На Радбезі ООН керівник UNRWA та постпред Ізраїлю обмінялися звинуваченнями

На Радбезі ООН керівник UNRWA та постпред Ізраїлю обмінялися звинуваченнями

Укрінформ
Генеральний комісар Агентства ООН у справах палестинських біженців (UNRWA) Філіп Лаззаріні звинуватив Ізраїль у намаганні припинити діяльність керованої ним структури, натомість Ізраїль назвав її організацією зі знищення єврейської держави.

Як передає власкор Укрінформу у Нью-Йорку, про це вони заявили у середу на засіданні Ради Безпеки ООН, присвяченому обговоренню ситуації на Близькому Сході.

«Сьогодні проводиться підступна кампанія з припинення операцій UNRWA, що матиме серйозні наслідки для міжнародного миру і безпеки», – сказав Лаззаріні.

Він запевнив, що UNRWA надає допомогу палестинцям, аби не допустити посилення голоду, і сприяє розвиткові Палестини.

«Діти почали вмирати від недоїдання і зневоднення, тоді як продовольство й питна вода перебувають по той бік кордону», – зауважив Лаззаріні.

За його словами, агентству «відмовлено в дозволі на доставку цієї допомоги й порятунку життів».

«Це неподобство триває, незважаючи на послідовні накази Міжнародного суду ООН збільшити потік допомоги в Газу, що може бути зроблено за наявності політичної волі», – додав він.

Ізраїльський уряд «прагне покінчити» з агентством, прохання про доставку допомоги на північ Гази неодноразово відхилялися, сказав очільник агентства.

Читайте також: Ізраїль попередив, що більше не пропускатиме до Гази гумконвої Агентства ООН

За його твердженням, загинуло 178 співробітників та пошкоджено чи зруйновано понад 160 приміщень UNRWA.

Працівники агентства, які були затримані ізраїльськими силами безпеки, поділилися «жахливими розповідями» про жорстоке поводження й тортури, додав він.

«Ми вимагаємо незалежного розслідування та притягнення до відповідальності за кричуще нехтування статусом гуманітарних працівників, операцій та об'єктів відповідно до міжнародного права, – заявив Лаззаріні. – Інакше було б створено небезпечний прецедент і поставлено під загрозу гуманітарну діяльність у всьому світі».

Він також закликав країни, які припинили фінансування UNRWA після виявлення зв’язків між працівниками агентства та ХАМАСом, відновити виділення коштів.

Водночас постпред Ізраїлю Ґілад Ердан зазначив, що UNRWA є «одним з видів зброї», створених Генеральною Асамблеєю для затягування конфлікту на Близькому Сході.

За словами Ердана, агентство є «найбільшою перешкодою ООН на шляху до вирішення конфлікту», «створює море палестинських біженців, мільйони яких переконані в тому, що Ізраїль належить їм».

«Кінцевою метою є використання цих так званих біженців і їхнього фальшивого права на повернення – права, якого не існує, – для того, щоб знищити єврейську державу», – зазначив він.

«UNRWA є палестинською організацією, яка повністю віддана справі знищення єврейської держави», – додав постпред.

Він наголосив, що Ізраїль не дозволить UNRWA продовжувати свою діяльність в Газі, як це було досі. Для допомоги палестинцям «є альтернативи, і від вас (членів ООН) залежить, чи зможуть вони досягти успіху». «Настав час припинити фінансування UNRWA» – підкреслив Ердан.

Як повідомляв Укрінформ, Лаззаріні й раніше заявляв про організовану кампанію, яка нібито спрямована на припинення діяльності агентства у справах палестинських біженців.

В UNRWA в Газі працюють 13 тис. осіб, які, зокрема, керують школами, клініками та соціальними службами, а також розподіляють гуманітарну допомогу.

У січні Ізраїль звинуватив 12 співробітників агентства в участі в нападі ХАМАСу на країну 7 жовтня. Вони були звільнені, в ООН оголосили про початок незалежного внутрішнього розслідування. Крім того, ізраїльські спецслужби заявляли про зв’язки щонайменше 400 працівників UNRWA з терористичними організаціями.

У січні 16 країн на чолі зі Сполученими Штатами оголосили про призупинення фінансування UNRWA, але відтоді деякі з цих країн, зокрема Канада, відновили виділення грошей.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-