Швейцарію звинуватили у порушенні прав людини через недостатню боротьбу зі зміною клімату

Швейцарію звинуватили у порушенні прав людини через недостатню боротьбу зі зміною клімату

Укрінформ
Європейський суд з прав людини (Страсбург, Франція) постановив, що неспроможність Швейцарії належним чином подолати кліматичну кризу є порушенням прав людини. Це рішення є знаковим у кліматичному праві та може мати значний вплив на подальші подібні справи.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє AFP.

"Вищий європейський суд з прав людини у вівторок заявив, що Швейцарія робить недостатньо для боротьби зі зміною клімату. Це перше таке рішення щодо відповідальності держав у протистоянні глобальному потеплінню", - йдеться у повідомленні.

Зокрема суд визнав, що швейцарська держава порушила статтю 8 Європейської конвенції з прав людини, яка гарантує "право на повагу до приватного та сімейного життя".

Позов до суду подала Швейцарська асоціація старійшин із захисту клімату, яка скаржилася на "недоліки швейцарської влади" щодо захисту клімату, які могли "серйозно зашкодити" здоров'ю громадян.

Суд зобов’язав швейцарську державу протягом трьох місяців виплатити асоціації 80 тисяч євро (майже 87 тисяч доларів США).

Читайте також: Передвісники кліматичної катастрофи: зміни, що можуть потрясти світ

Джеррі Лістон з неурядової організації Global Legal Action Network перед оголошенням рішення суду сказав, що позиція суду може означати "поворотний момент у глобальній боротьбі за зручне для життя майбутнє".

Він додав, що перемога цій справі може стати "найзначнішою правовою подією щодо зміни клімату для Європи з моменту підписання Паризької угоди 2015 року".

Рішення суду у Страсбурзі було ухвалене на тлі того, що Європейський моніторинг клімату заявив, що березень цього року був найспекотнішим за всю історію спостережень.

Як повідомлялось, середня глобальна температура за останнє десятиліття була на 1,2 градуса за Цельсієм вищою за середню температуру впродовж 1850–1900 років, про це свідчать дані Всесвітньої метеорологічної організації при ООН.

Фото: ECHR

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-