У Берліні відкидають погрози з боку РФ після викриття російських шпигунів

У Берліні відкидають погрози з боку РФ після викриття російських шпигунів

Фото
Укрінформ
Берлін вимагає від Москви негайно припинити акти шпіонажу та саботажу на території Німеччини і відкидає заяви російської сторони щодо можливих «наслідків».

Про це заявив речник МЗС ФРН Крістіан Вагнер на брифінгу в п’ятницю, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Послу було з усією чіткістю заявлено, що німецька правова держава не толеруватиме жодної шпигунської діяльності та актів саботажу на своїй території. Росія має негайно припинити подібну діяльність», - сказав дипломат.

Читайте також: В Австрії затримали колишнього працівника спецслужби, підозрюють у шпигунстві на користь РФ

Він додав, що Берлін категорично відкидає заяви російської сторони, зокрема, російського посольства в соцмережах, і погрози «дати відповідь».

Міністр закордонних справ Анналена Бербок коментуючи виклик посла РФ, зауважила: «Підозра в тому, що Путін вербує в нас агентів для здійснення атак на німецькій землі, є надзвичайно серйозною. Ми не дозволимо Путіну принести терор у Німеччину. Про це російському послу повідомили, коли його викликали в МЗС».

Речник МВС Максімілліан Калль своєю чергою запевнив, що правоохоронні органи дуже серйозно сприймають цю справу. «У цій особливо серйозній справі є докази шпигунської діяльності на користь російського режиму та можливої підготовки атак на деякі об’єкти в Німеччині», - сказав він на брифінгу.

Читайте також: РФ намагалася вплинути на політичний процес в Австрії - канцлер

Калль також зазначив, що за останні 2 роки захист проти шпигунської діяльності в ФРН було суттєво посилено, оскільки «загрози через російське шпигування, саботаж від початку російської війни проти України значно зросли».

Канцлер ФРН Олаф Шольц, коментуючи ситуацію після саміту ЄС, наголосив, що Берлін «не може та не буде погоджуватися з тим, що така шпигунська діяльність відбувається в Німеччині».

Голова комітету парламентського контролю Бундестагу Константин фон Нотц заявив журналістам, що комітет «дуже чітко закликав федеральний уряд розслідувати численні ознаки такого масштабного шпигунства та операцій впливу, визнати масштаби загрози та відреагувати відповідним чином».

Читайте також: Міністр оборони Німеччини звинуватив Росію в «інформаційній війні»
Фото: welt.de
Фото: welt.de

Як повідомлялось, цього тижня у Німеччині заарештували двох чоловіків, 39 і 37 років, які мають подвійне громадянство - Росії і ФРН, і висунули обвинувачення у співпраці з російськими спецслужбами, шпигуванні на користь РФ і підготовці диверсійних актів проти військової інфраструктури. Зокрема, інтерес шпигунів викликала військова база США, де американські інструктори навчають українських військових на танках Abrams. У слідчих є також дані, що підозрювані обговорювали з російськими кураторами конкретні плани зі застосування вибухівки для руйнування шляхів постачання в Україну військової техніки.

18 квітня Міністерство закордонних справ ФРН викликало посла РФ Сергія Нечаєва.

Фото: welt.de

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-