Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Пітер Хіггс

Помер лауреат Нобелівської премії з фізики Пітер Хіггс

Укрінформ
Помер британський фізик-теоретик, лауреат Нобелівської премії Пітер Хіггс, який передбачив існування однієї з елементарних частинок – бозона, названого на його честь.

Про це йдеться у заяві на сайті Единбурзького університету, передає Укрінформ.

Зазначається, що професор помер у віці 94 років у себе вдома 8 квітня після нетривалої неназваної хвороби.

«Пітер Хіггс був видатною особистістю – справді талановитим ученим, чиє бачення та уява збагатили наші знання про світ, який нас оточує. Його новаторська робота надихнула тисячі вчених, і його спадщина продовжуватиме надихати багатьох майбутніх поколінь», – наголосив директор Единбурзького університету, професор сер Пітер Метісон.

Хіггс був всесвітньо відомим фізиком-теоретиком. У 1964 році вчений висунув теорію про існування елементарної частинки, яка відповідає за наявність або відсутність мас інших елементарних частинок. Паралельно і незалежно від Хіггса цю теорію висунув бельгійський фізик Франсуа Енглер.

Читайте також: Помер лауреат Нобелівської премії з економіки Даніел Канеман

У 2012 році вченим із Європейської організації з ядерних досліджень (ЦЕРН) вдалося виявити цю частинку. Її назвали бозоном Хіггса на честь британського фізика. Через рік Хіггс та Енглер отримали Нобелівську премію з фізики за передбачення існування бозона Хіггса.

Як повідомляв Укрінформ, дослідникам із Бостонського коледжу вдалося без використання Великого адронного колайдера виявити невідому раніше частинку, що є магнітним «родичем» бозона Хіггса.

Фото: ed.ac.uk

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-