Шольц розпочав триденний візит до Китаю

Шольц розпочав триденний візит до Китаю

Укрінформ
Канцлер ФРН Олаф Шольц у неділю розпочав триденну поїздку до Китаю, одним із ключових питань якої стане обговорення підтримки Пекіном Москви на тлі триваючого російського вторгнення в Україну.

Про це пише Reuters, передає Укрінформ.

Найтриваліший закордонний візит канцлера з моменту його вступу на посаду має на меті зміцнити зв’язки з головним торговим партнером Німеччини та спробувати врегулювати розбіжності з низки питань, включаючи неринкові торговельні практики Китаю та його підтримку Росії.

Шольц, у складі делегації якого топменеджери кількох великих німецьких корпорацій, розпочав поїздку в південно-західному мегаполісі Чунцін. Він також відвідає Шанхай і Пекін, де зустрінеться з лідером Китаю Сі Цзіньпіном і прем’єр-міністром Лі Цяном.

Останнім часом, пише видання, позиція Берліна щодо Китаю стала більш критичною, в першу чергу через його ставлення до війни в Україні.

Минулого року Німеччина також опублікувала свою першу стратегію щодо Китаю, описуючи його «нечесні торгові практики» та ризики для ланцюгів поставок у разі потенційного конфлікту навколо Тайваню, а також закликаючи «зменшити ризики». Проте зусилля з диверсифікації від Китаю поки що неоднозначні.

У неділю в Чунціні Шольц відвідає завод водневих паливних елементів німецької корпорації Bosch, привернувши увагу до галузі, в якій між Європою і Китаєм зростає напруженість.

ЄС проводить кілька розслідувань того, чи китайські виробники екологічно чистих технологій, як-от електромобілів та засобів «зеленої» генерації, отримували державні субсидії, що дозволили їм значно здешевити кінцеву продукцію, експорт якої до ЄС може завдати шкоди місцевим виробникам.

Читайте також: Використання прибутків від заморожених активів РФ в інтересах України є законним - Шольц

Німецька автомобільна промисловість побоюється, що такі розслідування можуть призвести до торговельної війни, яка зашкодить їх перспективам на найбільшому автомобільному ринку світу в Китаї.

Очікується, що на переговорах із китайськими лідерами Шольц порушить питання підтримки Китаєм Росії. Німецькі офіційні особи в п’ятницю прямо заявили, що підтримка Пекіна та китайський експорт до РФ дозволяють Москві вести агресивну війну в Україні та спричиняють «зростаючу втрату репутації Китаю» в Європі та за її межами.

«Йдеться про те, щоб Китай не підтримував Росію у веденні жорстокої війни проти її сусіда України», - цитує Reuters суботній пост Шольца в мережі X.

Як повідомляв Укрінформ, канцлер ФРН Олаф Шольц не виключає, що у майбутньому поговорить з Путіним, але наразі не бачить у цьому сенсу.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-