Генсек ООН закликає Ізраїль до «зміни стратегії і процедур» у війні в Газі

Генсек ООН закликає Ізраїль до «зміни стратегії і процедур» у війні в Газі

Укрінформ
Ізраїль має змінити стратегію ведення бойових дій у Газі, щоб уникати жертв серед цивільного населення, а також вживати заходів з надання гуманітарної допомоги, заявив у п'ятницю генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш.

Про це передає власкор Укрінформу в Нью-Йорку.

Гутерреш, виступаючи перед журналістами у штаб-квартирі ООН з нагоди пів року з початку воєнних дій у Газі, назвав напад ХАМАСу на Ізраїль 7 жовтня «огидним» і наголосив, що ніщо не може виправдати жах, який палестинські бойовики принесли того дня.

«ООН і я особисто сумуємо разом з ізраїльтянами за 1200 людьми, серед яких багато жінок і дітей, що були холоднокровно вбиті», – сказав Гутерреш.

Читайте також: Рада ООН з прав людини закликає не продавати зброю Ізраїлю

Генсек ООН вкотре закликав до безумовного звільнення всіх заручників, які утримуються ХАМАСом та іншими озброєними групами.

«Я ще раз рішуче засуджую застосування сексуального насильства, катування, поранення та викрадення цивільних осіб, ракетні обстріли цивільних об'єктів і використання живих щитів», – додав він.

При цьому Гутерреш розкритикував Ізраїль за воєнні дії, внаслідок яких страждають цивільні особи.

За останні шість місяців ізраїльська військова кампанія несла палестинцям у Газі невпинну смерть і руйнування – за повідомленнями, понад 32 тис. осіб було вбито і понад 75 тис. поранено – переважна більшість із них жінки й діти, сказав Гутерреш.

За його словами, перешкоди в доставці гуманітарної допомоги спричинили голод.

Читайте також: Генсек ООН засудив авіаудар по консульству Ірану в Сирії

«Більше половини населення – понад мільйон людей – зазнають катастрофічного голоду. Діти в Газі сьогодні вмирають від нестачі їжі та води», – зауважив генсек.

Ніщо не може виправдати колективне покарання палестинського народу, додав він.

Гутерреш висловив «глибоке занепокоєння» повідомленнями про те, що Ізраїль використовує для бомбардувань штучний інтелект як інструмент ідентифікації цілей у густонаселених житлових районах, що призводить до численних жертв серед цивільного населення.

«Жодні рішення про життя і смерть, які впливають на цілі сім'ї, не повинні делегуватися холодному розрахунку алгоритмів», – сказав він.

За його словами, у цьому конфлікті загинули 196 працівників гуманітарних організацій, у тому числі понад 175 співробітників ООН. Переважна більшість із них працювали на Агентство з питань палестинських біженців.

Читайте також: Гутерреш закликав зменшити «ядерну напругу»: Людство не може пережити сиквел «Оппенгеймера»

До всього цього додалася інформаційна війна – приховування фактів і перекладання провини, заявив Гутерреш, нагадавши про відмова міжнародним журналістам у в'їзді до Гази.

Водночас він нагадав, що після загибелі семи гуманітарних працівників World Central Kitchen цього тижня ізраїльський уряд визнав помилки й оголосив про деякі дисциплінарні заходи.

Після цієї трагедії уряд Ізраїлю поінформував ООН про свій намір дозволити суттєве збільшення гуманітарної допомоги, що розподіляється в Газі, зазначив генсек.

«Я повторюю свої наполегливі заклики до негайного гуманітарного припинення вогню, безумовного звільнення всіх заручників, захисту цивільного населення та безперешкодної доставки гуманітарної допомоги», – наголосив він, нагадавши, про ухвалення відповідної резолюції Ради Безпеки ООН минулого тижня.

На переконання Гутерреша, «недостатньо мати розрізнені заходи», а потрібна «зміна парадигми», «зміна стратегії і процедур, які військові використовують у Газі».

Як повідомляв Укрінформ, 25 березня Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію із закликом до негайного припинення вогню між угрупованням ХАМАС та Ізраїлем під час Рамадану та з вимогою звільнення заручників і розширення потоку гумдопомоги в Газу. «За» проголосували 14 членів РБ із 15, США – утрималися.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-