Сенатори США пропонують вважати застосування РФ ядерної зброї нападом на НАТО

Сенатори США пропонують вважати застосування РФ ядерної зброї нападом на НАТО

Резолюція
Укрінформ
Будь-яке використання Росією чи Білоруссю тактичної ядерної зброї або удар по ядерному об’єкту, що призведе до радіоактивного забруднення на території НАТО, розглядатиметься як напад на Альянс і потребуватиме застосування п’ятої статті.

Про це заявили в четвер сенатори від обох партій Ліндсі Грем і Річард Блументаль під час презентації у Вашингтоні відповідного проєкту резолюції, передає власний кореспондент Укрінформу.

«Загроза використання РФ ядерного пристрою є реальною. Найкращий спосіб стримати цю загрозу – дати путінській Росії чітко зрозуміти наслідки для неї, якщо вона застосує ядерну зброю», - заявив сенатор-республіканець Ліндсі Грем.

Читайте також: МЗС України закликає G7 і Євросоюз не допустити ядерного інциденту на ЗАЕС

Він підкреслив, що резолюція, яка вноситься на розгляд Сенату, є меседжем для Путіна та його прихильників: «Якщо ви це зробите і виконаєте його наказ, якщо він його віддасть, ви можете очікувати масштабної відповіді від НАТО, ви воюватимете з НАТО».

Сенатор-демократ Річард Блументаль, зі свого боку, наголосив, що резолюція чітко вказує Путіну та його військам, що вони будуть знищені, якщо застосують тактичну ядерну зброю або вдарять по атомній станції, і це матиме наслідки для країн Альянсу.

«Генерали Путіна повинні серйозно сприйняти це повідомлення, його військові опинилися під ризиком повного знищення силами НАТО, якщо вони будуть настільки безрозсудними та ірраціональними».

Читайте також: Данілов: Потрібно створити механізм, який захистить людство від ядерного шантажу РФ

Представлена резолюція визнає, що переміщення тактичної ядерної зброї РФ в Республіку Білорусь є загрозою для України та держав-членів НАТО. Крім того, вона закликає адміністрацію США провести консультації з лідерами НАТО та іншими європейськими партнерами, щоби розробити комплексну відповідь для мінімізації загроз цивільному населенню.

Читайте також: Загроза використання Путіним ядерної зброї є реальною – Байден

Документ також спонукає США й союзні країни координувати дипломатичну та військову відповідь відповідно до ситуації.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-