеться у заяві.

Читайте також: Юсов пояснив, чому в Росії не оголошують масову мобілізацію

Було нагадано, що ЄС не визнає і ніколи не визнає спробу незаконної анексії Росією Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України, а також Автономної Республіки Крим та міста Севастополь.

"Всі ці території є і завжди будуть Україною", - наголосили в Євросоюзі.

У заяві також було наголошено, що зобов’язання ЄС підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно, "залишається таким же непохитним, як і раніше".

"І наше зобов'язання послідовно підкріплюється нашими діями. ЄС та його держави-члени є першою фінансовою підтримкою України, їхні загальні зобов'язання сягають понад 82 млрд євро. Ми продовжимо надавати Україні непохитну довгострокову політичну, дипломатичну, гуманітарну, фінансову, економічну, правову та військову підтримку проти незаконної агресивної війни Росії", - йдеться у заяві.

Читайте також: РФ використовує ПВК для вербування «добровольців», щоб уникнути мобілізації - розвідка Британії

Також було вказано на те, що ЄС залишається непохитним у своїй підтримці незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

"Ніхто не прагне миру більше, ніж українці, і вони платять за свій законний самозахист своїми життями. Саме Україна має визначити умови, які дозволять вести переговори в дусі доброї волі. Будь-яке рішення агресивної війни Росії проти України має ґрунтуватися на незалежності, суверенітеті та територіальній цілісності України, захищених Статутом ООН. Формула миру Президента Зеленського пропонує таке рішення, оскільки вона повністю ґрунтується на Статуті ООН", - заявили в ЄС.

Читайте також: Загарбники закликають жителів Генічеського району стати на військовий облік - ЗМІ

Як повідомляв Укрінформ, раніше уряд російської держави-агресора оголосив, що осінній призов пройде на більшій частині території РФ, але також на тимчасово окупованих територіях України.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-