Макрон, Шольц та інші лідери європейських країн засудили атаку Ірану на Ізраїль

Макрон, Шольц та інші лідери європейських країн засудили атаку Ірану на Ізраїль

Укрінформ
Лідери європейських країн засудили масовану атаку Ірану на Ізраїль, що сталася в ніч проти неділі, 14 квітня.

Про це повідомляє Укрінформ.

Зокрема, президент Франції Еммануель Макрон написав у соцмережі Х: «Я рішуче засуджую безпрецедентну атаку Ірану на Ізраїль, що загрожує дестабілізацією в регіоні. Я висловлюю солідарність з ізраїльським народом та відданість Франції забезпеченню безпеки Ізраїлю, наших партнерів та регіональної стабільності. Франція разом із партнерами працює над деескалацією та закликає до стриманості».

Офіційний Берлін рішуче засудив удари Ірану по Ізраїлю і попередив про високий ризик ескалації в регіоні Близького Сходу. «Федеральний канцлер Олаф Шольц рішуче засудив потужні авіаудари по території Ізраїлю, які режим у Тегерані почав сьогодні вночі. Цією безвідповідальною та невиправданою атакою Іран ризикує стати регіональною пожежею. У ці важкі часи Німеччина тісно підтримує Ізраїль», - йдеться у заяві глави німецького уряду, який перебуває наразі з візитом у Китаї.

У ній зазначається, що Берлін буде тісно обговорювати подальшу реакцію з партнерами та союзниками з G7.

МЗС ФРН також засудило атаки.

«Ми рішуче засуджуємо поточну атаку, яка може занурити цілий регіон у хаос. Іран та його ставленики повинні негайно припинити це. У ці години наша вся солідарність спрямована на Ізраїль», - написала у соцмережі Х глава відомства Анналена Бербок.

Читайте також: МЗС України засудило атаку Ірану проти Ізраїлю

Напад Ірану на Ізраїль засудило і латвійське політичне керівництво. Президент Латвії Едгарс Рінкевичс наголосив, що напад Ірану є дуже серйозною ескалацією ситуації на Близькому Сході, яка вже тривалий час характеризується як дуже небезпечна. Він закликав міжнародне співтовариство працювати над стабілізацією ситуації. Своєю чергою прем'єр-міністр Латвії Евіка Сіліня, яка тимчасово виконує й обов'язки міністра закордонних справ, зазначила, що напад ще більше погіршить ситуацію, що склалася в регіоні, а також обмежить можливості подальшого діалогу Ірану з міжнародною спільнотою.

Молдова також засуджує атаку Ірану на Ізраїль та солідарна з ізраїльським народом. Президентка Мая Санду додала, що Молдова підтримує зусилля міжнародної спільноти щодо запобігання ескалації.

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес наголосив, що уряд країни завжди буде засуджувати всі форми насильства, що загрожують безпеці і добробуту невинних цивільних осіб. «Реакція всіх міжнародних лідерів вимагає відповідальності та стриманості. Ми повинні винести уроки з історії. І знайти спосіб урегульовувати конфлікти дипломатичними каналами, будь-що уникаючи ще більшої ескалації», - написав він у соцмережі Х.

Прем'єр-міністр Норвегії Йонас Гар Стере заявив, що глибоко стурбований подіями на Близькому Сході. «Норвегія засуджує незаконний і небезпечний напад Ірану на Ізраїль. Необхідно запобігти подальшій ескалації. Ми закликаємо усі сторони до максимальної стриманості», - написав він.

У Литві також засудили безпрецедентну ракетну та безпілотну атаку Ірану на Ізраїль, що сталася у ніч проти неділі. «Закликаємо всіх бути максимально стриманими та негайно знизити нестабільність ситуації», - написав глава литовської дипломатії Габріелюс Ландсбергіс у соцмережі Х.

Міністр закордонних справ Естонії Маргус Цахкна також засудив напад Ірану на Ізраїль, «який загрожує крихкій безпеці всього регіону». «Закликаю утриматися від ескалації та працювати над деескалацією напруженості на Близькому Сході. Я перебуваю у постійному контакті з послом Естонії в Тель-Авіві та уважно стежу за розвитком. Я підтримую право Ізраїлю на самооборону у рамках міжнародного гуманітарного права», – наводить слова Цахкни пресслужба МЗС Естонії.

Читайте також: Китай вважає атаку Ірану на Ізраїль наслідком конфлікту в Газі й закликає до припинення вогню

Як повідомляв Укрінформ, представник Армії оборони Ізраїлю Даніель Хагарі заявив, що Іран у ніч проти 14 квітня запустив понад 300 ракет і безпілотників по Ізраїлю, 99% яких було перехоплено силами ППО.

Президент США Джо Байден засудив Іран та його проксі-сили на території інших країн та заявив, що у неділю, 14 квітня, обговорить із лідерами G7 спільну відповідь на дії Тегерана.

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш рішуче засудив дії Ірану, який атакував Ізраїль, застерігши від масштабних зіткнень на Близькому Сході.

Рада Безпеки ООН за запитом Ізраїлю збереться у неділю на засідання у зв'язку з атакою Ірану.

Фото: EPA

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-