Лавров у Пекіні координує позиції Китаю і Росії щодо платформи для закінчення війни - експерт

Лавров у Пекіні координує позиції Китаю і Росії щодо платформи для закінчення війни - експерт

Ексклюзив
Укрінформ
Китай і Росія під час візиту глави російської дипломатії Сергія Лаврова до Пекіна виробляють скоординовану позицію стосовно того, як має виглядати майбутня платформа для закінчення війни.

Таку думку висловила у коментарі Укрінформу експертка з питань Східної Азії, магістерка зовнішньої політики Наталія Плаксієнко-Бутирська.

Вона зазначила, що взаємодія і зближення Росії і Китаю є очевидними, і візит Лаврова до Пекіна вкотре це підтвердив.

«Для Росії це, звісно, важливо, тому що вона демонструє, що не є ізольованою. Для Китаю це важливо, бо в ситуації повномасштабного вторгнення це дає йому певні елементи впливу на Росію і створює виграшну позицію, яку він намагається проілюструвати», - вважає Плаксієнко-Бутирська.

У цьому контексті експертка нагадала, що українська дипломатія і багато європейських партнерів працюють над залученням Китаю до першого Глобального саміту миру у Швейцарії, що могло б трактуватися як дипломатична перемога західної точки зору. Водночас вона констатувала, що позиція Китаю ближча до російської, ніж до української і західних країн. Зокрема, Китай виступає за міжнародну мирну конференцію за участю і України, і Росії.

«Ця заява вказує на те, що Китай разом з Росією, зокрема, під час цього візиту Лаврова виробляють спільну скоординовану позицію стосовно того, як має відбуватися майбутній саміт миру і як виглядатиме платформа для закінчення війни. Китай, на жаль, проштовхує не лише присутність Росії, а й наголошує на врахуванні російських інтересів… Відповідно, ми з українського боку розуміємо, що йтиметься про абсолютно неконструктивну розмову», - зауважила експертка.

За її словами, наразі відбувається дипломатична боротьба Заходу, щоб змінити думку Китаю, зокрема, за допомогою візитів європейських лідерів до КНР, та Росії за те, щоб Китай став «ще очевидніше» ближчим до неї. Водночас Пекін при цьому завжди наголошує, що в нього є своя думка і свій шлях, яким він іде до того, щоб принести мир на Європейський континент.

«Китай вичікує свого часу і розраховує, що настане момент, коли Україна буде змушена погодитися на його роль миротворця через підтримку Росії, яка сьогодні розглядається як неприйнятна», - зауважила Плаксієнко-Бутирська.

Читайте також: США не мають доказів прямої військової підтримки Росії з боку Китаю - Білий дім

Як повідомляв Укрінформ, лідер Китаю Сі Цзіньпін під час зустрічі з міністром закордонних справ РФ Сергієм Лавровим у Пекіні заявив, що Китай підтримує обраний російським народом власний шлях розвитку і назвав китайсько-російські відносини «прикладом гармонійного співіснування великих країн».

Раніше міністр закордонних справ Китаю Ван Ї заявив, що Пекін сподівається на якнайшвидше припинення вогню і завершення збройного протистояння в Україні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-