Чехія планує депортувати члена російської діаспори за співпрацю зі спецслужбами РФ

Чехія планує депортувати члена російської діаспори за співпрацю зі спецслужбами РФ

Укрінформ
Чеська влада має намір депортувати уродженця Росії Олександра Степанова, який мешкає у Чехії майже 20 років, оскільки він може нести загрозу для країни.

Як передає Укрінформ, про це повідомляє Radio Prague International із посиланням на Deník N.

Зазначається, що із 2018 року Степанов очолює Координаційну раду об’єднань співвітчизників Чехії.

Згідно з даними чеської влади, Степанов мав контакти із російськими дипломатами, причетними до «рицинового скандалу» у 2020 році. Тоді російський дипломат привіз до Чехії отруйну речовину рицин і через анонімний електронний лист, надісланий спецслужбам Чехії, спробував підставити свого колегу, з яким той ворогував.

Читайте також: Влада Естонії розглядає можливість депортації тих, хто захоче отримати громадянство РФ

Дипломат стверджував, що його колега був нібито залучений до змови із метою вбивства трьох празьких політиків. Згодом з’ясувалося, що змова виявилась повністю вигаданою. Обидва російські дипломати були вислані з Чехії у цій справі.

Степанов заперечує співпрацю з російськими спецслужбами і вже рік намагається оскаржити це рішення у суді. Видання Deník N написало, що влада Чехії вирішила позбавити чоловіка постійного проживання в країні на підставі секретної інформації, отриманої від спецслужб.

У минулі роки Служба безпеки інформації (BIS) повідомляла, що Росія цікавиться спільнотою росіян у Чехії.

«Використовуючи збір інформації та створення мереж впливу, російська державна влада здебільшого прагнула маргіналізувати експатріантів, налаштованих проти Кремля, а також посилити вплив організацій співвітчизників, які симпатизують нинішньому політичному представництву РФ», – йшлося у річному звіті BIS за 2018 рік.

Читайте також: Латвія може депортувати 1167 громадян РФ

Як повідомлялося, у січні очільник МЗС Чехії Ян Ліпавський запропонував включити у новий пакет санкцій ЄС проти Росії обмеження пересування російських дипломатів у межах Шенгенської зони.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-