Японія не проти планів США постачати Україні касетні боєприпаси – речник уряду

Японія не проти планів США постачати Україні касетні боєприпаси – речник уряду

Укрінформ
Японія отримала від Сполучених Штатів та України запевнення мінімізувати загрози для цивільного населення від застосування касетних боєприпасів у війні з російською агресією і не буде виступати проти їх передачі Києву.

Про це заявив головний секретар кабінету міністрів Японії Хірокадзу Мацуно, передає Укрінформ із посиланням на Kyodo.

Мацуно утримався від прямої оцінки рішення Сполучених Штатів стосовно касетних боєприпасів, але заявив, що Токіо підтверджує зобов’язання Вашингтона максимально запобігти випадковому ураженню цією зброєю цивільного населення в Україні.

Читайте також: Рішення США надати Україні касетні боєприпаси не порушить єдності між союзниками – Держдеп

За його словами, Японія була поінформована американською стороною про плани надати Україні касетні боєприпаси, але лише ті, які пройдуть перевірку технічної придатності та створюватимуть мінімальні загрози для цивільного населення у разі застосування.

Крім того, підкреслив урядовець, українська сторона зобов’язалась використовувати такі боєприпаси виключно на своїй території й лише по військових цілях агресора та з найменшим ризиком для цивільних.

Читайте також: У Повітряних силах назвали логічним рішення США надати Україні касетні боєприпаси

Kyodo нагадує, що в п’ятницю Вашингтон повідомив, що вперше надасть Україні касетні боєприпаси в рамках нового пакету військової допомоги на $800 мільйонів для підтримки в триваючій війні, розпочатій Росією в лютому 2022 року.

Водночас, напередодні дводенного саміту НАТО в Литві деякі країни-члени Альянсу, зокрема Велика Британія, Німеччина та Канада, висловилися проти передачі чи використання таких боєприпасів.

Читайте також: Байден - про касетні снаряди для України: Важке рішення, але вони їй потрібні

Як повідомляв Укрінформ, у Китаї стримано відреагували на рішення Сполучених Штатів передати Україні касетні боєприпаси, закликавши врахувати, що такий крок може призвести до посилення гуманітарної кризи та ескалації конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-