Австралія призначить спецрадника для спостереження за розслідуванням загибелі працівників у Газі

Австралія призначить спецрадника для спостереження за розслідуванням загибелі працівників у Газі

Укрінформ
Уряд Австралії призначить спеціального радника для спостереження за розслідуванням Ізраїлем удару в секторі Гази, в результаті якого загинули сім працівників гуманітарних організацій, зокрема австралійка.

Про це повідомила міністр закордонних справ Австралії Пенні Вонг, передає Укрінформ із посиланням на news.com.au.

Ідеться про шеф-кухаря World Central Kitchen Зомі Франкком, яка загинула 1 квітня в Газі від удару безпілотниками Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) по транспортних засобах гуманітарної місії, попри відповідні позначення на них.

Тель-Авів надав Канберрі результати свого розслідування інциденту й повідомив про звільнення двох офіцерів ЦАХАЛу, проте австралійська сторона заявила, що ця інформація неповна і недостатня.

«Інформація, яку надав Ізраїль стосовно свого розслідування, не виправдала наших очікувань, ми також стурбовані коментарями про те, що це був нещасний випадок і що такі інциденти трапляються під час війни», - сказала Вонг.

Міністр повідомила, що аби переконатися у відповідності розслідування Ізраїлю очікуванням австралійського уряду та народу, уряд призначить спеціального радника, який має ознайомитися з матеріалами слідства і зробити відповідний висновок.

Вонг засудила атаку ХАМАС 7 жовтня минулого року, але підкреслила, що відповідь Ізраїлю має враховувати міжнародне гуманітарне право, яке включає захист життя гуманітарних працівників.

Вона повторила, що як тільки будуть встановлені обставини загибелі групи, необхідно вжити відповідних заходів, не виключивши притягнення винних в атаці до кримінальної відповідальності.

Читайте також: Генсек ООН закликає Ізраїль до «зміни стратегії і процедур» у війні в Газі

«Ми сказали, що якщо розслідування встановить, що удар пов’язаний із політикою і практикою ЦАХАЛу, то ми хочемо, щоб були внесені термінові корективи і про це повідомлено публічно», - додала глава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, прем’єр-міністр Ентоні Албанезе у вівторок підтвердив смерть громадянки Австралії в результаті ізраїльського удару у Газі та закликав Ізраїль до повної відповідальності за загибель іноземних гуманітарних працівників.

Фото: NCA NewsWire / Martin Ollman

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-